Purtarea măștii este esențială pentru a ne proteja împotriva COVID-19, iar potrivit ultimelor cercetări științifice făcute de Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), purtarea măștii de protecție reduce riscul de infectare cu noul coronavirus cu peste 70%. Dar dacă o singură mască oferă un procent de protecție atât de mare, două măști ar funcționa mai bine?

Momentan există puține date științifice care să arate ce beneficii sunt dacă purtăm mai mult de o mască de protecție. În urma unui mic studiu adresat direct beneficiilor purtării a două măști simultan, ar putea avea un efect mai bun.

”Să porți două măști ar putea fi o idee rezonabilă dacă vorbim de o capacitate de filtrare nu prea puternică a acesteia”, spune Dr. Scott Segal pentru Health.

Totodată, unele studii sugerează că mai multe straturi de material pot filtra mai eficient particulele virale decât un singur strat.

”Dacă vorbim de materiale slabe, atunci este mai bine să avem mai multe straturi”, adaugă Dr. Segal.

Purtarea a două măștii ține foarte mult și de materialul din care este confecționată, dacă acesta este unul de calitate și cât de bine servește ca barieră protectoare. Așadar, problema poate fi altfel abordată: calitate sau cantitate? Dacă masca de potrivește perfect, este purtată corect și acoperă nasul și gura, atunci nu este nevoie să porți două măști pentru a îmbunătăți nivelul de protecție. În schimb, poți apela la acest truc atunci când materialul din care este confecționată nu este unul de calitate.

Deși pare o idee excelentă să dublezi bariera protectoare, pe de altă parte cu cel de-al doilea strat poate fi dificil de respirat și sunt șanse mult mai mari să nu o porți corespunzător pentru a putea respira. CDC recomandă alegerea unei măști care are mai multe straturi, poate fi spălată și are un material care-ți permite să respiri. Bineînțeles, pe lista criteriilor esențiale pe care trebuie să le îndeplinească se încadrează și capacitatea de a-ți acoperi complet nasul și gura.