mamaplus

Imunitatea și COVID-19: caracteristici generale și cele mai răspândite mituri

-
//
15.05.2020

Pe toată durata pandemiei au fost difuzate numeroase concepții despre întărirea imunității si a organismului față de virusul SARS-Cov-2. În acest context, specialiștii Synevo au identificat câteva răspunsuri la principalele întrebări legate de imunitate, virusul de tip nou COVID-19 și miturile care au circulat în această perioadă epidemiologică. Menționăm că în continuare vă prezentăm un rezumat al informațiilor furnizate de echipa Synevo, iar AICI puteți vizualiza pe deplin informația.

Ce este sistemul imunitar sau imunitatea?

Sistemul imunitar este un complex de celule şi molecule care ne apără de microorganisme şi substanţe “străine corpului” sau nefavorabile, pătrunse în organism (agenți patogeni) şi nu permite să dezvoltăm diverse boli şi infecţii.

Organismul uman, deși contractează mulți germeni, se îmbolnăvește foarte rar și doar atunci când agentul patogen întâlnește o cale deschisă (poartă de intrare în organism) sau când organismul are o carență de anumiți factori de apărare. Germenii, odată pătrunși în organism pot viețui la poarta de intrare unde se înmulțesc și pot, câteodată, elibera pe cale sanguină, limfatică sau nervoasă, toxinele sintetizate sau se pot deplasa la distanță.

Sistemul imunitar are câteva roluri esențiale în organismul uman:

  • Anihilează agențiipatogenii (bacteriile, virusurile, paraziţii sau fungii care au pătruns în corp şi îi înlătură din organism).
  • Identifică şi distruge anumite substanţe dăunătoare din mediu.
  • Combate celulele proprii din corp care au suportat schimbări din cauza unei boli – cel mai elocvent exemplu ar fi celulele canceroase.

Face diferența între sistemul propriu de apărare al organismului (self) și structurile străine ale acestuia (non-self), având ca scop distrugerea factorilor non-self pentru obținerea echilibrului, homeostaziei (proprietatea unui sistem de a menține un echilibru static al mediului interior – ansamblul lichidelor organismului – în limitele valorilor normale.)

Ce reprezintă virusurile, de fapt?

Virusurile sunt răspunzătoare de o mare parte din afecţiuni, de la guturaiul obișnuit până la infecţiile fatale, rezultate de virusul HIV cu compromiterea imunităţii şi distrugerea limfocitelor T4 (CD4+). Se estimează că sunt peste 400 de virusuri diferite care afectează omul, iar manifestările clinice, epidemiologice şi patogenice care rezultă în urma infecţiilor virale sunt foarte diverse.

Este facil pentru un virus să pătrundă într-o celulă vie?

Acest lucru ține în primul rând dacă celula are receptorul potrivit pentru acel virus. În mare parte, virusurile sunt oprite de către sistemul nostru imunitar pentru că nu se găsesc receptorii adecvați, astfel încât virusul să pătrundă în celulă. Astfel, 99% dintre virusuri sunt neprimejdioși pentru oameni.

Cele mai răspândite mituri legate de creșterea imunității în cazul virusului COVID-19

mamaplus

Există numeroase informații privind administrarea vitaminei C sau antibioticelor, iar oamenii de știință din domeniul medical au facut anumite clarificări.

  • Am nevoie de antibiotice dacă sunt infectat cu COVID-19?

Antibioticele sunt concepute să se lupte doar cu infecțiile bacteriene, nu și cu cele virale. Vor fi total ineficiente. Dar, dacă sunteți depistat cu 2019-nCoV, este foarte probabil să vi se prescrie și antibacteriene, pentru a preîntâmpina co-infecțiile cu bacteriile patogene.

  • Pot lua vitamina C pentru prevenția COVID-19?

Unii pacienți în stare severă cu COVID-19 au fost tratați cu doze mari de vitamina C, administrate intravenos, cu scopul de a accelera recuperarea. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice evidente sau concludente că administrarea de vitamina C funcționează pentru infecțiile cu COVID-19 și nu prezintă un component standard al tratamentului pentru această nouă infecție. În China există un studiu în desfășurare pentru a elucida dacă acest tratament este eficace pentru pacienții cu COVID-19 în stare critică. Rezultatele vor fi prezentate la toamnă.

Referitor la prevenție, de asemenea, nu sunt dovezi că administrarea de vitamina C va contribui la preîntâmpinarea infecției cu coronavirus, care provoacă COVID-19. În general, dozele standard de vitamina C sunt inofensive, însă dozele mari pot cauza o serie de efecte secundare, inclusiv greață, crampe și un risc mărit pentru dezvoltarea colicilor renali (pietre la rinichi).

  • Pot administra Ibuprofen pentru ameliorarea simptomelor COVID-19?

Pentru combaterea simptomelor COVID-19, unii medici vin cu recomandări de a nu administra Ibuprofenul, ca urmare a unor publicații ce au arătat că administrarea de antiinflamatoare la persoanele cu COVID-19 confirmat, au dezvoltat o boală severă, în special pneumonie. Însă acestea sunt doar observații și nu se bazează pe studii științifice.

  • Vaccinarea crește imunitatea organismului?

Da, s-a demonstrat că vaccinarea rămâne unica modalitate care facilitează imunizarea organismului. Nu există încă un vaccin aprobat pentru COVID-19, însă există studii în acest sens.

  • Există analize de laborator care îmi pot furniza informații despre imunitatea organismului meu?

Imunoglobulinele (anticorpii) reprezintă molecule ​​specifice sintetizate ca răspuns la infecțiile virale sau bacteriene. Testele care sunt disponibile în acest moment pentru depistarea infecției cu COVID-19 identifică anticorpii de tip IgM, IgA sau IgG. Anticorpii identificați prin teste serologice arată că o persoană a fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, chiar și dacă persoana a avut sau nu simptome specifice infecției. Rezultatele testelor serologice sunt fundamentale în diagnosticarea infecțiilor la pacienții cu simptomatologie redusă sau asimptomatice.

Suntem născuți cu o anumită capacitate de a produce celule cu rolul de apărare a organismului. O imunitate eficientă se dezvoltă într-un organism sănătos care presupune o alimentație echilibrată, incluzând constituenții nutritivi esențiali (vitamine și minerale), hidratare eficace, odihnă și mișcare fizică.

Menționăm că v-am prezentat un rezumat al informațiilor furnizate de echipa Synevo, iar AICI puteți vizualiza pe deplin informația.

Synevo este principalul furnizor de servicii în diagnostic de laborator în Moldova și oferă peste 2000 de tipuri de analize uzuale și avansate în toate domeniile de diagnostic clinic de laborator. 

Laboratorul Central Synevo Chisinau

Adresa: Chisinau, str. Nicolae Testemitanu, 37
Telefoane

022 856 990
022 856 991
022 856 992

060 592 224

Sitewww.synevo.md