Enteroviroza la copii poate include simptome specifice unei infecții respiratorii superioare cum este așa-zisa răceală, fiind însoțită de rinoree, durere de gât și tuse. Totodată, pot fi dureri de cap și musculare, febră și iritație a pielii. Medicul pediatru Tatiana Alsaliem recomandă părinților să respecte câteva reguli importante și să fie atenți la primele reacții ce apar.
„Enterovirozele sunt o familie mare de virusuri întâlnite foarte frecvent la copiii de până la 5 ani în special printre cei care frecventează colectivitățile. Printre enteroviroze mai frecvent întâlnite sunt: Coxackie, Echovirusul, Rotavirusul, Enterovirusul. Principala cale de transmitere este cea intestinală, adică fecal-orală. Enterovirusul poate fi transmis însă și pe cale respiratorie (prin salivă, secreții nazale, prin strănut, tuse) sau pe cale oral-orală (prin salivă)”, susține medicul pediatru.
Cum apare enteroviroza la copii?
„Enteroviroza se manifestă peste 3-7 zile de la contactul cu un copil bolnav. Infecția enterovirală la copii apare brusc, cu simptome gastro-intestinale: vome repetate în prima zi, disconfort abdominal, diaree apoasă însoțită de dureri abdominale, crampe, meteorism. Ulterior pot apărea exantemul și enantemul (erupții pe corp și pe mucoase). Se pot asocia și simptome asemănătoare unei infecții respiratorii acute: febră, strănut, rinoree seroasă, disfagie – dureri în gât, pot fi prezente și dureri musculare, cefalee.
Prevenirea acestor afecțiuni ține în primul rând de igiena personală. Copiii trebuie educați de mici să se spele cât de des posibil pe mâini, mai ales după ce merg la baie și înainte de mâncare. Ce nu ține deloc de ei, este dezinfecția jucăriilor și aerisirea spațiilor de joacă. Fructele și legumele consumate trebuie bine spălate, chiar dacă au un aspect lucios și curat. Chiar și cele consumate din propria curte ar trebui spălate și curățate”, a spus medicul pediatru.
Riscul de infectare al copilului ar putea fi redus prin respectarea măsurilor de igienă, spălarea frecventă pe mâini cu apă călduță și săpun, spălarea fructelor și legumelor, dezinfectarea suprafetelor și a jucăriilor din colectivități.
„Greșeala numărul unu pe care o fac părinții atunci când copilul are enteroviroză este că după ce vomită se administrează imediat apă sau alimente, iar acest fapt agravează voma, acestea repetându-se. Corect ar fi ca după vomă să se facă o pauză de 30 min după care să se inițieze hidratarea. Greșeala numărul doi este că atunci când se începe hidratarea se administrează cantități mari de lichid, acest lucru provocând repetarea vomelor. Corect ar fi administrarea de soluții de rehidratare a câte 5-15 ml la fiecare 10-15 min, în dependență de vârsta copilului”, adaugă Tatiana Alsaliem.
O altă greșeală frecvent întâlnită este alimentația incorectă în cazul enterovirozelor cu utilizarea produselor care au potențial înalt de indigestie sau pot intensifica diareea (lactate, fructe, legume, crudități), menționează medicul pediatru.
„Printre greșeli se mai numără și administrarea multor medicamente, în special antibiotice, care nu sunt necesare într-o infecție virala, din contra sunt dăunătoare, ele pot agrava starea copilului.
Deasemena, atunci când copilul are febră și prin metode fizice nu este posibilă scăderea acesteia suntem nevoiți să administrăm preparate antipiretice, ar fi bine să ținem cont de calea de administrare a acestora. Deci, dacă copilul prezintă vome în acel moment se recomandă de administrat supozitorii de paracetamol pentru a nu provoca voma, iar dacă copilul are diaree, atunci se vor administra antitermice per os, pentru că supozitoriile în acest caz pot fi expulzate și/sau absorbția din intestin va fi minimă”, menționează medicul pediatru.
Cum se tratează enteroviroza la copii?
Hidratarea este esențială Dieta alimentară constă în:
- Alimente cu un PH mai basic;
- Orez, morcov, carne fiartă, brânză de vaci, banană, biscuiți uscați, pesmeți;
- Copiii alimentați la sân – alăptarea nu se întrerupe;
- Copiii hrăniți cu lapte praf, acesta se înlocuieşte parțial cu mucilagiu de orez;
- Indiferent de vârstă, sunt interzise: laptele de vaci, dulciurile, cartofii, sucurile, băuturile acidulate, fructele (cu excepția bananelor).
- Antitermice și antiinflamatoare (administrate conform vârstei și greutății) pentru a micșora febra și a reduce durerea.
- Simptomatic (antiflatulente, fermenți, probiotice, enterosorbenți, antihistaminice).
Cum deosebim enteroviroza de o simplă răceală?
„Enteroviroza poate fi diferențiată de o simplă răceală prin tabloul clinic care este specific și anume diferența o face prezența simptomelor gastro-intestinale, disconfort abdominal grețuri, vome, diaree apoasă însoțită de dureri abdominale, crampe, meteorism si erupțiile de pe corp și pe mucoase”, adaugă medicul pediatru Tatiana Alsaliem.