În ultima vreme ai resimțit înțepături, arsuri sau dureri la sân? Înainte de a-ți face orice idee legată de acest aspect, e important să faci o vizită medicului specialist, mamolog. Foarte multe femei cred că aceste înțepături în sân se pot „înrudi” cu cancerul mamar, însă realitatea este diferită în multe dintre cazuri.

Anumite înțepături în sân sunt considerate normale, ele fiind prezente mai ales în perioada menstruației lunare. În acea perioadă a lunii, sânii sunt oricum mai sensibili, unele femei confruntându-se inclusiv cu problema sânilor dureroși. De obicei, această durere este însoțită de o tumefacție mamară (sânii își măresc volumul), care durează aproximativ două săptămâni (înainte și în timpul ciclului menstrual). Așadar, dacă ai aceste „reacții” lunare, nu e cazul să te îngrijorezi, excepție făcând cazurile în care durerile sunt intense. În mod normal, durerea este suportabilă și se manifestă în reprize de scurtă durată.

Înțepături frecvente la nivelul sânilor, un simptom care nu trebuie neglijat

Dacă te confrunți deseori cu înțepături în sân, chiar și după menstruație, atunci ar fi cazul să mergi la medicul specialist. În urma unui control, acesta îți poate recomanda cel mai bun tratament. De asemenea, este indicat să efectuezi o ecografie mamară, care poate diagnostica orice problemă.

Dezechilibrele hormonale, o altă cauză a înțepăturilor în sân

Durerile de sâni însoțite de senzații de înțepătură pot avea legătură cu un dezechilibru al acizilor grași (Omega 3 și Omega 6) din organism. Nivelul scăzut al acestora poate duce la disfunctionalitati ale sistemului cardiovascular, hormonal și imunitar.

Studiile de specialitate arată că lipsa acestor acizi esențiali din organism poate duce la apariția bolilor cardiovasculare, la scăderea imunității și, în cazul femeilor, la apariția dismenoreei (durerile menstruale) și chiar a unor formațiuni fibrochistice la sân.

Trebuie să menționăm însă că un chist apărut la sân nu este echivalent cu a avea cancer! Așa că cel mai bine este să mergi la medicul mamolog înainte de a trage orice concluzie.

Femeile voluptuoase, cu sânii mari, sunt mai predispuse să aibă astfel de înțepături în sân. De asemenea, anumite medicamente pot favoriza apariția unor astfel de reacții ale organismului.

Așadar, dacă prezinți frecvent înțepături în sân, acestea persistă mai mult de două săptămâni, iar durerea este localizată în aceeași zonă, fă o vizită medicului specialist. Mai bine să previi, decât să tratezi!