Foarte multe femei ignoră simptomele ovulației și abia după câteva tentative de a concepe un copil încep să acorde mai multă atenție ciclurilor menstruale și simptomelor ovulației. Unele dintre ele dezvăluie un lucru important: acela că ciclurile lor menstruale sunt neregulate. Există multe femei care au menstruații neregulate și, prin urmare, ovulație neregulată. Unele femei ovulează doar ocazional, alte nu ovulează deloc.
Aproximativ jumătate dintre femeile cu probleme de infertilitate - au asa numitele „Tulburări de ovulație”. Adesea, medicii și informatiile medicale sustin ca aceste tulburări sunt „ușor de tratat”. Identificarea obstacolelor unui cuplu în conceperea și proiectarea planurilor de tratament adaptate fiecărui pacient sunt secretul acestui succes.
Ce sunt tulburările de ovulație?
Pentru femeile care nu ovulează în mod regulat (oligo-ovulație - ovulație neregulată), cauza este de obicei ovarul care nu primește semnalele temporizate corespunzător pentru a se maturiza și a elibera un ovul.
Glanda pituitară, de la baza creierului, produce hormonii care controlează ovarele - FSH (hormon foliculostimulant) și LH (hormon luteinizant). Dacă ovulația nu are loc în mod regulat, temporizat, este probabil ca ovarele și hipofiza să nu comunice în mod adecvat.
Tulburările ovulatorii se descompun, în linii mari, în două grupe: anovulație (unde nu are loc deloc ovulați) și oligo-ovulație (unde ovulația apare rar sau neregulat).
Cea mai frecventă cauză a oligo-ovulației și anovulației
Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai frecventă cauză a oligo-ovulației și anovulației. SOP poate impiedica ovulația femeilor, dar poate provoca, de asemenea, o serie de simptome suplimentare, cum ar fi chisturi mici în ovare, obezitate și păr in zone nedorite.
„Orice femeie cu o tulburare ovulatorie, indiferent de tip, ar trebui să caute tratament dacă dorește ca șansele de a rămâne gravidă să fie similare cu media femeilor care ovulează în mod regulat”, sfătuiește dr. Yazigi.
Tratament de fertilitate pentru probleme de ovulație
Majoritatea femeilor cu o tulburare ovulatorie vor începe tratamentul la medicul obstetrician, folosind medicamente orale, cum ar fi clomifen - cunoscut și sub numele de Clomid, Serophene, Letrozol sau Femara. Aceste medicamente sunt concepute pentru a crește nivelurile de FSH și LH din glanda pituitară, semnalând astfel ovarelor să producă foliculi și să apară ovulația. Mai multe studii au arătat că majoritatea femeilor care utilizează clomifen vor avea o ovulație regulată și pot rămâne gravide în termen de trei până la șase cicluri de tratament.
Dr. Yazigi spune că această constatare este extrem de importantă. El explică: „Orice femeie care a făcut trei cicluri de clomifen și încă nu ovulează sau nu a rămas însărcinată, ar trebui să fie supusă unei evaluări suplimentare la un specialist în fertilitate”.
Lipsa ovulației și când este momentul să ceri ajutor
Dr. Yazigi recomandă cuplurilor să nu aștepte prea mult: „Văd adesea pacienți care au trecut deja prin șase sau șapte cicluri de tratament nereușite la medicul obstetrician. Sunt frustrați și demoralizați, dar știu că putem face mai multe pentru a ajuta.”
Primul lucru pe care îl va face un specialist în fertilitate este să stabilească dacă există, pe lângă tulburarea ovulatorie, alte probleme care ar putea afecta fertilitatea unui cuplu. Un studiu arată că, dintre femeile care au răspuns la clomifen prin ovulație dar nu au reușit să conceapă, 87% au avut o altă cauză de infertilitate, cum ar fi leziuni pelvine, endometrioză, infertilitate masculină, etc.
Odată ce un plan de tratament a fost formulat pe baza diagnosticului fiecărui pacient, medicii vor monitoriza și ajusta planul pe tot parcursul ciclului pacientului. Se vor face teste de sânge și ecografii pentru a monitoriza îndeaproape progresul, astfel încât pacientul să știe imediat dacă tratamentele au efectul dorit.
Dozele de medicamente pot fi ajustate în timpul ciclului, până când pacienta este capabilă să aibă ovulație. Alte avantaje ale colaborării cu un specialist în fertilitate includ capacitatea de a stabili relații sexuale mai precise și de a adăuga metode de tratament suplimentare, cum ar fi inseminarea intrauterină (IUI) sau, dacă este necesar, fertilizarea in vitro (FIV).
Sarcina și tulburările de ovulație
Tulburările ovulatorii sunt cele mai frecvente și tratabile cauze ale infertilității, dar acest lucru nu înseamnă că toate femeile se bucură de succes imediat. Dr. Yazigi recomandă cuplurilor să fie conștiente de numeroasele cauze posibile ale infertilității și de beneficiile pe care le pot obține în urma monitorizării și tratamentului oferit de un specialist în fertilitate.