Raceala reprezintă o infecție virală. Rino-faringita, faringita, amigdalita catarală (angina), laringo-faringita, laringita, laringo-traheita, laringo-traheo-bronșita, traheo-bronșita, bronșita, toate, în proporție de peste 90%, reprezintă infecții virale.

Mihai Stratulat ne învață cum să tratăm corect răceala și viroza

Cum apare?

Putem înhăța direct virusul de la o persoană infectată sau prin asocierea virusului în caz de hipotermie locală sau generalizată (în urma consumului de lichide sau alimente reci, expunerii la frig, etc), care răceşte căile respiratorii superioare şi favorizează activitatea virușilor. Frigul este astfel un factor favorizant al apariţiei răcelei, nu cauza ei. Cauza o constituie infecţia cu virusuri. Temperaturile joase modifică activitatea sistemului imun, slăbeşte mecanismele de apărare ale organismului împotriva virușilor, ceea ce lasă cale liberă virusurilor pentru a ataca căile respiratorii superioare.

Cum decurge?

Răceala o să evolueze așa cum are de evoluat. Nu există “să-i dau ceva să nu se ducă mai departe sau să nu se agraveze”.

Infecția virală începe cu debut acut, cu febră (într-o viroză mai agresivă, poate ajunge și pâna la 40°C). Perioada acută într-o infecție virală durează 3 zile, perioadă în care această febră înaltă se menține, greu cedează și crește rapid înapoi, copilul va fi somnolent, apatic și nu va dori să mănânce nimic. În a 4-a zi, febra o să înceapă să cedeze, intervalul între perioadele febrile, o să crească.

1-3 zi

4-5 zi

6-7 zi

8 zi

9 zi

39-40°C

38-39°C

37-38°C

x1-2ori/zi - 37°C

-

Febra mare (39-40ºC) nu este motiv de a chema ambulanța, adresarea la medic trebuie să fie una în regim obișnuit. Dacă însă febra a apătur seara, scadeți febra și mergeți a doua zi la medic. Este motiv de îngrijorare și adresare urgentă la medic, doar dacă copilul este mai mic de 3 luni.

Febra mare nu provoacă convulsii. Convulsiile febrile apar mai des la febra 38,5°C și numai la acei copii care sunt purtători de o genă responsabilă de convulsii febrile. Iar dacă copilul totuși a făcut convulsii febrile, trebuie să cunoașteți că ele nu neapărat se vor repeta la următoarele răceli cu febră, iar copiii care fac convulsii febrile, deobicei o să facă convulsii doar de vreo 5-6 ori până la vârsta de 5-6 ani.

Mihai Stratulat ne învață cum să tratăm corect răceala și viroza

Este foarte important să urmărim starea copilului în aceste 3 zile de febră înaltă. De obicei, într-o viroză, atunci când la copil este febril, el devine apatic și somnolent, iar atunci când febra scade, el se simte relative bine, devine mai activ, începe iar să se joace. Dacă însă, starea copilului este la fel, indiferent dacă este febril sau afebril sau dacă în a 4-a zi, febra se menține la fel de înaltă și copilul rămâne la fel de pasiv, apatic și somnolent, atunci se presupune că infecția virală sa complicat într-o infecție bacteriană. Copilul trebuie neapărat revăzut de către medic.

Există câteodată și așa numita perioadă de recuperare a organismului după boala suportată, care durează aprox. 2 zile. Apare după ce la copil dispare febra, însă el devine mai somnolent și mai apatic, iar asta stresează și mai mult părinții. Totuși ar fi bine ca în această perioadă copilul să fie revăzut de către medic și să fie repetată analiza generală de sânge, pentru a confirma această perioada de recuperare.

Important de reținut!

Nu începem tratamentul cu antibiotic, până nu se dă analiza generală de sânge, unde trebuie neapărat să avem leucocite mărite. Analiza generală de sânge fie prelevată când copilul este afebril. Ar fi bine să dăm și analiza generală de urină, pentru a exclude pielonefrita (proces inflamator bacterian în rinichi).

Antibioticul nu ajută dacă este infecție virală. Antibioticul nu scade febra. Foarte des, administrarea antibioticului are loc la sfârșitul perioadei acute (în a 3-4 zi de viroză) în care febra are tendința să scadă deja, astfel corespunde cu perioada de regresie a virozei.

Mihai Stratulat ne învață cum să tratăm corect răceala și viroza

Cum se tratează?

Infecția virală se tratează simptomatic (scadem febra, curățim năsucul, tratăm tusa).

Imunostimulatoarele și imunomodulatoarele (așa numitele preparate antivirale) nu ajută! Teoretic ar putea să ajute doar în momentul în care virusul a intrat în organismul nostru, în perioada de incubare (de înmulțire a virusului), care durează în majoritatea virozelor, aprox. 1-7 zile, după care apar semenele de răceală. Iar în momentul în care apar primele semne de răceală, este deja prea tirziu. Organismul nostru are resurse suficiente să lupte de sinestătător, cu majoritatea virozelor, iar mai târziu să și formează anticorpi și imunitate împotriva acestor viruși.

Așadar, copii când răcesc, își formează imunitatea, iar administrarea antibioticelor în viroze, scad imunitatea copilului. Astfel se întâmplă că în următoarele, pînă la 10 zile, după finalizarea tratamentului cu antibiotic, copilul iarăși va răci și va suporta mai greu acea viroza.

Haide-ți să fim conștienți și să tratăm corect virozele!

Sursa: mihaistratulat.blogspot.md