mamaplus

Medic ORL: ”Nu există bomboane mentolate sau brățări care să vă scape de răul de mașină”

-
//
26.05.2021

Din momentul în care ați pornit la drum simți cum la un moment dat ți se face foarte rău și uneori atât de rău încât îi ceri șoferului să oprească mașina. Dacă îți pare cunoscută situația atunci ai putea suferi de răul de mașină care afectează destul de multă lume. Apariția unor diferențe între urechea dreaptă și cea stângă sunt cauza principală a ”răului de mișcare” resimțit, adesea, când mergem cu mașina.

Să vă explicăm cum se întâmplă totul. Dacă vă uitați pe geam lateral când conduceți, ochii dumneavoastră vor face un nistagmus - mișcări rapide care urmăresc mediul câte un pic până se termină globul ocular. Răul de mișcare se vindecă la volan. Greața și senzația de vomă dispar ca prin minune odată ce vă așezați pe scaunul din față stânga.

Șoferul anticipează accelerația, frâna, curbele. Își fixează gâtul în concordanță cu mișcare anticipată. Ochii își iau o țintă fixă. Urechea internă, unde se află aparatul care contribuie la menținerea echilibrului, dă informații corecte. Informațiile coerente de la mușchi, ochi, ureche internă - le primește creierul. Și îi este bine! La polul opus, răul de mișcare înseamnă un conflict. Ochii pasagerului dau o informație, urechea internă alta, musculatura gâtului...alta. Creierul este aruncat în haos. Și îl apucă greața.

“Nu există bomboană mentolată sau brățări care să facă o minune și să ne ia răul de mașină, dar dacă facem exerciții, un sport - tenis, ping-pong, alergăm și stimulăm foarte tare senzorii ăștia, ne antrenăm și ne educăm.”, susține Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.

Un alt sfat ar fi să practicați lecțiile de condus pe calculator. Și aici există concordanță între informații.

Cum tratezi răul de mașină la copii?

Îi plimbați cu mașina... nemâncati. Le blocați vederea laterală. Îi forțați astfel să se uite doar în direcția parbrizului. Când cresc, învățați-i să participe activ la trafic. Să se prefacă și ei că pun frână ori accelerează. Îi fixăm cu centura pe bancheta din spate, dar între cele 2 scaune, și apelați la un joc - de exemplu ce culoare are mașina următoare, ce număr are mașina din față, etc.

Răul de mișcare dispare prin aceste exerciții. Poate fi moștenit din familie, mai ales dacă mai mulți membri îl resimt. Inegalitatea se poate măsura obiectiv. Și se vindecă, cu ajutorul medicului, tot prin exerciții de mișcare. Nu prin pastile.