Sistemul imunitar răspunde de starea generală a organismului, ajută în lupta contra virusurilor și a bacteriilor prin faptul că le depistează și elimină. În creșterea rezistenței la factori negativi, ne vin în ajutor celulele imunitare – leucocitele și limfocitele. Datorită mobilității înalte, aceste celule ajung mai rapid la locul afectat și neutralizează eficient orice agent patogen.

Din ce cauză sistemul nostru imunitar slăbește și cum putem preveni acest lucru?

Una dintre principalele cauze ale scăderii imunității – surmenajul mental și fizic, precum și stresul și schimbarea bruscă a împrejurărilor. Intervențiile chirurgicale, bolile serioase, la fel, influențează negativ funcțiile de protecție ale organismului. Copiii mici sunt predispuși răcelilor frecvente ca urmare a faptului că organismul lor este în creștere și sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat. Alăptarea la sân, din primele zile de viață, este cea mai bună metodă de protecție pentru sugari, la fel și plimbările frecvente în aer liber.

Oamenii în etate sunt cei mai expuși riscului, precum și cei a căror muncă duce la încălcarea regimului alimentar, a somnului și regularității activității fizice. Condițiile ecologice nefavorabile afectează, în cel mai direct mod întregul organism, dar mai ales sistemul imunitar. Aerul poluat, apa de la robinet, traiul în zone metropolitane și orașe poluate - toate acestea nu pot decât să afecteze negativ sănătatea omului.

Alimentația, de asemenea, are un rol foarte important. Din păcate, datorită încărcării constante cu activități și a grabei veșnice, oamenii obișnuiesc să mănânce din mers, să se alimenteze cu produse semifabricate sau, în cel mai bun caz, sandvișuri și dulciuri care potolesc rapid foamea. Însă merită să ne amintim că acestea sunt alimente cu un conținut ridicat de zahăr, grăsimi, stabilizatori, potențatori de arome, coloranți și alți aditivi care slăbesc foarte mult sistemul imunitar.

Deficitul de vitamine și microelemente în produsele procesate, rafinate și dezodorizate – încă un factor din cauza căruia sistemul nostru imunitar slăbește.

De asemenea, femeile, în goana lor după frumusețe, își pun viața în pericol. Dietele constante și înfometarea, antrenamentele suprasolicitante, surplusul sau insuficiența greutății masei corporale sunt principalii inamici ai unei imunități puternice.

Întrebuințarea de durată a antibioticelor afectează microbiomul uman și respectiv funcția de protecție a organismului. Astfel că aceste medicamente puternice se recomandă a fi luate doar la recomandarea medicului, și neapărat cu perioade de restabilire a microflorei după tratament.

Semnele care indică o imunitate scăzută

Se știe că organismul ne oferă semnale, care indică despre existența unor dezechilibre în organism. Ca să prevenim la timp apariția unei boli, trebuie să ne învățăm să recunoaștem la timp aceste semnale. Medicii evidențiază următoarele simptome care vorbesc despre o imunitate slăbită:

  • Oboseală cronică, scăderea capacității de muncă;
  • Imposibilitatea de a ne împlini somnul, moleșeală, somnolență;
  • Dureri de cap frecvente, predispunerea la afecțiuni respiratorii;
  • Insomnie, stări de agitație;
  • Dureri musculare;
  • Reacții alergice.

Cum creștem imunitatea: metode eficiente

Cel mai simplu și util sfat se referă la schimbarea modului de viață. Înlocuiți vizionarea emisiunilor TV și a noutăților pe rețele de socializare cu plimbări în aer liber, implicați-vă în jocuri care presupun mișcare activă, străduiți-vă să vă deconectați de la rutina zilnică și evitați să reacționați aspru la situațiile stresante.

Vitaminele. Cele mai importante pentru sistemul imunitar sunt – A, B5, C, D, PP. Ele se conțin din belșug în aproape orice produse de origine vegetală. Minerale – zinc, seleniu, iod, fier, magneziu și cupru le găsiți în alune, semințe și cereale integrale, cacao și ciocolata neagră.

Alimentația. Diversificați-vă dieta și consumați în fiecare zi diferite feluri de carne fără grăsimi – sursă de proteină pură. Proteinele, de asemenea, se conțin în pește și în boboase. Fructele și legumele de sezon sunt o sursă minunată de vitamine, microelemente și fibre. În mod ideal, ele trebuie consumate în forma lor crudă sau după o minimă prelucrare termică. Importante pentru organism sunt și fructele de mare. Acizii grași Omega-3 joacă un rol important în formarea unei imunități puternice. Produsele lactate acidulate, în special cele care conțin bifidobacterii, contribuie la echilibrarea microbiomului uman.

Călirea – încă un punct important pe care mulți îl neglijează. Înotul în bazinele deschise și dușurile de contrast ajută la întărirea sistemului imunitar și au un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

Activitatea fizică. Ocupați-vă cu sportul preferat, fie că faceți jogging, jucați tenis, practicați yoga sau exerciții la aparate fitness... Orice efort fizic fortifică organismul, îl fac mai rezistent și mai sănătos.

Odihna. E foarte important ca după o zi de muncă, plină de activități, să ne putem relaxa și odihni. Ca să nu vă gândiți la probleme și să adormiți repede, încercați să meditați înainte de somn, să beți o ceașcă de ceai de mentă sau să ascultați muzică relaxantă. Conversațiile cu oamenii dragi, viața intimă regulată, o atmosferă binevoitoare în familie – toate acestea influențează cel mai bine sănătatea dumneavoastră și a celor apropiați.

O suținere importantă pentru imunitatea întregii familii ne oferă fitopreparatul Imupret® – produs al companiei germane Bionorica. Imupret® - o combinație unică din 7 extracte de plante medicinale, care întărește imunitatea și are acțiune complexă în tratamentul și profilaxia infecțiilor respiratorii virale acute.

mamaplus

Componentele Imupret® generează o acţiune complexă asupra căilor respiratorii, care se manifestă prin efectele: imunomodulator, antiviral, antibacterian, antiinflamator și antioxidant. Imupret® întărește imunitatea prin fortificarea și restabilirea răspunsului imun celular nespecific împotriva agenților patogeni la nivelul căilor respiratorii. Acțiunea antivirală a fost demonstrată împotriva virusului respirator sincițial, a gripei și paragripei. Datorită acțiunii antiinflamatoare, Imupret® reduce intensitatea simptomelor catarale cauzate de infecțiile respiratorii, iar acțiunea sa antibacteriană previne complicațiile bacteriene postvirale.

Imupret® - când ai nevoie de imunitate puternică!

Dacă aveți întrebări sau doriți să aflați mai mult despre produsele companiei Bionorica, vă recomandăm să vizitați pagina noastră de Facebook - Bionorica – Moldova.

Compania germana "Bionorica SE", unul dintre principalii producători mondiali de medicamente pe bază de plante. Misiunea noastră este de a face medicina mai sigură în fiecare zi!

Adresa: MD-2025, Republica Moldova, Chisinau, str. Vl. Korolenko, 15
Telefon: (+373) 22 000 288
E-mail: info@bionorica.md
Facebook