Suntem în sezonul răcelilor, iar dacă nu reușești să-ți întărești imunitatea la timp, poți să te pomenești cu ușurință cu dureri în gât, tuse și nas înfundat. Dacă tot remediile naturiste sunt la mare căutare, experții recomandă ceaiul de ceapă, care este ideal pentru tuse, iar asta datorită conţinutului de vitamine şi antioxidanţi care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Potrivit Mayo Clinic, băuturile calde, precum ceaiurile, ajută la ameliorarea simptomelor şi congestiei. Ceaiul de ceapă nu poate trata răceala, dar antioxidanţii şi proprietăţile sale hidratante au capacitatea de a ameliora simptomele răcelii, ţinta principală fiind tusea.
Cum acţionează ceaiul de ceapă împotriva tusei
Dacă tusea persistă mai mult de o săptămână acesta este un semn că trebuie să faci o vizită la cabinetul medicului pentru a depista cauzele şi pentru a urma tratament medicamentos. Există totuşi persoane care folosesc ceapa ca remediu pentru tuse, dar acest tratament aplicat acasă nu va înlocui niciodată tratamentul convenţional împotriva tusei.
Ceapa conţine un polifenol numit quercetină, asociat cu îmbunătăţirea performanţelor fizice şi mintale, dar şi reducerea riscului de apariţie a infecţiilor, arată un studiu din martie 2016 publicat în Nutrients. Ceapa este totodată bogată în vitamina C, oferind 13% din necesarul zilnic recomandat şi, aşa cum bine ştim, vitamina C joacă un rol extrem de important în funcţionarea sistemului imunitar. În plus, ajută la regenerarea altor antioxidanţi din corp.
Cum se prepară ceaiul de ceapă pentru tuse seacă sau productivă
Nu ai nevoie de prea multe ingrediente, ci doar de o ceapă şi puţină apă. Taie ceapa mărunt şi adaug-o în apă fiartă. Las-o pentru câteva minute cât să se facă infuzia, apoi adaugă miere pentru a îndulci. Strecoară amestecul obţinut şi bea ceaiul. De asemenea, ceaiul de ceapă mai poate fi obţinut prin presarea unei cepe şi amestecarea în apă fierbinte. Pentru a-i oferi gust, poţi adăuga un baton de scorţişoară sau, de ce nu, usturoi.
Contraindicațiile ceaiului de ceapă
Deşi nu se cunosc încă efectele adverse atunci când vorbim de ceaiul de ceapă, ştim totuşi că atunci când este consumat în exces, în cantităţi mari, poate duce la balonare şi diaree.
Ceaiul de ceapă pentru tuse, în sarcină
Numeroase studii arată că ceaiul de ceapă roşie are proprietăţi prin care se poate induce travaliul. Totodată, se presupune că o cană ce ceai de ceapă te poate ţine departe de tuse şi răceală pe timpul sarcinii. Deşi vine la pachet cu numeroase beneficii, este bine să consumi ceaiul de ceapă doar sub supravegherea medicului. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul femeilor care alăptează.