mamaplus

Folosirea frecventă a înălbitorului poate avea efecte negative asupra sănătății copiilor

-
//
10.02.2021

Potrivit unui studiu recent, expunerea pasivă la mirosul de înălbitor folosit în casă pentru a dezinfecta ar putea crește frecvența infecțiilor respiratorii în rândul copiilor de vârstă școlară. Studiul a examinat efectele expunerii la clorul folosit pentru a spăla și dezinfecta casa, printre copiii din școlile finlandeze, spaniole și olandeze.

Studii anterioare au indicat că utilizarea agenților de curățare poate crește riscul de infecții respiratorii în primul an de viață și poate conduce la inflamarea căilor respiratorii la copiii cu vârsta școlară. De asemenea, poate crește riscul bronșitei recurente.

Folosirea clorului și riscul de infecții la copii

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au analizat impactul folosirii înălbitorului în casele a 9.102 copii cu vârste între 6 și 12 ani. Părinții copiilor care au participat la studiu au completat chestionare detaliate în ceea ce privește utilizarea înălbitorului și dacă cei mici au dezvoltat următoarele infecții în ultimele 12 luni: bronșită, gripă, otită, pneumonie, sinuzită, amigdalită.

Printre copiii ai căror părinți foloseau înălbitorul, riscul episoadelor de gripă în ultimele 12 luni era crescut cu 20%. Pentru amigdalitele recurente, riscul era cu 35% mai mare, iar pentru restul infecțiilor, riscul era cu 18% mai mare.

Rezultatele acestui studiu sugerează că expunerea pasivă la mirosul înălbitorului pe care-l folosiți atunci când faceți curățenie în casă este asociată în mod direct cu riscul infecțiilor respiratorii la copii.