În ultima perioadă, s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de alergii atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Cauzele alergiilor pot fi multiple, iar simptomele prin care se manifestă sunt diferite de la persoană la persoană.
Într-un interviu pentru totuldespremame.ro, medicul nutriționist, dr. Alina Cernea, a explicat ce sunt alergiile, cum pot fi depistate alergiile la copii și ce tratamente există pentru cei mici.
Ce este o alergie?
Alergia este răspunsul sistemului imunitar al unui organism la un anumit contact cu un alergen. Alergenul este recunoscut drept inamic iar sistemul imunitar acționează în consecință. Cele mai recente cercetări în domeniu arată că alergiile sunt rezultatul unor dezechilibre ale sistemului imunitar. Aceste dezechilibre la rândul lor pot fi cauzate de un cumul de factori precum: alimentația defectuoasă, stilul de viață nesănătos, poluarea, stresul, aducerea copiilor pe lume prin cezariană (care privează popularea intestinului copiilor cu bacterii prietenoase), fumatul în timpul sarcinii, consumul de medicamente, în special antibiotice, moștenirea genetică și lista poate continua.
Care sunt cele mai frecvente alergii la copii?
Printre cele mai frecvente alergii întâlnite la sugari și copii mici sunt alergiile alimentare, în care predomină alergia la: ouă, nuci, proteina din laptele de vacă și din grâu. Alergiile respiratorii sunt, de asemenea, frecvente și se manifestă mai ales primăvara sau toamna.
Care sunt primele semne de alergie la un copil mic?
În funcție de tipul de alergie și semnele pot fi foarte variate. De exemplu, pot apărea manifestări cu grad de severitate diferit de la un mic eritem al pielii până la șoc anafilactic. Reacțiile se pot instala într-un interval de timp ce poate dura de la câteva minute la câteva ore. Cele mai frecvente manifestări sunt cele care țin de eritem, inflamarea feței sau a limbii, vomă, diaree, tuse, dificultăți în respirație, strănut repetat, rinoree etc.
La ce anume poate fi alergic primăvara copilul mic?
În general, alergiile dezvoltate de copil primăvara sunt cele declanșate de polen. În mod obișnuit, alergia la polen nu se manifestă până la vârsta de 3-4 ani.
Ce presupune tratamentul alergiilor de primăvară?
Nu se poate vorbi despre un tratament efectiv al alergiei, ci doar despre luarea măsurilor necesare în vederea diminuării efectelor – manifestărilor alergiei.
Este foarte important, mai ales în cazul manifestărilor acute și severe, părinții să se adreseze urgent medicului, o reacție alergică cu șoc anafilactic poate pune în pericol viața copilului. Dacă reacțiile sunt ușoare de tipul: rinoree, strănut, este indicat să se țină copilul departe de sursa de alergeni, respectiv flori, gazon și de asemenea să se evite scoaterea copilul din casă în perioadele cu vânt.
Pentru orice alergie părintele trebuie să se adreseze pediatrului în vederea instituirii unui tratament pentru diminuarea simptomelor. Așa cum spuneam, ideea de a trata alergia este oarecum eronată, trebuie încercată reechilibrarea sistemului imunitar și asta este în general foarte dificil.
Alergiile de primăvară pot fi declanșatoare și pentru alte tipuri de alergii?
Alergiile de primăvară pot da reacții încrucișate, respectiv alergia la polenul unei specii de plante poate provoca reacții la mai multe plante din familia respectivă sau cu specii de plante cu structura genetică asemănătoare. De cele mai multe ori, persoanele cu alergii de primăvară ar trebui să evite consumul mierii de albine care conține întotdeauna urme de polen. De asemenea, trebuie avută atenție la administrarea ceaiurilor de plante și a condimentelor.