Masturbarea constă în atingerea propriului corp, cel mai frecvent a organelor sexuale, pentru a experimenta plăcere. De regulă, se termină cu orgasm, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple.

Încă din anii 1940-1950, prin studiile întreprinse, unul dintre cei mai importanți sexologi ai tuturor timpurilor, Alfred Kinsey, a arătat că 92% dintre bărbați și 62% dintre femei s-au masturbat cel puțin o dată.

Până spre jumătatea secolului trecut, când au început să apară studii serioase legate de sexualitatea umană, masturbarea a fost considerată un act capabil să distrugă nu numai mintea, ci și corpul și sufletul celor care o practicau. Deși multe dintre miturile legate de masturbare au fost negate prin absența rezultatelor clinice, încă există, din păcate, medici, preoți sau pseudo-specialiști în sănătatea reproductivă care le promovează.

Vom trece în revistă miturile clasice, în primul rând, iar ulterior cele mai frecvente vor fi explicate detaliat.

Astfel, nici la bărbați, nici la femei, masturbarea NU determină:

  • creşterea părului în palme sau în alte zone ale corpului;
  • orbire;
  • modificări de textură, culoare, dimensiune şi formă a organelor genitale;
  • încetinirea creşterii;
  • infertilitate;
  • boli mentale sau instabilitate psihică;
  • acnee (coşuri);
  • inflamație, tăiere sau zgâriere (cu excepția situației în care masturbarea este agresivă, îndelungată sau realizată cu un obiect iritant).

MIT: Masturbarea conduce la orbire, la creșterea părului în palme, la modificări de formă și textură a organelor sexuale, impotență sau instabilitate psihică.

Astfel de mituri au existat dintotdeauna și, deși, au fost infirmate de studiile clinice, se pare că au tendința de a supraviețui și de a se perpetua de la o generație la alta. Cercetătorii sunt de părere că acest fapt are drept cauză o vină universală legată de actul masturbării, ce își are originea în imaginea de slăbiciune ce a fost conferită unui procedeu de autocunoaștere perfect normal.  

Legat de apariția mitului referitor la debutul bolilor psihice indus de masturbare, corelația a fost pusă pe seama observării pacienților internați în centre de psihiatrie care aveau, din cauza bolii de bază, un comportament sexual dezinhibat și, consecutiv, tendința de a se autosatisface în public.

În vederea combaterii miturilor legate de masturbare trebuie să se țină cont de faptul că, realizată în intimitate, reprezintă una dintre puținele plăceri care pot fi făcute aproape oricând și oriunde fără repercusiuni de tipul creșterii în greutate, dezvoltarea cancerului pulmonar sau arestare.

MIT: Când apare în cuplu, masturbarea devine condamnabilă.

Ipoteza legată de apariția acestui mit se bazează pe considerentul tradițional conform căruia a fi într-o relație presupune să existe întotdeauna satisfacție din partea partenerului de cuplu pe toate planurile, inclusiv cel sexual.

Masturbarea trebuie privită ca originea sexualității fiecărui om, primul mod prin care descoperă ceea ce-l excită. Este foarte adevărat că fanteziile sexuale diferă de cele mai multe ori de ceea ce se întâmplă în viața reală, însă oferă un moment de recăpătare a controlului asupra propriei persoane și asupra propriilor gânduri.

S-a observat că persoanele care se masturbează continuă să fie în legătură cu propriul corp și cu propria sexualitate, mai ales când vine vorba despre nevoile personale și despre fantezii. Astfel, un beneficiu deductibil ar fi acela legat presiunea mai mică pusă pe partenerul de cuplu în ceea ce privește satisfacerea nevoilor individuale. De asemenea, sunt persoane pe care masturbarea le ajută să se elibereze de stres și să se excite fără a mai fi necesar să treacă prin tot procesul sexului. Totodată, ajută la cunoașterea propriului corp la ambele sexe, iar, la bărbați, are un benefiu direct asupra controlului orgasmului, iar, în cazul femeilor, acestea învață prin masturbare cum să procedeze pentru a avea orgasm.

MIT: Este normal să fii rușinat pentru că te masturbezi.

Toate mesajele negative primite în copilărie referitoare la masturbare conduc la păstrarea anumitor sentimente de rușine și de vină la vârsta adultă. Din acest motiv, crearea plăcerii sexuale în viața de cuplu prin intermediul masturbării individuale sau reciproce poate fi afectată. Este nevoie ca, în cazul în care se ajunge într-o astfel de situație, partenerul care se simte mai în regulă cu această tehnică excitatorie să-l reasigure constant pe celălalt că totul este în regulă; totuși, nu trebuie omis că această schimbare de viziune necesită timp. Se poate apela și la un mic artificiu atunci când vine vorba de masturbarea reciprocă, acela de a începe procesul de masturbare cu lumina închisă. În cazul în care sentimentul de disconfort persistă, este recomandabil să se respecte nevoia partenerului de păstrare a masturbării ca activitate privată.

MIT: Nu este normal pentru un copil să se atingă în zonele intime sau să se masturbeze.

Copiii cu vârste cuprinse între 2-4 ani încep să se atingă pentru a-și descoperi corpul. Studiile au observat că fiecare individ ar tinde să se atingă încă din viața intruterină. Pentru că până la vârsta de 4 ani copilul este, în general, incapabil să înțealeagă conceptul de intimitate, părinții trebuie să-i explice cât mai simplu posibil că masturbarea, respectiv atingerea zonelor intime, sunt activități de evitat în spațiile publice, precum sunt și sugerea dinților sau urinatul. De la vârsta de 4 ani, părinții pot începe să-i vorbească despre conceptul de intimitate.

MIT: La femei, masturbarea cu ajutorul dușului determină infecții genito-urinare.

Masturbarea cu ajutorul dușului este considerată a treia metodă de masturbare în rândul femeilor după utilizarea propriilor mâini și a vibratoarelor. Nu s-a decelat niciun alt inconvenient în afară de intrarea în vagin a unei cantități mari de apă ce ar putea modifica flora locală normală și să predispună la apariția infecțiilor fungice (candidoza vaginală). Pentru a evita acest neajuns, este indicat ca toată apa să se concentreze în afara vaginului.

MIT: Masturbarea periclitează funcția normală a organelor sexuale.

Pe scala evoluției, organele genitale masculine și deopotrivă feminine s-au adaptat condițiilor reproductive, deci sunt foarte rezistente. Singura problemă care ar putea apărea este aceea legată de o posibilă iritație a tegumentului organelor genitale, în aceast caz recomandându-se ca masturbarea, dacă este făcută, să se realizeze cu lubrifiant.

MIT: Masturbarea afectează capacitatea de a atinge orgasmul.

Deși nu sunt studii directe care să confirme sau să infirme acest mit, totuși, logica biologică indică faptul că nimeni nu se naște cu un număr standard de orgasme pe care să le atingă în timpul vieții, dar, există într-adevăr o limită a acestora de la care procesul poate deveni inconfortabil.

O observație trebuie făcută pentru femeile care ating orgasmul doar prin masarea clitorisului. Actul sexual propriu-zis poate reprezenta o problemă în acest sens din cauza faptului că penisul nu se află suficient de mult timp în contact cu clitorisul pentru a-l stimula suficient. Cel mai bun remediu ar fi să discutați cu partenerul sexual deschis despre cum v-ar putea satisface și să introduceți această practică în activitatea sexuală.

MIT: Vibratoarele ruinează viața sexuală a femeii.

La fel cum transportul în comun îi ajută pe oameni să ajungă mai rapid la destinație, fără a le afecta capacitatea de a merge, așa și vibratorul le ajută pe femei să atingă mai repede orgasmul, fără a le produce niciun alt disconfort. Cu toate acestea, dacă activitatea sexuală a femeii depinde doar de stimularea cu ajutorul vibratorului, există un risc ca, în timp, aceasta să răspundă mai greu la alte forme de stimulare.

MIT: Masturbarea determină acnee.

Există unele studii care indică faptul că, după atingerea orgasmului, apar în sânge niveluri oarecum mai ridicate de hormoni androgeni atât la femei cât și la bărbați, însă creșterea este nesemnificativă, iar normalizarea acestora se face în decurs de câteva minute.

La polul opus, în 2003, în publicația Universității Zhejiang din China, a fost publicat un studiu în care s-a observat o creștere a nivelului de testosteron la bărbați în a șaptea zi de abstinență de la activitatea sexuală de orice tip, modificare pusă, conform cercetătorilor, pe seama formării și a maturării spermatozoizilor, însă nu se pot trage încă suficiente concluzii despre consecințele acestei creșteri asupra funcțiilor organismului.

MIT: Femeile nu trebuie să se masturbeze.

Studiile mai recente arată că aproximativ 85% dintre femei s-au masturbat măcar o dată în viață. Sexualitatea feminină a fost multă vreme privită doar prin prisma reproducerii și a plăcerii sexuale pe care trebuiau s-o ofere bărbatului.

Masturbarea a fost și este încă privită ca metodă de revoltă față de normele tradiționale legate de imaginea femeii în societate. Studiile au indicat că această practică îmbunătățește stima de sine, tocmai prin automodificarea percepției despre feminitate și sexualitatea feminină. Prin intermediul masturbării, femeia ajunge să cunoască metodele prin care poate fi excitată, prin care poate să-și creeze plăcere sexuală, fară a trebui să ia în calcul nevoia de urmași, satisfacerea partenerului sau teama de a rămâne însărcinată. Totodată, ajută la ameliorarea imaginii față de propriul corp.

De asemenea, studiile psihologice, care au comparat adolescentele care se masturbează cu cele care sunt indiferente față de acest procedeu, au indicat următoarele:

  • o creștere a gradului de confort atunci când vorbesc despre activitățile sexuale, în cazul lotului care practică masturbarea;
  • o creștere a gradului de comunicare cu părinții despre sex, tot la cele care se masturbează constant;
  • exprimarea clară a plăcerii și a dorințelor sexuale la cele care se masturbează;
  • satisfacerea partenerului sexual pusă pe primul plan și păreri negative despre discuțiile cu tentă sexuală, în cazul celor care erau indiferente față de masturbare.  

MIT: Masturbarea afectează capacitatea de a rămâne însărcinată și ciclurile menstruale

Nu s-a demonstrat prin niciun studiu că masturbarea ar altera capacitatea reproductivă a femeii sau funcția organelor sexuale.