Mulți oameni consideră că, dacă se vor lăsa de fumat, apetitul lor va crește și vor mânca mai mult pentru a înlocui țigările. Totuși, oamenii de știință de la Universitatea Buffalo au făcut un studiu, prin care au descoperit că lipsa țigărilor influențează foarte puțin pofta de mâncare.
Studiul a fost publicat în revista „Drug and Alcohol Dependence” și s-a axat pe sumele de bani alocate de participanți pentru mâncare în timpul abstinenței. Rezultatele oferă perspective noi asupra modului în care sunt controlate motivația și recompensa.
Fumătorii care, din diverse motive, renunță la țigări o perioadă, își alocă banii către alimente și apă când tutunul nu este o opțiune? Stephen Tiffany, autorul principal al studiului, susține că nu.
Participanții la studiu nu au încercat să renunțe complet la fumat, ci doar în timpul cercetării. Cu toate acestea, mâncarea nu a devenit mai atrăgătoare pentru ei în timpul în care nu au avut acces la tutun.
„Dacă sunteți în avion și nu puteți fuma, nu înseamnă că o să vă cumpărați mai multe gustări”, declară Tiffany.
Majoritatea cercetărilor legate de dependență s-au concentrat pe fumători, mai ales pe pofte. Specialiștii plasează indicii care să le amintească oamenilor de țigări. Mai apoi, analizează comportamentul oamenilor, modul în care răspund la aceste semne, dar fără să le permită participanților să utilizeze indicatorii folosiți.
„În aceste cazuri studiem comportamentul oamenilor, nu alegerea lor”, adaugă Tiffany.
La studiu au participat 50 de voluntari, toți fiind fumători. Acestora li s-a cerut să nu fumeze timp de 12 ore, dar au avut bani să cheltuiască pe tot ce vor. Participanții au fost așezați în fața unei vitrine, în care se aflau țigările lor preferate, dulciuri și apă.
Participanților li s-au oferit bani, dar au avut și opțiunea de a-i păstra, fără să cumpere nimic. Spre deosebire de alte studii anterioare, oamenii au primit bani reali, pe care i-au cheltuit pe mâncare sau țigări. Mai apoi, și-au evaluat pofta pentru fiecare articol din vitrina pe o scară de la 1 la 7, iar apoi au stabilit cât sunt dispuși să cheltuiască din cei nouă dolari primiți.
Anterior, s-a demonstrat că oamenii sunt dispuși să cheltuiască mai mulți bani pe o țigară decât pe apă, dar cercetătorii s-au axat pe mâncare.
Există relații interesante între mâncare și fumat și între fumat și greutate. În general, fumătorii cântăresc mai puțin decât nefumătorii, iar fumătorii tind să acumuleze kilograme când renunță la fumat.
De asemenea, există teorii controversate cu privire la pofta de mâncare și la renunțarea la fumat. Unele sugerează că alimentele devin mai atrăgătoare în aceste circumstanțe, în timp ce altele susțin că apetitul scade atunci când oamenii renunță la fumat.
Oamenii au alocat cei mai mulți bani țigărilor din vitrină, dar nu au alocat aproape deloc pentru mâncare sau pentru apă. Când oamenii se abțin să fumeze, pofta lor poate crește, dar nu devin hipersensibili.