Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

-
//
06.04.2016

Franțuzoaicele de orice vârstă se străduiesc să nu adune greutate în plus – le motivează hainele preferate și pielea lipsită de riduri. Dar dacă sunt nevoite totuși să slăbească câteva kilograme, ele aleg o dietă mai apropiată de cea fără carbohidrați. Vă propunem un meniu pentru o săptămână și regulile de evitare a tentațiilor, așa ca dulcele și ciocolata, concepute de dieteticienii francezi.

Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

Femeile din Franța, la fel ca toate celelalte, sunt nevoite uneori să aibă grijă de ceea ce mănâncă. Nu există nici un fel de pilule miraculoase. După cum a spus terapeutul meu: „Există doar două secrete: voința și merele”.

Franțuzoaicele mănâncă de trei ori pe zi, în fiecare zi. Prin aceasta se explică, probabil, de ce gustările pe care le iau (dacă le iau) sunt foarte sărace: de exemplu ceai sau vreun fruct, câteva bucățele de ciocolată neagră, iaurt (întotdeauna simplu, fără adaosuri, de două procente, niciodată degresat, uneori cu fructe proaspete) sau puține migdale. (Prietena mea Edith înmoaie migdalul peste noapte în apă, ca să se umfle, pentru că așa este mai folositor și mai ușor de digerat).

Nutriționist Claire Brosse-Dandrieux consideră că dietele funcționează doar atunci când nu ne înfometăm, iar dacă ne este foame, avem întotdeauna sub mână produse naturale pentru soluționarea acestei probleme. Prima linie de apărare pentru franțuzoaice (cel puțin pentru cele pe care le cunosc) este ceaiul fierbinte. El ne oferă un minut de meditație înainte de a ceda dorinței iraționale de ne umple stomacul.

Terapeutul meu are întotdeauna mere în mașină. Prietena mea Françoise nu pleacă niciodată de acasă fără ouă fierte, dacă în ziua respectivă nu va avea unde să mănânce corect, iar prietena mea cea mai bună Anne-Françoise poartă mereu în poșetă un pachețel cu migdale. „Niciodată nu știi ce se poate întâmpla”, afirmă ea.

Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

Mâncarea: sărbătoare sau sentiment de vină?

M-am întâlnit de curând cu renumitul medic francez Denis Lamboli, care se specializează pe alimentația sănătoasă. El își învață pacienții să facă față stresului și să își rețină emoțiile care ne fac să recurgem la mâncare ca la un panaceu. Doctorul Lamboli subliniază că atunci când ne detașăm și chibzuim bine la deciziile noastre, acceptăm mai ușor ceea ce întâmplă, cu mai mult calm și mai puține emoții.

Nutriționiștii francezi știu că impulsul care ne face să mâncăm ceva imediat durează doar douăsprezece minute. Putem depăși acest impuls dacă ne găsim ceva de făcut în aceste douăsprezece minute, de exemplu să ne corectăm manichiura sau să dăm un telefon. Această abordare ne permite să înțelegem și să conștientizăm amenințarea și nu ne lasă să cădem pradă impulsului de moment, iar ulterior să luăm o hotărâre bine gândită. Potrivit lui Lamboli, există doar două cauze pentru care mâncăm: foamea și plăcerea. Aceasta este noua mea mantra, foarte franțuzească. Dacă vrem foarte mult să mâncăm ceva exclusiv de plăcere și am luat decizia conștientă de a savura bezeaua de migdale mult râvnită, trebuie să o facem cu plăcere. „Nu trebuie să vă simțiți vinovată, nici pentru o secundă.”

Cu mulți ani în urmă am citit despre un studiu în cadrul căruia franțuzoaicelor și americancelor le-a fost adresată următoarea întrebare: „Ce vă vine prima dată în minte atunci când vă gândiți la un tort de ciocolată?” Franțuzoaicele au răspuns: „Sărbătoare”, pe când americancele au spus: „Sentimentul de vină”. Diferențele de mentalitate sunt vizibile. În plus, cuvântul „sărbătoare” presupune un eveniment unic, festiv.

Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

Regulile de „comportament” cu ciocolata

Aveți, cu siguranță, momente când nu vă puteți gândi decât la ciocolată. Ce să facem în aceste situații?

„Mâncați ciocolată, spune nutriționistul Claire Brosse-Dandrieux. Dacă nu veți face acest lucru, veți mânca un iaurt degresat, dar cu gândul tot la ciocolată veți rămâne, de aceea veți mai mânca un iaurt, însă gândul la ciocolată nu vă va părăsi. Și atunci? Veți mânca un fruct. Și apoi? Dorința de dulce nu trece deloc! Și în acel moment veți ceda și veți mânca ciocolată. Dar ați mâncat deja două iaurturi și o piersică, absolut fără rost. Aveați nevoie de ciocolată și trebuia să fi mâncat ciocolată!”

Trebuie să alegeți ciocolată neagră, cu un conținut de cacao de cel puțin șaptezeci la sută, și să o mâncați încet, savurând fiecare bucățică, poate la o ceașcă de ceai, pentru a prelungi plăcerea. „Mâncați și nu vă învinuiți, spune Claire. Când este vorba despre astfel de produse ca ciocolata, dorința dumneavoastră obsesivă nu are nimic în comun cu foamea. Și nimic nu poate înlocui obiectul acestei dorințe obsesive. Vorbim aici de psihologie, și nu de fiziologie, iar viața este prea scurtă ca să renunțăm la toate plăcerile.”

Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

Dieta doctorului Aubry: meniu pentru o săptămână

Recent m-am întâlnit cu Dr. France Aubry, terapeut, nutriționist, scriitor și femeie de vârstă mijlocie. Dieta dezvoltată de aceasta este foarte eficientă și de aceea foarte populară în Franța. În esență, programul ei presupune următoarele: nu trebuie să renunțăm total la bucatele preferate, avem voie să alegem, de două ori pe săptămână, un meniu pe gustul nostru: un prânz și o cină. Poate fi vorba, de exemplu, de Boeuf bourguignon cu cartofi, vin și desert de fructe fără zahăr (ea recomandă ananasul). Dacă înlocuim carnea cu peștele, ne putem permite la desert un ecler de ciocolată.

Micul dejun. Un pahar înalt de apă de temperatura camerei în care a fost adăugat suc de lămâie proaspăt stors (dacă apa este prea fierbinte, vitamina C se distruge), un kiwi, două feliuțe de pâine din făină integrală prăjite în toaster și unse cu foarte puțin unt adevărat, unul sau două ouă sau două iaurturi (câte 125 g) cu un conținut de 2% de grăsime și o cană foarte mare de cafea cu lapte. Laptele trebuie să fie la fel de 2% grăsime.

Puteți diversifica această listă păstrând așa componente ca proteinele, grăsimile, fructele, băutura fierbinte. Micul dejun este același în zilele obișnuite și în zilele de frumusețe (zilele top modelelor).

Prânzul. Una dintre următoarele variante: o feliuță de carne de porc (fără grăsime), carne albă de pui sau carne albă de curcan, ton sau alt pește în suc propriu; salată cu puțin sos vinaigrette; un fruct, cu excepția bananelor, strugurilor și fructelor uscate.

Prânzul dietetic al top modelelor (trei zile pe săptămână). 200 g de pește sau carne albă de pui, sau 150 g de carne de vită. O pârjoală slabă de 150 de grame reprezintă un minunat punct de orientare pentru determinarea porției. Două iaurturi sau 200 g de cașcaval/brânză franțuzească (fromage blanc), care, din păcate, nu se prea găsește.

Cina. Supă de legume, pește sau carne albă, legume verzi fierte/coapte și un iaurt sau un fruct.

Cina dietetică al top modelelor (trei zile pe săptămână). Supă de legume sau 400-500 g de legume verzi fierte cu o linguriță de ulei de măsline. La desert – două mere coapte sau compot de fructe, totul fără zahăr, desigur.

Toate mesele marcate drept „pentru top modele” trebuie luate într-o singură zi. Prânzul proteinic potolește foamea, iar cina ușoară încheie ziua cu vitaminele de care avem nevoie pentru a rămâne sănătoase. În aceste zile vinul este interzis.

Aceasta este dieta cea mai plăcută pe care am întâlnit-o vreodată și cele trei prietene franțuzoaice ale mele sunt de acord. Dieta top modelelor ne ajută, de asemenea, să revenim la normal după sărbători, petreceri copioase și orice alte excese alimentare.

Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

Dieta ideală: 7 sfaturi ale nutriționiștilor și franțuzoaicelor

Vă prezentăm în continuare câteva sfaturi practice în domeniul păstrării siluetei și alimentației sănătoase.

Mâncați în mod obligatoriu o supă sau o salată. Unii nutriționiști afirmă că, adăugând fiecărei mese felul întâi, reducem numărul total de calorii al prânzului sau cinei cu 20 la sută.

Trebuie să mâncați așezate la masă. Nu am văzut niciodată ca o franțuzoaică să mănânce în picioare la bucătărie sau în altă parte. Nu uitați că aceasta ne împiedică să gândim, proces foarte important pentru siluetă.

Mâncați cu plăcere.

Mâncați ciocolată fără remușcări, atunci când vreți foarte mult, doar că ciocolata trebuie să fie neagră și în cantități limitate. Potrivit doctorului Lamboli, cea mai bună perioadă a zilei pentru consumul de ciocolată este între patru și șase după-amiaza, iar doctorul Aubry consideră că cel mai bine este să mâncați ciocolată după masă. (Până a mă muta cu traiul în Franța, nici nu îmi puteam imagina că poți avea o atitudine atât de „grijulie” față de o tabletă de ciocolată, mâncând câte o bucățică mai multe zile la rând.)

Citiți etichetele. Dacă în compoziția unui anumit produs sunt mai mult de cinci ingrediente, există o probabilitate mare ca el să nu fie prea folositor pentru sănătatea noastră.

Achiziționați o oală de gătit la abur. Prietenele mele au câte una. Această metodă de tratament termic păstrează calitățile gustative și substanțele hrănitoare ale produselor.

Ascultați-vă propriul organism. O franțuzoaică încetează să mai mănânce atunci când apare senzația de sațietate sau un pic mai înainte, indiferent de cantitatea de mâncare rămasă în farfurie.

Veți fi uimite de cât de simplu poate fi. Preluând atitudinea franțuzoaicelor față de mâncare și siluetă, veți descoperi că acesta este un mod de viață uimitor de plăcut și simplu.

Franțuzoaicele nu își rezolvă problemele cu ajutorul mâncării. Dieta ideală: care este aceasta?

Din cartea „Rafinamentul parizian. Secretele frumuseții nepieritoare, magnetismului neobosit și sclipirii delicate a franțuzoaicelor”

Sursa