Este bine cunoscut rolul important pe care îl joacă hormonii în organismul nostru. Orice abateri de la normă pot provoca diverse boli. De aceea este important să știm care este fonul nostru hormonal și, în caz de necesitate, să urmăm la timp tratamentele necesare pentru restabilirea echilibrului.

Cum se manifestă insuficiența de hormoni feminini?

Insuficiența hormonilor feminini: simptome

Insuficiența de hormoni poate fi stabilită chiar și fără analize. Pentru aceasta trebuie să știm simptomele pe care le provoacă deficitul unor anumiți hormoni.

Estradiol

Estradiolul este principalul hormon sexual feminin, făcând parte din grupa estrogenilor. Insuficiența lui poate provoca următoarele simptome: fatigabilitate, depresie, scăderea sau lipsa dorinței sexuale, dereglări ale ciclului menstrual, dificultăți de concepție și de păstrare a sarcinii.

De asemenea, în cazul unui deficit sever de estrogen se pot dezvolta osteoporoza și infertilitatea, obezitatea, tumori ale glandelor mamare și ale uterului. Cauza insuficienței hormonului feminin estradiol este, de regulă, disfuncția ovarelor, precum și administrarea incorectă a contraceptivelor orale.

Prolactina

Prolactina este secretată de hipofiză, iar în timpul sarcinii – în endometru. Acest hormon este responsabil pentru maturizarea sexuală, producerea progesteornului, starea glandelor mamare, lactație. Un nivel scăzut al prolactinei este un fenomen destul de rar, legat, în primul rând, de disfuncția hipofizei. Mai des se întâlnesc niveluri crescute ale acestui hormon feminin decât insuficiența acestuia.

Simptomele sunt următoare: dereglări ale ciclului menstrual, lipsa ovulației, diverse eliminări din glandele mamare, creșterea excesivă a părului pe față și pe spate, ten problematic, predispus spre acnee. Odată cu instalarea sarcinii, începând, aproximativ, cu săptămâna a opta, secreția de prolactină crește de asemenea, dar aceasta este considerată o normă absolută.

Cum se manifestă insuficiența de hormoni feminini?

Progesteronul

Progesteronul este deseori numit hormonul sarcinii, pentru că este responsabil pentru formarea corpului galben și joacă un rol important în decurgerea sarcinii, în special în primul trimestru. Insuficiența hormonilor feminini în general și a progesteronului în special duce la dereglări ale ciclului menstrual.

Simptomele nivelului scăzut de progesteron sunt următoarele: menstruații puțin abundente și neregulate, acnee, iritabilitate, predispoziție spre depresii, risc crescut de avort spontan în timpul sarcinii. Insuficiența de progesteron poate duce la amenoree, nevroză, depresie, boli inflamatorii cronice ale organelor genitale feminine, avort spontan.

În plus, dacă aveți un deficit de hormoni feminini, simptomele pot fi următoarele: transpirație excesivă, constipații dese, căderi nervoase, apariția vergeturilor pe corp, bufeuri, căderea părului, uscăciunea pielii, mucoaselor ochilor și organelor sexuale etc.

Insuficiență de hormoni feminini. Cum acționăm?

Deși insuficiența de hormoni poate fi determinată după simptome, este totuși greu de ghicit care dintre hormoni are un nivel mai scăzut și cât de îndepărtate sunt valorile lui față de normă. Din această cauză, vă prezentăm câteva recomandări generale pentru normalizarea nivelului de hormoni feminini.

  • Alimentați-vă corect, echilibrat și diversificat. În meniu trebuie incluse obligatoriu următoarele produse: fructele și legumele, carnea și peștele, o cantitate suficientă de lichide, inclusiv sucuri naturale.
  • Învățați să vă stăpâniți și să reacționați normal în situații de stres, precum și, în măsura posibilităților, încercați să le evitați.
  • Sportul, fitnessul, dansurile pot ajuta la minimalizarea simptomelor deficitului de hormoni feminini.
  • Dacă aveți insuficiență de hormoni feminini, ar fi bine să renunțați la fumat, alcool, să reduceți consumul de cafea.
  • Dormiți și odihniți-vă suficient.
  • Alegeți cu grijă contraceptivele orale. Este mai bine să vă adresați unui medic ginecolog cu această problemă.

Cum se manifestă insuficiența de hormoni feminini?

Lipsa hormonilor feminini, ca și excesul lor, se reflectă în primul rând asupra funcționării sistemului reproductiv, adică asupra capacității de concepție a unui copil și de păstrare a sarcinii. De aceea nu ignorați simptomele și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră.

Sursa