Fiind caracteristic în mod preponderent pentru femeile aflate la vârsta fertilă, sindromul premenstrual este o afecțiune care are la bază o serie de semne și simptome, fizice și emoționale și se manifestă în zilele premergătoare menstruației. Potrivit specialiștilor în ginecologie, trei din patru femei sunt afectate de o anumită formă a acestui sindrom, la fiecare menstruație.
„Fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții. Vârful de incidență al sindromului premenstrual este între 20 și 40 de ani”, susține dr. ginecolog Elvira Brătilă.
Specialista spune că intensitatea manifestărilor variază de la lună la lună, dar simptomele tind să se repete după un tipar previzibil pentru fiecare femeie afectată.
În ceea ce privește sindromul premenstrual, în cazul acestuia, simptomatologia are o evoluție oscilantă, cu agravări și ameliorări pe toată perioada reproductivă a femeii. Semnele și simptomele sindromului premenstrual apar în a doua jumătate a ciclului menstrual, de obicei cu 7-10 zile înainte de menstruație. La majoritatea femeilor manifestările dispar la începutul menstruației.
Cele mai frecvente manifestări ale sindromului premenstrual includ simptome emoționale și comportamentale, simptome fizice. Dintre acestea amintim stările de anxietate sau încordare, starea depresivă, modificările bruște ale dispoziției, modificări ale apetitului și apetit crescut pentru anumite alimente, incapacitate de concentrare, oboseală, cefalee, dureri musculare sau articulare etc.