Părinții mereu îşi fac griji pentru starea de sănătate a copiilor săi, mai ales dacă observă că cu copilul este ceva în neregulă la exterior, iar sub ochi apar vânătăi sau nuanţe profunde de albastru - violet. Aceste plângeri sunt foarte frecvente în rândul părinților, iar medicii întîlnesc aproape zilnic astfel de copii în practică. Dar, vânătăile sub ochi - nu sunt un semn foarte bun și este foarte corect cînd părinții se adresează cu astfel de plângeri la medic, deoarece astfel de semne sunt adesea asociate cu problemele de sănătate ale copilului. Atunci, trebuie rapid să rezolvaţi problema și să determinaţi cauza apariţiei acestor vânătăi, dacă este necesar un tratament sau este o fenomen nepericulos? Încercăm în continuare să determinăm toate motivele care duc la apariţia cercurilor întunecate de sub ochi.
De ce faţa?
După cum știți, fața și ochii nu sunt doar o oglindă a sufletului, dar, de asemenea, o oglindă a corpului sănătos. Pielea și mucoasele copiilor destul de bine informează medicul despre starea generală a organismului și despre problemele de sănătate. Faţa reacționează foarte repede la schimbările de metabolism şi la echilibrul intern, pierzînd din prospețime și dând astfel o alarmă. Prin urmare, părinţii atenţi, observă imediat aceste schimbări la copil. Una dintre cele mai vizibile semne de suferință poate deveni pielea albastruie de sub ochi. De cele mai multe ori, acest lucru se datorează faptului că pielea din jurul ochilor devine mai subțire iar vasele sangvine încep să se străvadă de sub piele. Cercurile întunecate uneori, dar foarte rar, apar din motiv că acolo se formează o hemoragie mică. Primul pas este de a determina cauza exactă a cercurilor sau vânătăilor sub ochi. Părinții nu le pot identifica întotdeauna şi atunci e nevoie de consultaţia unui pediatru sau a altui specialist. Cu toate acestea, cauza cercurilor sau vînătăilor de sub ochi, părinții ar putea-o bănui, aceasta i-ar ajuta medicului în stabilirea cauzelor și indicarea unor paşi ulterior importanţi. De ce totuşi apar aceste manifestări?
Primul factor - genetic.
Copiii noștri într-un fel sau altul primesc o cantitate de informaţii genetice de la mama și tata, deaceea şi este combinația de gene, de aici şi asemănarea cu părinţii este destul de mare. Prin urmare, în afară de faptul că urechile sau nasul copilului sunt ca ale tatălui, dar buzele și ochii – ca ai mamei, copiii pot moșteni de la dvs și caracteristicile structurale ale pielii, susceptibilitatea la vânătăi sub ochii etc. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza moștenirii pielii foarte subtiri pe faţă şi de plasarea vaselor de sînge sub piele. Într- o astfel de stare de lucruri nu este necesar un tratament special, dar e nevoie de monitorizarea copilulului, aşa cum pielea şi vasele de sînge au o sensibilitate crescută la factorii externi. Periodic trebuie să daţi copiilor, în scopuri profilactice vitamine, precum și urmăriţi respectarea strictă a regimului zilei și a alimentaţiei corecte. Deși, acest lucru este necesar fiecărui copil.
Al doilea factor - oboseala.
Uneori, cercurile întunecate de sub ochi apar la copiii de vârstă școlară şi atunci părinții încep imediat să bănuiască faptul că oboseală severă vine de la şcoală sau de la alte activități școlare (frecventarea cercurilor, secțiilor). Copiii de astăzi sunt încărcaţi enorm – programa școală este semnificativ diferită de cea care a fost chiar pe timpul nostru, ea oboseşte atît copiii, cît şi părinții care încearcă să-şi ajute copiii la teme. Mai mult decât atât, volumul sarcinilor la școală cît și acasă depășește uneori orice limite rezonabile, uneori copilul nu reuşeşte să se relaxeze după lecţii, deoarece are foarte multe teme de pregătit. Prin urmare, copiii sunt supraîncărcaţi, obosiţi și nu se pot relaxa pe deplin. Oboseala de multe ori este creată şi de părinți, înregistrând copiii în diferite secții și activităţi suplimentare.
Alţi factor care contribuie asupra copiilor în ziua de azi și care-i poate afecta sunt computerul și TV, dacă în trecut copii după ore ieşeau în stradă să joace fotbal sau să alerge, acum timpul liber îl petrec privind la TV sau stau la calculator pe internet. Ritmul acesta de viață, pentru copii nu este cel mai optim și el poate afecta foarte mult structura pielii și circulaţia sangvină. Pielea devine mai subţire, vasele de sînge încep să se prevadă. Ca rezultat, acestea se văd ca nişte cercuri întunecate şi nişte umbriţe în jurul ochilor.
Mai întâi de toate, lupta cu cercurile întunecate de sub ochi trebuie începută cu respectarea regimului zilnic, a odihnei şi ritmului muncii. Dacă este posibil, excudeţi activităţile suplimentare. Mai ales cele, care nu provoacă prea mult entuziasm și înlocuiţi-le cu plimbări (dar nu cu jocurile la calculator). Includeţi activităţi sportive în programul săptămânal, iar dacă nu frecventează astfel de secţii - cel puțin lăsați copilul să alerge afară, să joace fotbal sau să facă ginastică.
Weekend-urile dedicaţi-le odihnei, dar nu spălării și curățeniei în casă sau cel puțin încercaţi să vă plimbaţi cu copilul la aer liber, să luaţi copilul la ţară sau undeva la plimbare în natură. Este important să vă jucaţi cu copilul în jocuri la aer liber, împreună cu dvs aceasta va fi de cîteva ori mai interesant. Jocurile active de în aer liber îmbunătățesc țesutul circulației sangvine și îl îmbunătăţesc cu oxigen, vînătăile şi ochii palizi dispar destul de repede.
Al treilea factor - alimentaţia greșită.
In zilele noastre, puțini se pot lăuda că copiii săi mânca absolut corect și chiar dacă acasă mănîncă terciuri și supe, bunicii plini de compasiune cumpără dulciuri pentru copii, iar prietenii îi servesc cu chips-uri și apă intens gazată. În plus, fast-food-ri sunt la fiecare pas și atrag copii pentru a încerca ceva nou și gustos, dar nu toate acestea sunt dăunătoare pentru digestie și starea generală de sănătate. La vârsta școlară este dificil de monitorizat alimentaţia copilului, el poate mânca la școală sau poate cumpăra în cantina școlii nu acele produse care vor fi utile pentru el.
Mai mult decât atât, în încercarea de a alimenta un copil, care refuză să mănânce sau mănîncă foarte prost, părinții merg la aceea că cumpără acele produse, care vor fi copii de acord să le mănânce. În plus, părinții sunt ocupați şi uneori, în loc de a pregăti o masă completă, ei recurg la produse semi- finite sau fast-food, care trebuie doar încălzite. Mai mult decât atât, în produsele alimentare pentru copii, în special în perioada de iarnă - primăvară sunt puține fructe și legume și în cazul în care acestea sunt, ele au fost păstrate necorespunzător şi şi-au pierdut cele mai multe substante nutritive.
Factorul al patrulea - încălcarea regimului zilei.
Pentru ca organizmul să funcţioneze în ritm normal, este necesar să fie respectat regimul zilei, regimul de somn și de odihnă şi nu în cele din urmă activitatea fizică. În cazul în care un copil, în mod constant duce lipsă de somn, mecanismul de compensare a organismului se epuizează treptat, primul semn de oboseală- apariţia cercurilor întunecate sub ochi și oboseala generală. Ca vânătăile să nu apară e necesar să fie normat somnul copilului; pînă la zece ani ar trebui să ocupe cel puțin 9-10 ore pe zi, este important de a trimite copilul la culcare zilnic la aceeași oră, mai mult decât atât, este important şi somnul din timpul zilei. În afară de durată mai este importantă şi calitatea somnului - nu vă jucaţi cu copilul în jocuri active înainte de culcare, vizionarea emisiunilor TV o perioadă lungă de timp. Sunt benefice plimbările înainte de somn. Aerisiți camera şi aveţi grijă de temperatura şi umiditatea din camera copilului.
Factorul al cincilea - dezvoltarea anemiei.
Una din probleme, în formarea cercurilor sub ochi este anemia. Deficitul de fier în primul rând .Vînătăile sub ochi, pot apărea din cauza subțierii și uscăciunii pielii, ele pot să apară cu mult înainte de modificările în sânge și sunt un semn al deficitului de fier la bebeluşi şi aceasta poate duce la tulburări de alimentație și de creștere.
Chiar dacă în urma analizei nu s-a depistat anemie, iar sub ochii copilului apar cercuri întunecate, trebuie să urmăriţi evoluţia lor şi să verificaţi nivelul hemoglobinei, cîci anemia poate fi suficient de rezistentă pentru a exista cu deficit latent de fier. Atunci, corpul îşi compensează lipsa de rezerve din stocuri. Astfel, este necesar să se corecteze meniul copilului, includeţi carne și produse din carne. Bogate în fier, vitamine şi minerale care ajută la absorbţie sunt - hrişca, ficatul, merele și sucul. În identificarea deficitului de fier e nevoie de tratament medicamentos în tratarea cu fier.
Factorul al șaselea - viermi intestinali.
Uneori, motivele pentru dezvoltarea cercurlor de sub ochi sunt viermii din corpul copilului (infecția de viermi). În același timp, viermii au un efect negativ de ansamblu asupra organismului și otravesc intestinele și întregul corp al copilului, de asemenea, ei extrag toate substanţele nutritive din corpul copilului. Și ca urmare a acţiunii iritante și toxice a viermilor, organismul nu poate absorbi în totalitate vitaminele si mineralele rămase. Când copiii sunt infectaţi cu viermi, ei deseori se plâng de dureri în buric, scaunul nu este regulat și atunci apar cercurile sub ochi.
Paraziții pot fi identificaţi după analiza maselor fecale la ouăle de helminți sau în urma testului de sînge la anticorpi.