mamaplus

Mai mult de jumătate dintre femei au o rană pe colul uterin. Netratată, duce la cancer și infertilitate

-
//
30.10.2020

Fiind asimptomatice, leziunile de la nivelul mucoasei colului uterin pot fi depistate doar în urma vizitei la medicul ginecolog. Cu părere de rău, din cauza pandemiei sau a iresponsabilității față de propria sănătate, multe femei neglijează sau amână controlul medical. Acest lucru poate avea urmări nu tocmai bune pentru sănătatea, dar și fertilitatea femeii.

Rana pe col poate provoca dureri în timpul actului sexual, menstruaţii abundente, însoţite de crampe, dar şi scurgeri vaginale anormale (cu un miros neplăcut, vâscoase). De asemenea, mai pot apărea dureri pelvine şi de spate. Simptome care pot apărea mai rar sunt usturimea la urinare, mâncărimi, dar şi sângerări uşoare între menstruaţie.

Alte cauze frecvente ale apariției acestor leziuni pot fi infecţiile cu Chlamydia tracomatis, Mycoplasma, Herpes Simplex, virusul papiloma uman (HPV) cât şi Trichomonas vaginalis. Leziunile mai pot fi cauzate şi de folosirea incorectă a tampoanelor interne sau pot fi rezultatul unor reacţii alergice la unele substanţe din care sunt fabricate prezervativele sau la substanţele conţinute de unele produse de igienă intimă feminină. O rană pe col poate apărea şi în urma chiuretajelor după naşteri.

Leziunile de la nivelul colului uterin pot duce la infertilitate

Cel mai mare risc pe care îl au femeile cu rană pe col este cel de a dezvolta cancer cervical. Există şi risc de infertilitate, dacă leziunea nu este tratată la timp. Totodată, cervicita poate duce la avort spontan sau la o sarcină extrauterină.

Investigaţiile medicale necesare

Diagnosticul este pus în urma mai multor examene medicale, la recomandarea ginecologului. Astfel, este nevoie de examen de secreţie vaginală, de testul Babeş Papanicolau, cât şi de teste pentru depistarea unor infecţii, cum este cea cu HPV (virus care este responsabil pentru apariţia cancerului cervical). De asemenea, medicul poate recomanda şi colposcopia (metodă prin care se vizualizează colul uterin, vaginul şi vulva, cu ajutorul unui colposcop, instrument medical asemănător unui microscop).

Se estimează că mai mult de jumătate dintre femei pot avea o rană pe colul uterin cel puţin o dată pe timpul vieţii. 

Sfatul specialistului

”În funcţie de rezultatele investigaţiilor medicale, în cazul rănii pe col se poate face tratament local cu ovule, se administrează antibiotice, se poate face tratament imunostimulant sau, în ultimă instanţă, se fac cauterizare cu laser, crioterapie sau electrorezecţie a zonei lezionale (ERAD). Este obligatoriu ca femeile care au avut o astfel de problemă de sănătate să meargă la control din jumătate în jumătate de an, pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 ani.”, afirmă Dr. Monica Pandrea, medic primar obstetrică-ginecologie.