Cum să fii fericit de Sărbători? Sfaturile specialiştilor

De sarbatori, lumea devine din ce in ce mai stresata in primul rand din cauza alergaturilor pentru a cumpara cele mai frumoase daruri, de a gati cele mai alese bucate. Chiar si vizitele la rude pot deveni sursa de stres.

Iata cateva sfaturi foarte simplu de urmat, demonstrate stiintific, care te pot ajuta sa petreci Sarbatorile senin si fericit! 

Seteaza-ti intentia de a te bucura de aceste Sarbatori
Cercetari realizate de psihologul Barbara Fredrickson au relevat faptul ca atunci cand o persoana isi seteaza emotii pozitive, va deveni mai deschis, mai sensibil si va trece prin experiente pozitive. In plus, buna dispozitie este contagioasa si va da motive in plus de bucurie

Savureaza fiecare moment
Cercetarile realizate de Fred Bryant, profesor de psihologie, au scos la iveala faptul ca savurand momentele de bine in creier se formeaza legaturi neuronale care pastreaza si mai bine amintirile. Cu cat esti mai constient de starea de bine si te bucuri de ea, cu atat mai bine se va “cimenta” aceasta amintire.

  Ia o pauza
Atunci cand te simti coplesit de ceea ti se intampla, ia o pauza. Bea un ceai, fa o baie, iesi la plimbare, fa yoga. Studii realizate la Harvard spun ca in momentele de stres trebuie sa te concentrezi doar pe un anumit lucru, de preferinta pozitiv. O minte “multitasking” este, de obicei, nefericita.

Fii recunoscator
Intr-un studiu realizat de Martin Seligman, specialist in psihologie pozitiva, s-a demonstrat faptul ca exprimarea directa a aprecierii si a iubirii fata de prieteni, rude, colegi, te vei simti mai conectat cu persoanele respective. In plus, scrierea zilnica timp de 15 zile a lucrurilor bune care ti s-au intamplat a dus la scaderea depresiei cu pana la 92% in randul a 94% din pacientii tratati de dr. Seligman.  

 Fii generos
Ca si recunostinta, generozitatea actioneaza asupra creierului. Atunci cand simti impulsul de a fi generos, actioneaza, fara sa astepti ceva in schimb. Sentimentul pe care ti-l produce imaginea unui om fericit contribuie la ridicarea starii de spirit si, automat, la generarea unor actiuni pozitive cu rezultate pozitive. Nu uita de tine si include-te pe lista celor care se vor bucura de generozitatea ta.

Joaca-te
Iti mai aduci aminte cum te bucurai de farmecul Sarbatorilor cand erai copil? Ce te impiedica sa faci si acum acelasi lucru? Joaca-te cu cei mici, ai tai sau ai pritenilor. Lasa bucuria si entuziasmul lor sa te patrunda si pe tine. Canta, danseaza alaturi de ei. “Joaca este cruciala pentru creier, atat in dezvoltarea intelectuala, cat si in dezvoltarea emotionala, la orice varsta”, spune psihologul David Elkind. In plus, fericirea este contagioasa. Cu cat esti mai vesel, cu atat atragi mai multa lume in jurul tau care va fi, de asemenea, fericita!