De cele mai multe ori, copiii de 5-6 ani pot acuza dureri de cap. Cauzele pot fi diverse: de la suprasolicitare și până la probleme oftalmologice. Este foarte important să analizați bine simptomele pe care le are cel mic și să consultați un specialist în cazul în care durerile nu dispar timp de câteva zile consecutiv. Medicul specialist în neurochirurgie pediatrică, Ana Miron, ne explică în continuare care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap la copii și ce ar trebui să facă părinții odată cu apariția acestei probleme.

În primul rând, ar trebui să cunoașteți faptul că în caz de dureri de cap medicamentele nu sunt deloc necesare, pentru că pot duce la cronicizarea afecțiunii. Deși este dificil să înțelegem intensitatea durerii, trebuie să știm că în cazul în care aceasta este persistentă, va fi nevoie de o evaluare neurologică a copilului. Medicul va stabili tipul cefaleei și conduita terapeutică.

”Durerile de cap la copii pot ascunde probleme grave, cum ar fi meningita, hemoragiile, tumorile. Totuși cazurile acestea sunt mai rare. La adulți migrenele se resimt ca o durere acută pe o jumătate de cap, foarte intensă, pulsatilă, asociată cu greață, vomă și pierderea capacității de lucru. La copii, migrena poate avea un alt aspect, fiind resimțită pe toată suprafața capului. În cazul sugarului, migrena are aspect de vărsături ciclice și alte fenomene.”, a explicat dr. Ana Miron pentru CSID.

Cum pot fi ameliorate durerile de cap la copii?

Întrucât specialiștii nu recomandă tratamentul medicamentos, părinții sunt sfătuiți să acorde o mare atenție alimentației. Iată câteva reguli principale:

  • Nu-i dați copilului alimente reci, cum ar fi înghețata sau apa rece de la frigider. Există o teorie care susține că alimentele și băuturile reci pot induce tulburări ale fluxului de sânge la nivel cerebral, ducând la apariția durerilor de cap. Cercetătorii cred că durerea se transmite de la nivelul cavitații bucale prin intermediul nervului trigemen – un nerv care conduce informația senzitiva de la nivelul feței și al gurii către sistemul nervos central.
  • Evitați alimentele cu E-uri sau conservanți;
  • Reduceți consumul de zahăr, în special a ciocolatei din comerț. Unele tipuri de cefalee se agravează în cazul în care se consumă cola, ciocolată sau cafea.
  • Evitați sucurile răcoritoare cu adaos de coloranți;

De asemenea, medicii recomandă să se evite expunerea prelungită la ecrane, în special cu două ore înainte de somn.