Din dorința de a scăpa într-o perioadă scurtă de timp de kilogramele nedorite, multe femei încearcă diverse metode care chiar dacă promit a fi eficiente, în realitate nu e chiar așa. Una dintre acest metode ține de calcularea numărului de calorii consumate la fiecare masă a zilei. Se pare că acest obicei nu este altceva decât o irosire a timpului prețios. Nutriţionistul Gianluca Mech este de părere că număratul caloriilor ar fi o practică nu doar inutilă, ci şi periculoasă pe alocuri.

Fiecare organism are propria rată metabolică bazală. Pentru a calcula cu exactitate caloriile pe care trebuie să le consumăm pentru a slăbi, trebuie să ne cunoaştem rata metabolică bazală. Să ştim câte calorii arde corpul nostru în fiecare zi, pur şi simplu, pentru a funcţiona la parametri normali. Dacă nu cunoaştem exact această rată metabolică bazală, e imposibil să facem un calcul care să fie în beneficiul propriului organism.

Da, putem aproxima un număr de calorii pe care le consumăm zilnic. Dar asta este tot ce obţinem: o aproximare. Nu ştim câte calorii absoarbe corpul nostru din alimente.Să spunem că ajundem să cunoaştem exact câte calorii trebuie să consumăm zilnic pentru a slăbi. Intervine atunci o altă problemă…

Câte calorii absoarbe corpul nostru din alimentele pe care le mâncăm?

Mai demult, se credea că 3.500 de calorii ar fi egale cu 2 kilograme. Asta ar însemna că, de câte ori consumăm 3.500 de calorii, ne îngrăşăm 2 kilograme. Lucrurile nu stau însă chiar aşa. Organismul are modul lui propriu de absorbţie a caloriilor, în funcţie de modul în care procesează mâncarea sau cantitatea de fibre pe care aceasta o conţine. De exemplu, absorbim mai multe calorii din carnea gătită faţă de cea crudă. Sau din untul de arahide faţă de arahidele crude. Din cauza diferenţelor de dimensiune, un cartof dulce poate avea mai multe sau mai puţine calorii. Aşa că orice calcul este, din nou, relativ, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Numărul de calorii scris pe ambalaje nu este neapărat corect

Autorităţile internaţionale permit o marjă de eroare de până la 20% atunci când vine vorba despre cifrele regăsite pe etichetele alimentelor. Aşadar, o gustare pe care scrie că are 250 de calorii, ar putea avea de fapt 200. Sau, de ce nu, chiar 300.

Număratul caloriilor ne poate determina să ignorăm nevoile propriului corp

Dacă ne concentrăm mai mult pe calorii decât pe calitatea alimentelor pe care le consumăm sau pe nevoile corpului nostru, suntem cu siguranţă pe un drum greşit. Putem ajunge uneori să mâncăm fără să ne fie foame doar pentru că „ne-au mai rămas calorii” sau să facem foamea doar pentru că nu vrem să depăşim limita impusă. Aveţi încredere în corpul vostru şi semnele pe care acesta vi le transmite! El ştie întotdeauna cel mai bine de ce are nevoie”, este recomandarea nutriţionistului Gianluca Mech.

Nu dăm jos la sală mâncarea pe care o consumăm

Atunci când ne numărăm caloriile, avem falsa impresie că putem rezolva în sala de sport orice greşeală pe care o facem. Putem consuma mai multe calorii pentru că ştim că apoi facem sport. Dar corpul nu funcţionează aşa. Studii ştiinţifice au demonstrat de-a lungul timpului că sursa caloriilor este crucială, nicidecum numărul lor. În funcţie de sursa caloriilor, corpul alege dacă le stochează ca grăsime, le transformă în energie sau le foloseşte în alt mod. E important de ştiut că atunci când ai un stil de viaţă sănătos şi se întâmplă să faci o greşeală, corpul face astfel încât să nu acumulezi kilograme. Ele încep să se acumuleze abia atunci când greşelile se tranformă ele însele într-un stil de viaţă.

„În loc să îţi numeri caloriile, e recomandat să îţi compui alimentaţia din produse proaspete, integrale. Priveşte alimentele ca pe alimente, nu ca pe un număr de calorii. Încearcă să îţi priveşti dieta în ansamblul său, nu o analiza doar dintr-un punct de vedere. Concentrează-te pe un stil de viaţă sănătos, în care consumi legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe. Mănâncă atunci când ţi-e foame, fără însă a face excese. O dietă echilibrată face ca organismul să-şi găsească propriul echilibru şi să răspundă ca atare. Adică exact aşa cum îţi doreşti!”, recomandă nutriţionistul Gianluca Mech.