Steriletul este una din cele mai confortabile, ieftine şi sigure metode de protecţie împotriva unei sarcini nedorite. Totuşi, montarea acestui dispozitiv are şi câteva dezavantaje.
Aceste mici dispozitive sunt confecţionate din plastic şi au forma literei T. Unele sterilete eliberează cupru, care este toxic pentru spermatozoizi şi care declanşează o reacţie inflamatorie a mucoasei uterine, inhibând astfel implantarea unui ovul fertilizat în uter.
Steriletele mai noi eliberează mici doze de levonorgestrel, un hormon care creşte vâscozitatea mucusului din canalul cervical, împiedicând sperma să pătrundă în uter şi, totodată, previne îngroşarea mucoasei uterine, care devine „neprimitoare" pentru ovulul fertilizat.
Riscul unei sarcini este de 3 la sută în cazul utilizării dispozitivului pe bază de cupru şi de 2 la sută în cazul celui hormonal.
Se foloseşte şi în caz de urgenţă
Unul dintre cele mai mari avantaje ale steriletului este acela că femeia nu trebuie să-şi amintească zilnic de contracepţie, ca în cazul pilulelor. Pentru că îşi face efectul imediat după implantare, dispozitivul intra- uterin poate fi utilizat şi ca metodă de contracepţie de urgenţă. Un alt avantaj al steriletului, inclusiv al celui hormonal, este că poate fi folosit de către femeile care fumează sau care au hipertensiune arterială şi nu pot lua anticoncepţionale.
Contrar opiniei unor femei, steriletul nu influenţează în niciun fel viaţa sexuală, pentru că este implantat în uter, şi nu în vagin.
Nu este indicat femeilor care își mai doresc copii
Ca orice metodă contraceptivă, şi steriletul are câteva dezavantaje. Cel mai mare dintre ele este acela că nu poate fi folosit decât de către femeile care au copii. Deşi este o metodă de contracepţie reversibilă, există riscul ca o infecţie contractată după inserarea steriletului să afecteze fertilitatea.
Dispozitivul din cupru modifică uneori durata ciclurilor menstruale şi poate provoca o menstruaţie mai abundentă, existând riscul anemiei. Steriletul hormonal îl poate înlocui pe cel din cupru dacă sângerările sunt abundente, pentru că el nu are acest efect secundar.
Poate avea însă efecte secundare similare cu cele ale pilulelor: dureri de cap, greaţă, senzaţie de tensiune a sânilor, tromboză.
Verifică periodic poziţia lui în uter!
În aproximativ 5 la sută din cazuri, dispozitivul poate aluneca în interiorul uterului, în special în primul an de la inserare. De aceea, medicii recomandă femeilor care au recurs la sterilet să verifice după fiecare menstruaţie existenţa firelor de plastic ce ies din colul uterin. Este indicată folosirea absorbantelor în locul tampoanelor interne, pentru a nu modifica poziţia steriletului în uter prin tragerea accidentală a firelor de control.
”Steriletul pe bază de cupru este contraindicat în cazul în care femeia a avut antecedente de boală inflamatorie pelvină în ultimele trei luni, în cazul unor anomalii uterine (precum malformaţii, distensii ale cavităţii uterine, fibroame intracavitare), în cazul în care există boli precum cervicita, vaginita sau vaginoza bacteriană. El nu este indicat nici femeilor cu parteneri sexuali multipli şi celor cu sângerări genitale de cauză necunoscută. Steriletul cu progesteron este contraindicat în cazul în care cavitatea uterină este mai mică de cinci centimetri, în cazul unor tumori dependente hormonal sau atunci când femeia suferă de cancer cervical. Femeile care nu au copii sunt mai predispuse la efectele secundare severe ale steriletelor, aşa încât dispozitivul intrauterin nu le este tocmai indicat.”, susține Dr. Alexandra Crişan medic primar obstetrică-ginecologie.
Atenţie! Dispozitivele intrauterine nu protejează de infecţiile cu transmitere sexuală.