Antibiotic este un cuvânt pe care îl auzim tot mai des. Întrebarea este: poate fi luat pentru orice viroză sau gripă? Antibioticele sunt eficiente numai în cazul bolilor cauzate de bacterii. Consumul lor, atunci când infecția este cauzată de virusuri, este inutilă și poate fi contraproductivă.
Trei boli care se vindecă fără antibiotice:
Diaree
Diareea poate fi cauzată de un virus, o alergie, o intoleranță alimentară. Dar chiar și cele cauzate de bacterii se vindecă în câteva zile. Tratamentul diareei este rehidratarea cu ser și dieta normală. Doar în unele cazuri speciale (de obicei, diaree severă în care pacientul este spitalizat și se face o cultură a fecalelor) este convenabil să se utilizeze un antibiotic. În toate celelalte cazuri, antibioticele sunt inutile, nocive și periculoase.
Gripă
În mod normal se manifestă cu febră mare, cefalee, disconfort intens, durere a întregului corp. Antibioticele sunt utile doar dacă există o complicație bacteriană, cum ar fi pneumonia. Dar ai grijă, antibioticele luate înainte nu împiedică apariția pneumoniei.
Răceală
Răceala nu este același lucru cu gripa. Prin urmare, sintagma: „Am făcut vaccin împotriva gripei, dar tot am răcit” nu este valabilă. Desigur, vaccinul antigripal nu împiedică răceala.
În ciuda numelui său, răceala este produsă de un virus. Și sunt zeci de virusuri. Astfel, poți avea gripă doar o dată pe an, dar poți răci de mai multe ori. Copiii mici, pentru că nu sunt imunizați foarte bine, răcesc destul de des. Cei mai expuși sunt în primul an de grădiniță.
Antibioticele nu te ajută cu nimic când ești răcit. Nu vindecă mai repede și nici nu evită posibilele complicații.
Mucusul își modifică de obicei culoarea pe tot parcursul perioadei în care ești răcit: transparent-alb-galben-verde. Mucusul verde este normal la răceală și nu trebuie tratat cu antibiotice.
Două infecții sunt tratate uneori cu antibiotice:
Faringită
Majoritatea faringitelor (dureri în gât) sunt virale și, prin urmare, nu trebuie să iei antibiotice. În cazul bacteriilor (prin streptococ), antibioticul nu este administrat pentru a vindeca boala, dar este necesar pentru a evita posibile (și foarte rare) complicații, cum ar fi febra reumatică sau glomerulonefrita (afecțiune renală).
În zilele noastre se recomandă să se facă un exudat în gât pentru a detecta bacteriile înainte de administrarea antibioticelor. Iar când copilul are tuse, mâncărime, răgușeală sau răni (afte) în gură și are mai puțin de trei ani, nu este necesar tratamentul, pentru că este vorba doar despre niște virusuri.
Otită
Otita, deși este cauzată de bacterii, se vindecă în câteva zile, de la sine. Antibioticele accelerează puțin procesul de vindecare, dar de obicei sunt recomandate copiilor mai mari de doi ani sau celor care au febră mai multe zile.