Profesorul universitar, dr. Vasile Astărăstoaie, fost președinte al Colegiului Medicilor din România a declarat că vaccinurile trebuie administrate, în primul rând, după ce se ia în calcul raportul dintre beneficii și riscuri, în funcție de tipul bolii. În cazul unor boli ca poliomielita sau difteria, Astărăstoae susține că riscul bolii este mult mai mare decât riscul unui efect advers la vaccin. În cazul altor afecțiuni însă, consideră că nu se impune vaccinarea.
Dr. Astărăstoae a declarat că un exemplu de vaccin în cazul căruia riscul unor incidente e mai mare decât cel al bolii e cel antigripal. Iar în momentul în care va apărea pe piață un vaccin împotriva COVID-19, a spus clar că nu se va imuniza:
“Dacă pe mine mă întreabă o persoană dacă să se vaccineze împotriva poliomielitei, eu răspund: categoric da! Pentru că riscul bolii e mult mai mare decât riscul unui accident, incident sau efect advers care e în cazul vaccinului. Dacă mă întreabă de vaccinul antidifteric, răspund da, pentru că, la fel, riscul bolii e mai mare. Dacă mă întreabă de vaccinul antigripal, spun nu. Spun nu, pentru că vaccinul antigripal e făcut pe o prognoză. În urmă cu 2 ani, de exemplu, nu s-a nimerit tulpina de vaccin și asta a făcut ca doar 18% dintre persoanele vaccinate să fie protejate pentru gripă. Iar dacă mă întreabă de vaccin pentru coronavirus eu spun nu. Eu nu mă vaccinez, iar persoana care mă întreabă poate lua ce decizie vrea”, a spus prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Medicul a mai precizat că numărul de accidente, incidente grave a crescut foarte mult din cauza schimbării modului de producție a vaccinurilor. Pentru a crește productivitatea, firmele de medicamente au introdus alte tehnologii, trialurile clinice sunt făcute pe un număr mai mic de oameni și atunci poate să apară un risc, așa cum s-a întâmplat cu vaccinul pentru așa-numita grupă porcină de tip A H1N1, când au apărut multe accidente. De exemplu în Marea Britanie au fost peste 120 de cazuri de narcolepsie din cauza acestui vaccin.