mamaplus

Cum să-ți ferești copilul de praful din aer? Zece măsuri care trebuie luate în locuința ta

-
//
16.06.2022

Copii sunt mai sensibili și au risc crescut de alergii, astm bronșic și probleme respiratorii din cauza prafului din aer. Inevitabil, praful din aer ajunge și în casă și se depozitează în toate colturile locuinței. Partea bună este că poți, totuși, să iei masuri pentru a limita expunerea copilului sau la praf, în special în casă și în dormitorul copilului, întrucât praful devine periculos mai ales noaptea, atunci când copilul stă minim 8 ore expus într-o cameră plină de praf în locuri la care nu te-ai gândi.

Iată care sunt aceste măsuri:

  • Asigură-te că ai curățat regulat paturile, husele de canapea și de pat, draperiile și orice material textile care este la vedere și care este un loc propice pentru depozitarea prafului.
     
  • Schimbă așternuturile de pat în fiecare săptămână și spală-le cu apă fierbinte.
     
  • Spală sau curăță păturile din camera copilului la o lună de zile.
     
  • Evită covoarele și mochetele fixe în dormitorul copilului. Un parchet pe jos care se poate curăța des este o alegere mult mai sănătoasă. Folosește covoare mai mici sau carpete care se pot curățate des.
     
  • Expune covoarele noi la aer pentru o zi întreagă înainte de a le duce în casă și deschide geamul câteva zile după aceea. Aspiră bine covoarele înainte să le muți dintr-o parte în alta în casă, pentru a reduce împrăștierea prafului prin casă.
     
  • Menține camera cât mai puțin îmbâcsită cu mobilă și cutii în exces. Cu cât ai mai mult mobilier sau zone de depozitat, cu atât mai mult praf se va aduna.
     
  • Evită să faci curățenie în camera copilului cu acesta de față. Aspirarea, ștergerea prafului, curățarea covoarelor, trebuie să se facă atunci când copilul nu are “șanse” să inhaleze noi particule de praf. Nu uita să cureți toate suprafețele cu o lavetă specială care colectează foarte bine praful.
     
  • Dacă există aparat de aer condiționat în camera copilului, nu lăsa praful să se adune în filtrele sale. Menține filtrele curate prin aspirarea și curățarea lor periodică.
     
  • Îmbunătățește aerisirea și schimbul de aer din locuință. Lasă ușile dintre camere deschise în majoritatea timpului pentru o mai bună circulație a aerului și deschide toate geamurile de cel puțin două ori pe zi, câte 5-10 minute, pentru a se înlocui aerul din casă cu cel proaspăt din exterior.
     
  • Limitează activitățile în exteriorul casei dacă expunerea copilului afară înseamnă expunerea sa într-un nor de praf. Alege locuri verzi unde să duci copilul la joacă; dacă nu le ai la îndemână și nici nu îl poți duce, uneori e mai sănătos să tii copilul în casă pentru a-l proteja, în special dacă este sensibil sau alergic la praf.