mamaplus

Cele mai răspândite mituri ce țin de expunerea la soare, insolațiile și răcelile din timpul verii

-
//
06.07.2020

Din cauza unor stereotipuri adânc „implantate” în societate, există câteva mituri ce țin de legate de consumul anumitor alimente de sezon sau despre expunerea la soare, care pot crea confuzii inutile. Înțepăturile de insecte, arsurile solare, insolația și disconfortul provocat de caniculă sunt probleme reale în timpul verii, pe care trebuie să știți să le soluționați în mod corect. Explicațiile specialiștilor în privința celor mai frecvente mituri despre menținerea sănătății în sezonul cald vă vor fi de folos.

Arsurile solare sunt agravate de un duș cald

După o sesiune de plajă fără o protecție corectă a pielii, este mai mult decât posibil să vă alegeți cu arsuri solare. În popor, dușurile calde sunt considerate periculoase în cazul acestei probleme cutanate, iar oamenii de știință confirmă mitul.

Căldura crește nivelul inflamațiilor la nivelul pielii, accentuând disconfortul provocat de arsurile solare. Apa rece are efectul opus, alături de aplicarea cuburilor de gheață pe zonele afectate, a iaurtului rece sau a frunzelor de salată scoase din frigider.

Înotul imediat după masă se poate solda cu înec

Copiii sunt avertizați de părinți de generații întregi să nu înoate imediat după ce au mâncat, altfel riscă să se înece. Mitul se bazează pe ideea că se pot declanșa crampe musculare severe când se depune un efort considerabil în timpul înotului pe stomacul plin.

În timp ce este adevărat că procesele digestive pot obstrucționa fluxul de sânge care ajunge la nivelul mușchilor, nu s-a înregistrat până acum niciun accident de înot provocat de o digestie aflată în curs de desfășurare. Cele mai periculoase consecințe ale înotului imediat după masă sunt greața și vărsăturile, în condițiile unui tract digestiv sensibil.

Arsurile solare se transformă într-un bronz accentuat

Un mit fals, validat doar de persoanele care așteaptă ca pielea lor să devină roșie, pentru a considera că s-au bronzat. Arsurile solare nu se transforma într-un bronz estetic, ci în mai multe probleme cutanate, precum usturimea, bășicile și decojirea pielii. În plus, orice expunere neprotejată și abuzivă la razele ultraviolete crește exponențial riscul apariției cancerului de piele.

Persoanele cu pielea închisă nu au nevoie de loțiune solară

În timp ce este adevărat că pielea închisă la culoare (cu mai multa melanină, pigmentul natural al țesutului cutanat) prezintă un grad mai scăzut de absorbție a razelor UVA și UVB, rămâne și ea vulnerabilă în fața consecințelor periculoase de expunere neprotejată la soare.

Academia Americană de Dermatologie recomandă tuturor oamenilor, indiferent de rasă, utilizarea unei loțiuni solare cu factor de protecție SPF de minimum 30, înainte de fiecare expunere la soare.

Semințele pepenelui roșu sunt foarte periculoase pentru sănătate

Pepenele roșu, fructul-vedetă al verii, este evitat de unele persoane din cauza numărului mare de semințe din pulpa, considerate în popor foarte periculoase pentru sănătate. Oamenii de știință infirmă acest mit și spun că singurele riscuri asociate cu ingestia semințelor de pepene roșu se referă la leziuni minore la nivelul intestinului (inflamații sau obstrucții) sau la acumularea lor în apendice (foarte puțin probabilă să se petreacă).

Medicii spun că beneficiile de a include fructe în dietă, precum pepenele roșu, anulează orice risc asociat cu înghițirea semințelor acestora.

Dușurile reci au cel mai rapid efect de răcorire

Să faceți un duș rece într-o zi caniculară poate să pară, la prima vedere, cea mai bună idee. Însă specialiștii spun că tranziția bruscă de la cald la rece declanșează mecanismul de apărare al corpului, prin care vasele de sânge se contractă, iar temperatura scăzută din exterior nu este absorbită în mod optim. Apa călduță, în schimb, poate fi mai eficientă, deoarece nu declanșează răspunsul de autoapărare menționat.

Consumați o băutură rece sau un aliment răcoritor în zilele foarte călduroase, pentru a reduce rapid temperatura internă a corpului și a scapă de disconfort.

Orice tip de băutură ajută la hidratarea organismului

Nu toate băuturile populare din timpul verii au același efect de hidratare. Unele dintre ele au proprietăți diuretice, ceea ce conduce la deshidratare. Pe lista acestora se înscriu lichidele care au în compoziție cofeină, foarte mult zahăr sau alcool. Sucurile cu mult zahăr adăugat solicită mai mult lichid celular pentru metabolizarea și eliminarea lor din organism.

Cele mai bune lichide pentru o hidratare optimă în timpul verii sunt apa plată, laptele degresat, sucurile naturale din fructe, sucurile de legume sărace în sodiu și ceaiurile din plante. Adăugați felii proaspete de castravete, căpșune, zmeură sau lămâie în apă, pentru un plus de hidratare și aromă.

Aerul condiționat este o cauză sigură a răcelilor din timpul verii

Numeroase persoane cred cu tărie că aerul condiționat cauzează răceli, mai ales atunci când este folosit intens în zilele caniculare. Specialiștii infirmă acest mit și susțin că aerul rece nu poate fi în sine o cauză a răcelii, de vreme ce virusurile sunt cele care produc această problemă de sănătate.

Pericolele asociate cu utilizarea aerului condiționat țin de declanșarea reacțiilor alergice, atunci când filtrul nu este curățat sau schimbat în mod regulat. Mai mult decât atât, aceste aparate tind să usuce aerul din încăperi, survenind uscarea sinusurilor, respectiv strănutul.

Apa sărată ajută la vindecarea rănilor

Să vă scufundați tălpile rănite în apa sărată a mării este un așa-zis remediu popular pe care medicii nu îl recomandă, deoarece leziunile deschise pot fi ușurință infectate de microorganismele din mediul acvatic, printre care se pot număra și bacterii periculoase. Puteți utiliza, în schimb, o soluție salină sterilă, pentru a preveni infecțiile survenite în urma contaminării.

Nisipul este curat și nu poate produce îmbolnăviri

Cercetătorii infirmă această idee și spun că petrecerea unui număr mare de ore pe nisip crește riscul instalării diareei și a altor afecțiuni gastrointestinale, deoarece poate fi contaminat cu bacterii, inclusiv cu E.coli.