mamaplus

Ce se întâmplă dacă bei zilnic 2 pahare de bere sau de vin? Răspunde un medic gastroenterolog

-
//
05.06.2020

Hepatita continuă să fie o problemă gravă de sănătate la nivel mondial, atât cea de origine virală (în special virusurile hepatice B şi C), cât şi cea cauzată de consumul excesiv de alcool sau de medicamente. Ambele tipuri de hepatită duc în timp la deteriorarea celulelor şi țesutului ficatului, iar în lipsa unui tratament, riscul de ciroză sau cancer hepatic creşte semnificativ.

Dr. Radu-Bogdan Mateescu, medic gastroenterolog, spune cum poate fi stopată evoluția către ciroză şi ce putem face pentru a ne feri de hepatitele virale.

Alcoolul şi grăsimile în exces, principalele cauze ale inflamației ficatului

Băuturile alcoolice de orice fel, în exces, încărcarea cu grăsimi a ficatului, anomaliile genetice ale metabolismului fierului sau cuprului sau perturbarea imunității pot afecta ficatul, mergând până la ciroză şi insuficientă hepatică mortală.

Din păcate, până în stadiile avansate (ciroză) nu există manifestări clinice sugestive, cele mai utile informații venind din analizele de rutină (cele recomandate periodic) şi din consultul medical.

Evoluția către cronicizare şi către ciroză poate fi stopată dacă eliminăm factorul cauzator:

  • eradicarea virusului cu medicamente specifice;
  • renunțarea definitivă la consumul de băuturi alcoolice;
  • corectarea dietei (cantitativ şi calitativ, indicată de medicul nutriționist).

Este mai dificil, dar de multe ori posibil, de corectat anomaliile decurgând din probleme înnăscute.

Băuturile alcoolice au efectul de a relaxa, de a binedispune şi de a facilita interacțiunea umană, dar consumul zilnic, timp de câțiva ani, în doze care pot părea foarte mici, chiar şi două beri sau două pahare de vin, poate duce la ciroză.

Nici să bei ocazional, dar „zdravăn”, nu e mai sigur: dacă nu socotim riscul de accidente (casnice sau de circulație) şi tot există riscul unei hepatite alcoolice severe, adesea mortală, în ciuda intervențiilor medicale. Aşa că ponderația se dovedeşte a fi salvatoare!

Cum putem preveni hepatita virală:

Prevenția este extrem de importantă: e mai uşor de făcut decât corecția ulterioară, este mai „naturală”, neimplicând recurgerea la medicamente sau manevre medicale şi este mult mai ieftină!

Spălatul pe mâini, evitarea manevrelor înțepătoare/tăietoare nenecesare/necorespunzătoare, cum ar fi tatuajul, injectarea de droguri, folosirea de foarfece sau briciuri nesterilizate de la un client la altul şi un comportament sexual responsabil (riscul creşte în caz de parteneri multipli, necunoscuți, lipsa protecției) previne transmiterea virusurilor B, C şi D.