Începând cu astăzi, 1 iunie, după o pauză luată în perioada pandemică generată de Covid-19, Institutul Oncologic contractat de CNAM, în conformitate cu ordinul emis de MSMPS reia activitatea de screening mamar prin mamografie digitală mobilă.
Astfel, pentru perioada 1 iunie - 1 octombrie 2021, femeile cu vârsta de la 45 și până la 65 de ani, asimptomatice la patologia glandei mamare din raioanele Ungheni, Fălești, Soroca, Ialoveni, Telenești, Sângerei și municipiul Chișinău, vor fi investigate de specialiști detașați în teritoriu prin mamografii digitale în cadrul complexelor mobile.
Această activitate se încadrează în obiectivului II din Programul Național de Control al cancerului în RM pentru anii 2016-2025, aprobat prin HGRM nr. nr.1291 din 2 decembrie 2016 - sporirea ratei de depistare precoce a cancerului mamar.
Indicatorul de rezultat pentru anul 2021 este planificată 68,45 la suta cazuri în stadiile precoce din totalul cazurilor noi înregistrate. Riscul de apariție a unui cancer mamar de-a lungul vieții (lifetime risk) este (la nivel individual) de 12,33% (SUA și Marea Britanie), în timp ce probabilitatea individuală de deces prin cancer mamar (în absența screening-ului) este de 2,7%. Factorii care influențează în mod absolut apariția cancerului mamar sunt nemodificabili: sexul feminin, vârsta, fondul genetic.
Screening-ul este o metodă de testare care își propune să detecteze cancerul la persoanele care nu prezintă nici un simptom. Scopul screening-ului în masă este scăderea morbidităţii şi/sau a mortalităţii într-o populaţie, prin detecţia cancerului în stadii precoce la populația aparent sănătoasă. Selectarea femeilor se realizează de către medicul de familie la locul de trai. Se întocmește lista persoanelor eligibile pentru screening, care servește și drept programare pentru efectuare mamografiei digitale în cadrul complexului mobil.
Examinării prin mamografie digitală în complex mobil sunt supuse toate femeile cu vârsta de la 45 și până la 65 de ani, asimptomatice la patologia glandei mamare. Examinarea se realizează o dată la 2 ani. Nu se includ în categoria persoanelor pentru screening:
- femeile, care stau la evidență la IMSP Institutul Oncologic cu cancer mamar,
- femeile cu maladii severe somatice decompensate,
- femeile, care au făcut mamografie în ultimele 12 luni.
Cancerul mamar la nivel global înregistrează o morbiditate în creștere. În dinamica ultimilor ani, în Republica Moldova se atestă o majorare a ponderii numărului de paciente cu diagnosticul de cancer mamar depistat în stadii precoce:
- anul 2015 – 59, 2 la sută
- anul 2017 – 64 la sută
- anul 2019 - 65,3 la sută