Majoritatea dintre noi consideră că silueta perfectă și dulciurile sunt incompatibile. Însă chiar și în timpul dietei ne putem răsfăța cu ceva gustoșel.
Avantaje și dezavantaje
Consumul de dulce, consideră cercetătorii, nu este un obicei dăunător, ci o necesitate biologică. În primul rând, zahărul este o sursă de glucoză, de „combustibil” necesar pentru funcționarea tuturor organelor. În al doilea rând, deserturile stimulează producția de serotonină – un hormon cu rol important în ridicarea dispoziției, care gestionează producerea altor hormoni, responsabili pentru somn, poftă de mâncare, capacitate de muncă.
Cel mai important este să nu abuzați de dulce: excesul lor se transformă în grăsime, ceea ce poate conduce nu doar la kilograme în plus, ci și la dereglarea metabolismului. În plus, desigur, trebuie să alegeți dulciurile potrivite.
Campionii absoluți
Cele mai folositoare sunt, desigur, fructele uscate. Dar și aici exisă lideri.
Curmalele, de exemplu, concurează cu succes cu bomboanele. Ele sunt cele mai dulci dintre fructe: conțin 70% de zaharoză și fructoză. Însă aceste fructe nu distrug, ci întăresc smalțul dentar, pentru că au o concentrație mare de microelemente folositoare. Curmalele conțin peste 20 de aminoacizi necesari creierului și sistemului nervos. În plus, o mulțime de vitamine: vitamina A ajută la întărirea vederii, vitaminele C și E sunt utile pentru imunitate, acidul folic și vitamina B9 sunt benefice pentru sânge. Apropo, curmalele restabilesc microflora dereglată a intestinului. Iar cel mai important este că puteți mânca câte 10-15 bucăți pe zi. Totuși aceste fructe sunt contraindicate în caz de diabet zaharat, alergii și unele boli ale tractului gastrointestinal.
Caisele uscate. Caisele uscate conțin mai multe vitamine și minerale ca cele proaspete. Ele sunt foarte bune pentru prevenirea problemelor de vedere, protejează împotriva anemiei, elimină substanțele dăunătoare din organism și au efecte tonifiante asupra întregului organism.
Stafidele sunt struguri uscați cu o concentrație mare de vitaminele В1, В2 și В5. Acestea sunt deosebit de folositoare în caz de suprasolicitări ale sistemului nervos. În plus, conțin și substanțe minerale – fosfor, magneziu, calciu, fier, care ajută organismul în perioada de primăvară, mai săracă în substanțe folositoare.
Măria sa regele
În țara dulciurilor există un rege, pe care mulți nutriționiști îl numesc chiar desert dietetic. Este vorba despre ciocolată. Aceasta este foarte folositoare, însă vorbim aici doar despre ciocolata neagră, amară: ea are un conținut minim de zahăr, iar cacao conține substanțe care ridică dispoziția, stimulează memoria, umple de energie. 10-15 g de ciocolată pe zi (o zecime dintr-o tabletă obișnuită) pot mânca chiar și cei care urmează un regim strict.
Însă ciocolata trebuie aleasă cu mare atenție. Cu cât mai mare este procentul de cacao, cu atât mai folositoare este ciocolata.
De altfel, nu trebuie să aveți încredere totală în etichete. Unele fabrici de bomboane folosesc, în loc de unt de cacao, grăsimi hidrogenate ieftine. Puteți stabili foarte ușor prezența acestora: ciocolata nu se topește în gură și are un gust neplăcut. De aceea este mai bine să cumpărați ciocolată de la producători recunoscuți.
Un salut aerian!
Vreți să slăbiți, dar nu aveți suficientă voință să renunțați complet la dulce? Există și excepții de la regulă. Dulciurile aproape ideale sunt pastila şi zefirul. Acestea sunt produse din piure de fructe, fără grăsime, cu adăugarea proteinelor de ou şi a zahărului. Un plus evident al acestor deserturi este conţinutul înalt de pectină, care ajută la eliminarea din organism a substanţelor dăunătoare. În plus, pastila şi zefirul reduc iritaţiile mucoaselor stomacului, de aceea sunt utile în boli ale tractului gastrointestinal, în special gastrită.
Este mai bine să cumpăraţi pastila şi zefir albe: deseori în cele colorate sunt adăugaţi coloranţi alimentari.
Bucurii gelatinoase
Un alt desert gustos şi folositor este marmelada. Nici aceasta nu conţine grăsime, se produce pe baza piureului de fructe, iar în unele sortimente se adaugă agar-agar: o substanţă organică obţinută dintr-o serie de alge marine roşii, care conţine iod şi este benefică pentru glanda tiroidă şi ficat.
Ce marmeladă să alegem – obişnuită (jeleuri de fructe) sau de mestecat ţine doar de gust, important este să alegem sortimente de calitate. Citiţi neapărat compoziţia de pe etichetă! Fiţi atenţi, în primul rând, la coloranţi. Cei naturali sunt carminul, clorofilina, curcuminul, betacarotenul etc. Dacă însă se folosesc tartrazin sau carmuazin, mai bine renunţaţi: aceşti coloranţi artificiali sunt alergeni puternici.
Un pericol se ascunde şi în spatele formulei „aromatizatori identici celor naturali”. Dacă puteţi, uitaţi-vă la o bucăţică de marmeladă: cea de calitate are o culoare mată, fără luciu. Culorile aprinse arată, de cele mai multe ori, că acesta conţine componente artificiale.