mamaplus

COVID-19: Metoda simplă a unui medic pentru a evita contaminarea produselor alimentare

-
//
03.11.2020

Pandemia de Covid-19 continuă să se răspândească la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății consideră că există un risc redus ca virusul să fie transmis prin alimente, dar un medic francez a dezvăluit o metodă simplă de prevenire a transmiterii. Prin tehnica TELL.

Nu mai este un secret: coronavirusul se transmite în principal prin picături de salivă atunci când tușim, strănutăm și chiar vorbim. Contaminarea poate apărea și prin suprafețe infectate: studiile au arătat că virusul Sars-Cov-2 supraviețuiește până la 24 de ore pe carton sau chiar până la 72 de ore pe plastic.

Dar asta nu este tot: în luna august, în China au fost descoperite urme de coronavirus pe aripile de pui înghețate importate din Brazilia și pe pachetele de creveți din Ecuador. O descoperire care a determinat reluarea dezbaterii privind contaminarea prin alimente, dar în fața căreia Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a spus:

„Nu credem că virusul poate fi transmis prin alimente … Dacă am înțeles corect, China verifică dacă există virusul pe ambalaje, a testat sute de mii de ambalaje și a găsit foarte puține cazuri”, a explicat Maria Van Kerkhove, responsabilă cu programul de urgențe pentru sănătate la Organizația Mondială a Sănătății.

„Metoda Tell” limitează riscurile

În luna martie, Agenția pentru medicamente (ANSES) a subliniat că o potențială transmitere a virusului de către „un aliment implică în mod necesar contaminarea acestui aliment de către un pacient sau o persoană infectată, în timpul manipulării sau preparării acestuia”.

Pentru a limita riscurile, doctorul William Berrebi, doctor în medicină, fost stagiar la spitalele din Paris, oferă o tehnică simplă și eficientă, pe care a denumit-o „metoda TELL”. Are loc în patru etape:

  • T: Nu „gustați” fructe și legume. Atingeți doar ce cumpărați!
  • E: Curățați fructele și legumele care sunt consumate crude sau lăsați-le să se odihnească câteva zile.
  • L: Spălați-vă mâinile cu apă și săpun sau o soluție hidroalcoolică înainte de a merge la cumpărături, după cumpărături, dar și înainte și în timpul pregătirii mesei.
  • L: Permiteți alimentelor care nu pot fi spălate (și care nu necesită refrigerare) să stea la temperatura camerei timp de 24 sau 48 de ore.

Alte sfaturi pentru a evita contaminarea alimentelor

Pentru a evita contaminarea potențială din alimente, se recomandă, de asemenea:

  • îndepărtați toate ambalajele inutile înainte de a le arunca;
  • dezinfectați ambalajele care nu pot fi îndepărtate, cum ar fi vasele cu iaurt, de exemplu;
  • clătiți orice alimente care pot fi spălate, cum ar fi fructele și legumele;
  • coaceți alimente care pot fi precum pâinea, deoarece un „tratament termic la 63°C timp de 4 minute permite distrugerea intrușilor.