Medicii din Moldova atrag atenția că rata de vaccinare este mult mai mică față de cea din vară. Specialiştii cred că în perioada estivală, ritmul de imunizare anti-COVID crescuse pentru că mulți cetățeni aveau nevoie de certificat de vaccinare pentru a pleca în străinătate.
Potrivit datelor oficiale, municipiul Chişinău se află sub cod roşu, ceea ce înseamnă că numărul cazurilor de COVID este mai mare de 250 la 100 de mii de locuitori în ultimele 7 zile. Deşi se înregistrează un trend ascendent al infectărilor şi deceselor de COVID-19, numărul persoanelor dornice să se vaccineze este scăzut. La punctele mobile de vaccinare din Chişinău numărul celor care vin să se vaccineze este mai mic decât acum 2 luni.
„Aşteptăm mai multă lume să vină, să se vaccineze ca să se oprească pandemia. Avem nevoie de 70% rata de vaccinare, dar moldovenii cam greu vin la vaccin. Noi suntem de acord să lucrăm şi zi şi noapte, numai să oprim pandemia pentru că să trăim o viață normală, să avem grijă şi de alți pacienți, nu doar de pacienții cu COVID.”, afirmă medicul Alina Nastasiu.
Oamenii aleg, în special, vaccinul Johnson&Johnson care este administrat într-o singură doză, pentru a obține cât mai rapid certificatul de vaccinare. Medicii cer autorităților să impună noi restricții pentru că sistemul medical din Republica Moldova face cu greu față fluxului mare de pacienți.
„Ar trebui să fie impuse restricții mai dure, ca oamenii să se vaccineze, la noi oamenii cred în ceva fantastic, dar nu cred că este virusul care poate lua vieți.”, a mai adăugat medicul Alina Nastasiu.
Deşi municipiul Chişinău este cap de afiş în lista cu cele mai multe cazuri la suta de mii de locuitori, oamenii au uitat demult de păstrarea distanței fizice sau de purtarea corectă a măştii. Piețele din Chişinău sunt pline - ochi de oameni care ignoră măsurile de protecție, fie nu poartă mască, fie o poartă incorect.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Ninel Revenco spune că în ultima perioadă se atestă o scădere a numărului de persoane care vin să se imunizeze, ceea ce trezeşte îngrijorarea specialiştilor.
„Lumea plecăpeste hotare, la studii sau la muncă şi țările acceptau aceşti cetățeni doar cu certificate de vaccinare. Este una dintre explicații. În perioada când am primit vaccinurile, s-a vaccinat majoritatea populației conştiente şi au rămas cei care încă mai ezită, pentru că sunt persoane care nici acum nu cred în existența coronavirusului.”, afirmă Ninel Revenco, coordonator al campaniei de vaccinare.
Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în localitățile aflate sub Cod Roşu de alertă toate unitățile HORECA trebuie să funcționeze în interior, la capacitatea de 50%, iar clienții sunt obligați să aibă certificate de vaccinare anti-COVID sau teste negative. Zonele de agrement şi parcurile de distracții se închid şi sunt interzise spectacolele, concertele şi festivalurile.