De ce un nou sezon aduce cu sine tuse şi nas înfundat? Răspunsul este relativ simplu, dar constă în funcţie de anotimpurile de care discutăm.

mamaplus

În mare parte, este vorba de faptul că virusurile adoră vremea rece (dar nu foarte rece), dar motivul din spatele nasului înfundat şi a tusei poate varia în funcţie de perioada anului, scrie Curiosity.

Când iarna se preschimbă în primăvară şi vara se preschimbă în toamnă, virusurile care aduc răceala comună se înmulţesc, preferând aceste perioade mai reci.

Totuşi, iarna este cea mai mare probabilitate de îmbolnăvire. Aerul rece şi uscat, preferat de virusuri, irită căile respiratorii. Mai mult decât atât, aceste microorganisme sunt protejate de o membrană care le face rezistente la temperaturi puţin peste 0 grade Celsius. Această membrană se topeşte la temperatura de 22 de grade, ceea ce este logic, pentru că aceasta trebuie să dispară atunci când ajunge în organism.

Partea bună este că dacă te-ai îmbolnăvit din cauza unui virus, eşti imun tot anul împotriva acelui tip de microorganism (doar să nu fie şi alte virusuri în aer).

Dar ce se întâmplă atunci când vine vara? Unii oameni au obiceiul de a răci tocmai în această perioadă călduroasă. Motivul de bază constă în alergenii şi polenul care se găseşte în aerul de vară care poate irita căile respiratorii, făcându-le susceptibile la infecţii.

În ceea ce priveşte ideea că poţi răci din cauza temperaturii mici, acesta este un mit. Apariţia răcelii constă în cirmumstanţele care au legătură cu vremea rece - aerul uscat care irită membranele mucoase şi timpul mai îndelungat în care un individ este expus la persoane bolnave.

Sursa