mamaplus

Mâncărimi ale sânilor și mameloanelor? Care sunt cauzele posibile și când să mergi la medic

-
//
26.07.2022

Fiecare femeie poate experimenta, la un moment dat, o senzație neplăcută de mâncărime la nivelul sânilor, care se extinde până la vârful mameloanelor. În primul rând, ar trebui să știi că nu acest simptom este mult mai comun decât ai fi tentată să crezi. Vezi mai jos o listă cu cele mai întâlnite probleme de sănătate sau situații pe care le pot scoate la iveală mâncărimile sânilor.

Ai eczemă, psoriazis sau piele uscată

Cel mai adesea, pe de o parte, persoanele cu eczemă dezvoltă zone uscate de piele, cu mâncărimi, în pliurile de la nivelul brațelor sau genunchilor. Psoriazisul, pe de altă parte, provoacă apariția unor plăci albe și a unor zone roșii mai ridicate pe scalp, pe coate și pe genunchi. Însă e bine de știut că ambele afecțiuni ale pielii pot provoca mâncărimi în zona mameloanelor și la nivelul întregului sân. Cere sfatul medicului dacă ai aceste simptome.

Ai o reacție chimică la săpunul sau detergentul de haine pe care îl folosești

Substanțele chimice adăugate în produsele de curățare care intră în contact direct cu pielea pot declanșa o dermatită de contact (mâncărimea pornește, așadar, de la o substanță iritantă). Pentru că sânii sunt săpuniți în duș, în fiecare zi, și sunt acoperiți pe parcursul zilei de un material textil care a fost spălat cu detergent de rufe, nu este de mirare că sunt mai predispuși la mâncărimi. 

Multe paciente se pot confrunta cu o erupție cutanată sau cu piele înroșită dacă sunt expuse la un săpun iritant sau la un detergent de rufe pe care nu îl tolerează. În această situație, e bine să se cumpere un săpun blând și un detergent de haine pentru piele sensibilă.

Nu ai făcut duș după un antrenament solicitant

Transpirația este în mare parte alcătuită din sare, care poate să îți usuce pielea dacă stă prea mult în acea zonă. După ce pielea se usucă, mâncărimea poate să apară. Transpirația pe care o lași pe pielea de sub sâni poate contribui la senzația de mâncărime, atrăgând microorganismele în acea zonă și contribuind la apariția unor infecții fungice. Așadar, dacă ai făcut un antrenament sportiv sau pur și simplu ai transpirat în drum spre casă, e bine să faci imediat duș.

Ești însărcinată

Când o femeie rămâne însărcinată, modificările hormonale și creșterea în greutate fac ca sânii și mameloanele să devină mai mari. Deși poate părea ciudat, faptul că pielea se întinde în acele zone poate avea drept rezultat o mâncărime mai pronunțată. Ca să nu te mai scarpini, poți încerca să aplici o loțiune hipoalergenică pe pielea de pe piept, după duș.

Alăptezi la sân

Și alăptarea poate să declanșeze mâncărimile în această zonă, în special în jurul mameloanelor. Reziduurile rămase de la laptele matern pot provoca iritații, la fel cum și suptul constant (sau mușcăturile) unui bebeluș înfometat pot irita sânii. Mergi la doctor dacă mâncărimea este acompaniată de alte simptome, cum ar fi durere, umflături sau piele crăpată în zona mameloanelor. Acestea sunt semnele unei mastite, o problemă des întâlnită la mamele care alăptează la sân.

Ești la menstruație

Probabil ai observat că sânii se simt mai sensibili sau te dor în săptămâna de dinaintea menstruației sau chiar și în timpul menstruației. La fel ca în cazul altor probleme care au legătură cu menstruația, și în cazul mâncărimilor sânilor poți da vina pe modificările hormonale din organism. Când nivelul hormonilor fluctuează, sânii tind să devină mai sensibili, ceea ce înseamnă că pot fi mai predispuși la iritații și la mâncărimi. Tulburările hormonale de la menopauză pot avea același efect, adică mâncarimile sânilor sunt frecvente.

Intri în perioada de premenopauză sau menopauză

Modificările de la nivelul sânilor, sub influența scăderii nivelurilor de estrogen și progesteron pot genera prurit, uneori senzația de tensiune a sânilor și dureri. Mai ales când acestea se instalează la un sân care a suferit în perioada fertilă fibroze chistice, adenofibroame și alte forme de patologie asociate variațiilor hormonale.

Nu ignora modificările apărute la nivelul sânilor

Dincolo de senzația de mâncărime de pe pielea sânilor, care are o cauză ușor de identificat, după cum am discutat deja, există anumite semne și simptome la nivelul sânilor pe care nu trebuie să le treci cu vederea, pentru că pot trăda un cancer mamar. Primele simptome ale cancerului mamar sunt, de regulă, o zonă de țesut îngroșat care există în interiorul sânului sau un nodul în glanda mamară ori în axilă. Alte simptome ale cancerului la sân pot fi:

  • durere în zonele axilelor (la subraț) ori durere de sâni care nu se modifică odată cu menstruația lunară;
  • roșeață pe pielea sânului sau un aspect neobișnuit, precum coaja de portocală;
  • o iritație în preajma sau pe unul dintre mameloane;
  • scurgere de secreții dintr-un mamelon, care conține cel mai probabil sânge;
  • retracția mamelonului;
  • o schimbare în ce privește dimensiunea sau forma sânului;
  • pielea de pe sân sau de pe mamelon se exfoliază ori se descuamează (pare că se cojește).

Când să mergi la medic?

Chiar dacă ai simțit un nodul la sân, e bine de știut că majoritatea acestor formațiuni nu sunt canceroase, însă ar trebui să mergi la un medic specialist, pentru a investiga natura nodulului. Se poate efectua atât ecografie de sân sau fibroelastografie cu examen Doppler (care vizează neo-vascularizația generată de posibile tumori periculoase), cât și mamografie, în funcție de vârsta pacientei și de ce rezultate au celelate investigații (consultul senologic și ecografia).

E bine să-ți faci un obicei ca, fiecare lună, după menstruație, sa faci o autoexaminare a sânilor, pentru a depista eventualele modificări la nivelul acestora și la nivelul ganglionilor axilari. Dacă descoperi anumite modificări, recomandarea noastră este să mergi la medicul de familie pentru a-ți da o trimitere la un medic ginecolog, care să te consulte și să-ți recomande investigațiile imagistice necesare. Orice afecțiune depistată de timpuriu are șanse mai mari de a fi tratată și, acolo unde este posibil, vindecată.