Este cunoscut faptul că unele virusuri concurează pentru a fi cele care cauzează o infecţie. Oamenii de ştiință de la Universitatea Glasgow susțin că, aparent, rinovirusul - care cauzează răceala comună – inhibă coronavirusul, relatează BBC. Beneficiile pot fi de scurtă durată, dar rinovirusul este atât de răspândit, mai spun ei, încât poate ajuta la suprimarea COVID-19. Odată ce un virus pătrunde în organism, el poate permite altora să pătrundă sau le poate bloca evoluția. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Infectious Diseases.

Virusul gripal este unul dintre cele mai „egoiste” virusuri şi, aproape în totalitate, infectează individual. Altele, precum adenovirusurile, par mai dispuse să lase loc, consideră cercetătorii. Provocarea pentru oamenii de ştiință o reprezintă faptul că un an de distanțare fizică a încetinit răspândirea tuturor virusurilor şi a făcut ca studiul lor să fie mai greu de realizat.

Echipa de la Centrul pentru Cercetarea Virusurilor din Glasgow a folosit o replică a învelișului căilor respiratorii, realizată din acelaşi tip de celule, şi a infectat-o cu SARS-CoV-2 şi rinovirus. Dacă rinovirusul şi SARS-CoV-2 au fost eliberate în acelaşi timp, doar rinovirusul a izbutit să infecteze. Dacă rinovisurul a avut un avans de 24 de ore, atunci SARS-CoV-2 nu are nicio şansă. Chiar şi în cazul în care SARS-CoV-2 a avut un avans de 24 de ore, rinovirusul a reuşit să îl blocheze.

„SARS-CoV-2 nu se manifestă deloc, este inhibat puternic de rinovirus”, a declarat dr. Pablo Murcia pentru BBC News. „Este foarte interesant pentru că dacă există o incidență mare de rinovirus poate opri noi infecții cu SARS-CoV-2”.

Experimente suplimentare au arătat că rinovirusul a declanşat un răspuns imun în celulele infectate care a blocat abilitatea SARS-CoV-2 de a se replica. Când cercetătorii au blocat răspunsul imun, nivelurile virusului care cauzează Covid erau aceleaşi ca şi când rinovirusul nu ar fi fost prezent.

COVID-19 poate totuşi cauza o infecție odată ce răceala a trecut şi răspunsul imun s-a calmat

„Vaccinarea, măsurile de igienă şi interacțiunile dintre virusuri pot să scadă mult incidența SARS-CoV-2, dar efectul maxim vine în urma vaccinării”, a mai spus Murcia.

Prof. Lawrence Young de la Warwick Medical School a spus că studiul sugerează că „această infecție comună poate avea impact asupra COVID-19 şi poate influența răspândirea SARS-CoV-2, mai ales în lunile de toamnă şi iarnă, când răcelile de sezon sunt frecvente”.

Efecte similare au fost observate anterior. O epidemie de rinovirus este posibil să fi întârziat pandemia de gripă porcină din 2009 în părți ale Europei.