mamaplus

Medic: ”Pentru a fi feriți de boli, copiii au nevoie de microbi, nu să fie îndopați cu medicamente!„

-
//
08.12.2021

Este bine știut faptul că microbii dezvoltă sistemul imunitar şi învață organismul să lupte cu boala. Medicul român stabilit în Los Angeles, Mirela Wagner, susține că, pentru a fi feriți de boli, copiii au nevoie de microbi, nu să fie îndopați cu medicamente. Utilizarea excesivă de medicamente în cazul copiilor dăunează grav funcției sistemului imunitar, despre care spune că este cel mai puternic gardian al organismului uman. Practic, abuzul de medicamente împiedică sistemul imunitar să lupte cu boala, şi în timp el devine nefuncțional.  

„Cei mai mulți dintre noi, la primele semne de răceală, alergăm la farmacie pentru a lua „ceva” ca să ne treacă repede. Problema este că substanțele chimice nu lasă boala să-şi urmeze cursul firesc. Ceea ce putem face este să ameliorăm simptomele, dar nu cu medicamente, ci cu alimente, produse apicole şi naturale (ceaiuri, citrice, sucuri de fructe şi lămâie, propolis, miere, sirop de ceapă, ridiche etc). Medicamentele împiedică sistemul imunitar să lupte cu boala, şi în timp el devine nefuncțional”, scrie dr. Mirela Wagner.  

Un alt lucru care afectează sistemul imunitar este utilizarea obsesivă de produse antibacteriene, din teama de a intra în contact cu orice fel de microbi. 

„Este important să ne spălăm pe mâini înainte de masă, şi mai des atunci când suntem răciți sau gripați, ori când vizităm pe cineva la spital. Dar unii părinți au obiceiul de a-şi proteja în mod excesiv copii şi de a le crea un mediu super-igienizat. Exista o vorbă în popor care spunea că dacă scapi un aliment pe jos, poți să-l mănânci fără să-l speli, deoarece puțină mizerie ajută la formarea de anticorpi”, afirmă dr. Mirela Wagner.

Medicul face referire la un studiu recent, care a confirmat faptul că joaca afară, în noroi, ajută la dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor, şi reduce riscul de afecțiuni cronice, precum astm.   

„Experții în microbiologie sunt de părere că această exagerare de a fi tot timpul curați şi feriți de microbi poate conduce la dezvoltarea unor boli cronice. În organismul nostru se află o armată de microbi (microbiom) care ne protejează împotriva germenilor, ajută la producția de energie şi de vitamine.(…) Fără microbi, sistemul nostru imunitar nu ar putea combate infecțiile în mod optim. Microbii produc molecule şi substanțe care interacționează direct cu celulele mucoasei intestinale şi cu celulele imunitare care se află pe partea cealaltă a mucoasei intestinale. Astfel, putem spune că microbii antrenează celulele imunitare. Doar prin întâlnirea cu aceste substanțe microbiene o celulă imunitară obține informațiile necesare pentru a şti să acționeze”, explică dr. Mirela Wagner.  

Lipsa expunerii la microbi în copilărie, care este necesară pentru antrenarea sistemului imunitar, poate duce la dezvoltarea unor boli cronice mai târziu în viață, precum boala intestinală inflamatoare, obezitate, alergii sau chiar autism.  

„Potrivit studiilor epidemiologice, copiii care cresc într-un mediu rural (de fermă) au un risc mai mic de a face astm. Poate că nu toate familiile sunt dispuse să se mute la țară şi să-şi facă o fermă, însă ceea ce pot face este să îşi lase copiii să joace liber în natură, să se joace cu animalele şi să crească într-un mediu mai puțin controlat”, concluzionează medicul român.  

Mirela Wagner s-a născut în 1959 în Sibiu, România. A absolvit Facultatea de Medicină în Freiburg-Germania în 1982. Este medic specialist în medicină generală în Los Angeles, dar şi specialist în tratamentul naturist pentru tratarea únor afecțiuni grave.