Laparoscopia este o procedură chirurgicală care presupune efectuarea a trei incizii mici, dintre care în una este introdusă o camera mică care transmite imaginea pe un ecran, iar în celelalte două se introduc instrumentele necesare pentru a efectua manipularea de care este nevoie.
Pentru a mișca peretele abdominal (astfel încât să nu se împiedice manipularea pe organe) în cavitatea abdominală este injectat un gaz special (abdomenul se umflă). Laparoscopia este efectuată sub anestezie generală.
Avantajele laparoscopie este imaginea de ansamblu bună și trauma mică (în comparație cu intervențiile chirurgicale, atunci când se fac incizii la nivelul abdomenului sau vaginului).
Indicații:
Laparoscopia este utilizată pentru multe tipuri de patologii ginecologice. Laparoscopie se folosește pentru:
- Infertilitate după un an de contacte sexuale regulate, fără contracepție. Înainte de a face o laparoscopie, femeia trebuie să fie examinată, de asemenea, este indicat ca soțul să facă o spermogramă pentru a exclude infertilitatea masculină. În cazul unei patologii hormonale, se indică laparoscopie dacă tratamentul nu dă efecte în termen de 1-2 ani. În cazul infertilității cu ciclu menstrual regulat, cu ajutorul laparoscopiei este detectată o patologie organică în 75% din cazuri.
- Dureri pelviene cronice, în cazul în care există suspiciunea de endometrioză sau adeziuni.
- Tumori ale ovarelor (chisturile ovariene în majoritatea cazurilor sunt eliminate laparoscopic).
- Sindromul ovarului polichistic (ineficiența terapiei de substituție hormonală).
- Endometrioză a uterului sau peritoneului.
- Fibrom uterin (de obicei laparoscopic se elimină fibroame mici situate pe suprafața uterului).
- Sterilizarea chirurgicală voluntară (ligaturarea trompelor uterine).
Ca intervenție de urgență laparoscopia poate fi efectuată în cazul unei sarcini extrauterine, ruptură sau torsiune ale chisturilor ovariene, în caz de apoplexie cu hemoragie internă, în unele cazuri ale bolilor inflamatorii cronice ale uterului (în absența efectului tratamentului cu antibiotice pentru 24-48 ore).
Contraindicații
Contraindicații pentru laparoscopie sunt boli ale sistemului cardiovascular și respiratori în stadiul de decompensare, șoc și comă, epuizare pronunțată, probleme de coagulare a sângelui, hernia peretelui abdominal anterior sau diafragmei.
Contraindicații pentru intervenția chirurgicală prezintă și o boală infecțioasă acută de care bolnavul a suferit în mai puțin de o lună înainte de operație, abateri în ceea ce privește cercetarea clinică și de laborator (de obicei, în aceste cazuri, pacientul este trimis la terapeut care decide cu privire la posibilitatea intervenției și necesitatea unei examinări suplimentare), astm bronșic cu exacerbări frecvente, hipertensiune și tensiune arterială.
Pregătirea pentru intervenție
Inainte de această intervenție chirurgicală este necesar să se niște analize și examinări de laborator. Pacientul fie să le trece în spital sau vine cu aceste analize de-a gata (a doua opțiune este mai comodă, deoarece reduce numărul de zile petrecute în spital).
Este nevoie de următoarele investigații:
- Analiza generală a sângelui și urinei, coagularea sângelui, analiza biochimică a sângelui (zahărul, bilirubina, etc) - aceste teste sunt valabile timp de 10 zile înainte de intervenția chirurgicală.
- Grupa sangvină, deși la internare ea se verifică.
- Analiza pentru sifilis (RW), HIV, hepatita B și C (Ag HBs și ATHCV) - valabile 3 luni.
- Frotiu - valabil timp de 10 zile.
- USG - perioada de valabilitate 1 lună.
- Fluorografia nu mai veche de șase luni.
- Ecografie pelvină.
- În cazul unor boli cornice, consultul medicului generalist.
- În caz de infertilitate, spermograma soțului.
Înainte de intervenție pacientul semnează un acord, în care se confirmă că medicul a informat pacienta despre procedurile care vor avea loc în timpul intervenției (de exemplu că vor trebui eliminate chisturile ovariene, îndepărtarea chistului cu o parte din ovar, în unele cazuri îndepărtarea întregului ovar etc.) și despre posibile complicații. De asemenea, înainte de intervenția chirurgicală are loc convorbirea cu anestezistul, care informează pacientul despre medicamentele care vor fi folosite (pentru prevenirea trombozei și hemoragiilor etc.) pentru care pacientul de asemenea își dă acordul.
Asigurați-vă că înainte de operație a fost efectuată curățirea tractului gastro-intestinal, deoarece intestinele umflate împiedică vizibilitatea și blochează accesul la organele genitale și crește riscul de rănire a intestinului. Clisma trebuie efectuată cu o noapte înainte și în dimineața zilei în care va avea loc intervenția. Cu o zi înainte de operație puteți mânca până la ora 18:00, iar până la 22:00 puteți să beți doar apă. În ziua intervenției nu se mănâncă și nu se bea nimic. De asemenea, este recomandat să se evite alimentele care produc balonare timp de 3-4 zile înainte de intervenție (pâine neagră, varză, boboase).
Înainte de intervenție pacientul este obligat să îmbrace pe picioare ciorapi anti varice sau un bandaj elastic. După operație, pacientul va purta acești ciorapi încă cel puțin o săptămână, preferabil două. Aceasta deoarece în timpul intervenției în venele de la picioare se pot forma microtromboze iar în lipsa acestor ciorapi sau bandaj, aceste microtromboze pot nimeri în circulația general asângelui, sau și mai grav este dacă nimeresc în vasele plămânilor și inimii.
Posibile complicații ale laparoscopiei
În cazul laparoscopiei pot apărea complicații, la fel cum aceste complicații sunt posibile în cazul oricărei intervenții chirurgicale, dar ele apar doar în 0.5-7% dintre cazuri, adică foarte rar.
Complicațiile sunt posibile în timpul anesteziei, la introducerea camerei și instrumentelor, este posibilă rănirea organelor, este de asemenea posibilă deteriorare peretelui abdominal la locul de incizie. Când se "umflă" abdomenul, se poate introduce gaz și în grăsimea subcutanată (emfizem subcutanat). Complicațiile pot apărea și în procesul de manipulare în cavitatea abdominală. În perioada postoperatorie se pot produce hemoragii.
Perioada postoperatorie
În perioada postoperatorie se recomandă reluarea activității. Pacientului îi este recomandat să se ridice la câteva ore după intervenția chirurgicală.
Externarea se face în decurs de 2-5 zile, în funcție de numarul inciziilor și starea generală a pacientului.