mamaplus

Cum scăpăm de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor? Recomandările unui nutriționist

-
//
10.01.2022

Mesele îmbelșugate din perioada sărbătorilor au lăsat urme vizibile pe corpul tău și îți este teamă să vezi ce spune cântarul? Este foarte important să începi să acționezi chiar astăzi, adoptând un set de reguli esențiale care îți vor reda starea de bine și te vor ajuta să scapi de kilogramele nedorite. Medicul nutriționist Şerban Damian ofertă câteva sfaturi care te vor ajuta să revii la greutatea ideală.

Perioada sărbătorilor este plină bunătăți dulci, sărate, porții mari şi uneori mult alcool. Este important ca după această pauză să vă întoarceți pe drumul cel bun cât de repede puteți. Cu cât veți continua să vă răsfățați mai mult, cu atât va fi mai greu să reveniți la rutina obişnuită. Orice cadou caloric primit de Crăciun ar trebui să dispară din casă, astfel încât să nu existe tentația de a-l consuma.

“Respectarea unei diete sănătoase în timpul sărbătorilor de iarnă este o sarcină dificilă pentru multe persoane. Este important să reveniți cât mai rapid la o dietă echilibrată. Pentru a slăbi, corpul are nevoie de nutrienții potriviți. Adaugați în dietă doar proteine bune, carbohidrați sau grăsimi. De exemplu, avocado, iaurtul grecesc şi ouăle sunt perfecte atunci când doriți să slăbiți.

Shake-urile de fructe de pădure, ovăz şi nuci sunt alegerile potrivite pentru un mic dejun sănătos şi sățios. Asigurați-vă că mesele conțin proteine de înaltă calitate şi carbohidrați cu eliberare lentă care ajută la furnizarea de energie pentru mai mult timp pentru a evita gustările. Cartofii dulci şi orezul brun sunt exemple de carbohidrați cu elibrarare lentă. Asigurați-vă de asemenea că mesele includ legume şi încercați să evitați grăsimile saturate.”, recomandă medicul nutriționist Şerban Damian.

Hidratarea - pe primul loc

Ceea ce majoritatea oamenilor adoră să consume în timpul sărbătorilor îi face adesea să se simtă deshidratați, cum ar fi gustările sărate, băuturile zaharoase şi băuturile alcoolice.

“Reducerea consumului de alcool este, de asemenea, cheia pentru a merge pe drumul cel bun cu alimentația şi antrenamentul. Alcoolul conține o cantitate mare de calorii ceea ce evident atrage după sine creşterea în greutate. Alcoolul afectează şi nivelul de hidratare, ceea ce va avea un impact negativ asupra performanței şi antrenamentului.

Din fericire, vă puteți rehidrata rapid, bând multă apă pe tot parcursul zilei. Apa nu doar rehidratează, ci face lucrurile mai uşoare pentru sistemul digestiv. Lămâia şi ceaiul verde, pot fi folosite pentru a vă curăța organismul după excese. Aceste băuturi forțează sângele să treacă prin rinichi mai repede, ceea ce înseamnă că orice impurități sunt filtrate mai repede. Rețineți că ar trebui să rămâneți hidratat pentru a vă ajuta corpul să fie în formă.”, explică nutriționistul Şerban Damian.

 Începeți încet

Mulți dintre noi nu reuşesc să îsi mențină forma fizică de-a lungul sărbătorilor de iarnă. După o pauză sportivă, corpul nostru nu mai este pregătit pentru aceleaşi exerciții dificile. Aşadar, reîncepeți încet şi cu răbdare. 

“Pentru a reveni rapid în formă, pe lângă modificarea dietei este important să reintroducem în schemă şi exercițiile fizice. Corpul are nevoie de câteva zile să îşi revină pentru a putea creşte dificultatea exercițiilor. Începeți cu exerciții mai uşoare şi mai scurte. Începeți cu 10 minute pe zi şi faceți exercițiile în ritmul impus de corp. Nu vă stabiliți aşteptări mari. Aveți nevoie de câteva zile de sală pentru a vă reobisnui cu antrenamentul.”, explică medicul nutritionist.

Mâncați puțin şi des

Există mitul conform căruia o strategie cheie pentru pierderea în greutate este să sărim peste mese, însă nu este cazul. Mâncatul puțin şi des ajută la prevenirea apariției senzației de foame, menține constant nivelul de zahăr din sânge care ajută la prevenirea poftei de alimente dulci. Mâncatul puțin şi des se traduce şi prin faptul că ne asigurăm că vă furnizați organismului suficient combustibil pentru antrenament.

“Orice reducere a aportului de alimente ar trebui făcută pe parcursul zilei şi între mese, nu prin evitarea sau sărind peste o masă. Unii oameni încearcă să întrerupă dieta, ceea ce induce un deficit caloric mare, cu scopul de a pierde rapid în greutate. Deşi acest lucru poate funcționa în unele cazuri, nu este cea mai bună soluție pentru scăderea în greutate şi poate determina corpul să păstreze energia sub formă de depozite de grăsime, încetinind astfel metabolismul şi prevenind metabolizarea grăsimii pe termen lung. Dacă ați revenit la programul de antrenament, trebuie să mâncați în mod regulat pentru a evita senzația de foame şi pentru a maximiza efectele antrenamentului.”, continuă medicul Şerban Damian.

Acceptați o provocare de o lună şi găsiți un prieten cu care să vă antrenați

Revenirea în formă poate părea mai dificilă la început. După o vacanță de răsfăț nivelul de motivație este cu siguranță unul scăzut. Dacă doriți să reveniți rapid în formă şi să vă atingeți obiectivele, puteți începe cu o provocare de o lună.

“Exercițiile fizice regulate sunt una dintre cele mai eficiente moduri de a arde excesul de grăsime şi de a reveni în formă. Există o mulțime de săli de sport care oferă programe de fitness care vă pot ajuta să vă recăpătați motivația şi forma. Uneori, a avea un prieten cu aceleaşi obiective vă poate ajuta să fiți mai motivați. Vă puteți susține unul pe celălalt atunci când nu aveți chef să faceți efort fizic. În acest fel, vă mențineți rutina de exerciții în timp ce o faceți distractivă.

Rețineți că ar trebui să faceți activitate fizică cel puțin 30 de minute pe zi. Alternați mai multe tipuri de activitate pentru a vă recăpăta şi a vă menține în formă. Includeți asta în rutina zilnică şi veți reveni la greutatea normală în cel mai scurt timp.”, ne sfătuieşte medicul Şerban Damian.

Toți avem nevoie de o pauză, dar revenirea în formă nu trebuie să fie un demon de temut. Aveți răbdare, veniți cu un plan detaliat şi faceți din el rezoluția pentru noul an.