mamaplus

Femeile care au avut COVID-19 în sarcină transmit mai puțini anticorpi băieților decât fetelor

-
//
26.10.2021

Un studiu derulat în două spitale din Boston, SUA, arată că nou-născuții băieți au mai mulți anticorpi la COVID, dacă mamele lor au făcut boala în timpul sarcinii, decât nou-născuții fete. Datele obținute în cadrul studiului, publicate de Business Insider, lămuresc și chestiuni legate de răspunsul la vaccinuri și infectarea cu coronavirus în timpul sarcinii.

Acesta este unul dintre cele mai mari mistere legate de noul coronavirus: de ce bărbații sunt mai predispuși la a face forme severe de COVID-19 decât femeile? Un studiu recent încheiat la Boston sugerează că ar putea avea de-a face cu răspunsul imun înnăscut. Cercetarea a început în aprilie 2020 și a fost condusă de două echipe de cercetători, de la două spitale din Boston – Massachusetts General Hospital și Brigham and Womens Hospital Studiul a inclus monitorizarea a 38 de femei care au fost infectate cu coronavirus în timpul sarcinii, dintre care jumătate urmau să nască băieți, iar jumătate, fete. 

Cercetătorii au măsurat nivelurile de anticorpi din sângele viitoarelor mame și pe cele ale fetușilor, folosind țesut placentar și probe de sânge din cordonul ombilical. Rezultatele au arătat că femeile însărcinate cu băieți prezentau mai puțini anticorpi decât cele care aveau fete, iar după naștere, au constatat că și nivelul transmis nou-născuților prezenta aceeași diferență: era mai scăzut la bebelușii băieți decât la fete.

Cercetătorii nu știu încă dacă nou-născuții de sex masculin răspund la coronavirus în același mod în care o fac adulții, dar există unele asemănări. De exemplu, au descoperit că în cazul gravidelor care aveau băieți s-au activat mai multe gene proinflamatorii decât în cazul celor care aveau fete. Niciunul dintre bebelușii examinați în cadrul acestui studiu nu a moștenit infecția cu coronavirus. La naștere, bebelușii au avut o greutate normală și nu au existat niciun fel de probleme.