Răceala nu este deloc o boală simplă. Pe de o parte, parcă le știm pe toate – și simptomele, și tratamentul, pentru că fiecare dintre noi am suferit de nenumărate ori de guturai și tuse. Pe de altă parte, fiecare răceală este diferită și decurge de fiecare dată după un nou scenariu, necesitând o abordare medicală individuală în fiecare caz concret. Însă pentru orice răceală există tabuuri și aspecte permise – tocmai despre ele vom vorbi în acest articol. Și vom începe cu lucrurile interzise.
Cinci lucruri interzise
„Interzis” nr. 1 – să practicați autotratamentul
Din păcate, deseori mămicile practică autotratamentul. Singure pun diagnosticul, aleg medicamentele, remediile naturiste sau „metodele verificate” recomandate de vecini și cunoscuți. De cele mai multe ori o astfel de situație se termină… cu o vizită la doctor, dar şi cu complicații și tratament îndelungat. Doar un specialist cu experiență poate să evalueze corect starea copilului: să examineze urechile şi gâtul, să asculte bronhiile și plămânii, să pună diagnosticul corect și să prescrie tratamentul corespunzător. Doar atunci riscul complicațiilor și altor probleme este minim.
„Interzis” nr. 2 – să luaţi medicamentele prescrise la episodul precedent de boală
Unele mămici cred că pot folosi, de fiecare dată, tratamentul pe care medicul l-a prescris, cândva, la răceală. Acest lucru este incorect din mai multe cauze. În primul rând, virușii sunt foarte diverși, ca urmare și abordarea trebuie să fie diferită. O dată răceala este însoțită de febră și dureri în burtă, altă dată – de guturai și tuse umede. Este evident că și tratamentul trebuie să fie diferit. Iar în al doilea rând, există o astfel de noțiune ca obișnuirea organismului. La unii copii aceasta poate fi destul de pronunțată. În acest caz preparatele nu vor avea efectele așteptate.
„Interzis” nr. 3 – să modificați prescripțiile medicului
Uneori părinții invită medicul, iar apoi „trec prin filtru” prescripțiile lui, reducând dozajele, frecvența administrării sau durata tratamentului. Acest lucru este interzis categoric. Să exemplificăm în cazul antibioticelor: pentru ca preparatul să fie într-adevăr eficient, medicul alege cu atenție doza în funcție de severitatea bolii, vârsta și greutatea copilului. Apoi explică părinților cât de important este ca acestea să fie administrate nu pur și simplu de trei ori pe zi, ci la intervale egale (chiar și noaptea). Această abordare permite obținerea unei concentrații de medicament în sânge constante și eficiente în lupta împotriva infecțiilor. Reduceți? Nu respectați intervalele? Prin urmare preparatul nu funcționează, iar efectul tratamentului este minim.
O altă problemă răspândită: copilul se simte mai bine și părinții încetează să îi mai dea antibiotic. Greșit! Explicația este simplă: antibioticul a luptat cu bacteriile și a reușit, organismul se simte mai bine, iar noi „retragem armata”. Însă bacteriile rămase, în lipsa medicamentului încep să se înmulțească activ și se dezvoltă al doilea val de infecție, mult mai rezistent la acțiunea preparatelor.
„Interzis” nr. 4 – să administrați antibiotice la primele semne de răceală
Din păcate, așa procedează nu doar mămicile. Uneori și medicii prescriu antibiotice la primele semne de boală. De regulă, în combinație cu preparate antivirale – pentru siguranță. Însă această abordare este greșită. La debutul bolii sunt recomandabile doar produsele antivirale, antibioticele trebuie prescrise în caz de angină sau infecție bacteriană (atunci când leucocitele sunt mărite, conform analizei generale a sângelui).
„Interzis” nr. 5 – să țineți picioarele în apă fierbinte și să încălziți nasul
Procedurile termice sunt bune și eficiente și pot fi folosite în perioada atenuării procesului acut și doar la indicația medicului. Procedura preferată ce presupune băi fierbinți pentru picioare poate conduce uneori la creșterea bruscă a temperaturii corpului, iar încălzirea nasului cu sare intensifică procesul inflamator – în astfel de cazuri guturaiul se poate transforma în sinuzită.
Cinci lucruri permise
„Permis” nr. 1 – să administraţi preparate antivirale
El cel mai important lucru permis şi necesar – administrarea preparatelor antivale. Medicamentele de nouă generaţie, care conţin interferon, nu doar blochează înmulţirea viruşilor, ci şi restabilesc imunitatea copilului.
„Permis” nr. 2 – să se plimbe, dacă nu are febră
Nu are sens să privaţi copilul de aer curat, chiar dacă este răcit. Se simte bine? Nu are temperatură sau temperatura este de 37 de grade şi nu cauzează probleme? Înseamnă că mergem obligatoriu la plimbare. Cel mai important este să îl îmbrăcaţi corespunzător timpului de afară, să evitaţi mişcarea activă şi colectivele de copii, pentru a nu transmite virusul.
„Permis” nr. 3 – să folosiţi remedii adjuvante (băutură de răchiţele, lămâie, inhalaţii cu eucalipt)
Remediile populare, care şi-au demonstrat eficienţa, trebuie să le utilizăm doar în combinaţie cu terapia indicată de medic. Sucul proaspăt de răchiţele, lămâie cu miere la ceai, varza murată – iată sursele naturale de vitamina C, foarte folositoare pentru imunitatea copiilor, în special în perioada răcelilor.
„Permis” nr. 4 – să nu forţaţi copilul să mănânce
Da-da, aţi auzit corect. Nu trebuie să forţaţi copilul să mănânce, dacă în timpul bolii pofta de mâncare este scăzută. Toate forţele organismului sunt orientate acum spre lupta cu boala, şi nu la digerarea hranei. În plus, mâncatul forţat nu doar că nu aduce beneficii, ci şi poate provoca greţuri, vomă sau dureri de burtă. Nu vă faceţi griji, pofta de mâncare va reveni după însănătoşire.
„Permis” nr. 5 – să nu stea în pat, ci să se joace
Unele mămici, la primele semne de răceală, îşi învelesc bine copiii şi îi culcă în pat. De fapt, regimul la pat este potrivit doar în caz de febră înaltă şi stare proastă (credeţi-mă, atunci copilul nu va avea nici un chef de joacă). Dar dacă micuţul nu vrea să stea culcat, lăsaţi-l să se joace, liniştit şi calm. Emoţiile pozitive sunt un bun medicament!