Atenția și memoria sunt importante indiferent de vârstă: în copilărie, la școală, la serviciu și la vârsta a treia. Ce poți face pentru a le poți îmbunătăți?
Oboseala și stresul își spun cuvântul sau crezi că vârsta a început să îți dea bătăi de cap? Este important să știi că atenția, concentrarea și memoria sunt abilități pe care le poți exersa și îmbunătăți, indiferent de anii din buletin.
Un studiu interesant publicat în anul 2015 a descoperit că atenția noastră se îmbunătățește pe măsură ce înaintăm în vârstă, și reușim să ne concentrăm cu succes asupra unui lucru abia la vârsta de 43 de ani.
Unul dintre cercetători, Joe DeGutis, a declarat că „în timp ce adulții tineri pot excela în viteză și flexibilitatea procesării informațiilor, adulții care se apropie de jumătatea vieții pot avea cea mai bună capacitate de a rămâne concentrați”. Unul dintre motive ar putea fi acela că, pe lângă conexiunile cerebrale dezvoltate până la acea vârstă, există și o experiență dobândită în timpul anilor de studiu sau de muncă. Ceea ce înseamnă că nu suntem neapărat mai eficienți la 20 de ani și că nu doar vârsta ne ghidează aceste abilități.
Pe lângă importanța atenției și memoriei la școală, la examene sau la serviciu, nu trebuie să neglijăm faptul că ele ne influențează și multe aspecte ale vieții private: atenția în timp ce conducem, capacitatea de a ne asculta activ copiii când ne povestesc pățaniile de la școală în timp ce gătim, o memorie vie care ne ajută să ne amintim poveștile pe care să le spunem nepoților. Însă ce putem face pentru ca mintea noastră să funcționeze la cote maxime? Iată câteva obiceiuri pe care le poți include în viața ta de zi cu zi.
Nu exagera cu efortul - oboseala poate fi cel mai mare dușman
Creierul uman are nevoie de stimuli pentru a favoriza crearea de conexiuni neuronale care îi permit să se dezvolte permanent și să se mențină activ. Însă, în același timp, are nevoie și de pauze, în care să se poată deconecta, să structureze informația, și să se refacă. Somnul odihnitor este extrem de important din acest punct de vedere, însă la fel de importante sunt și pauzele luate pe parcursul zilei.
Când ești la serviciu, ia o pauză de câteva minute măcar o dată la 2 ore, timp în care să nu te gândești la nicio problemă, la nicio sarcină de serviciu. Alege să faci ceva care să îți aerisească mintea: privește peisajul, ascultă puțină muzică, fă o plimbare pe afară și inspiră profund. Este vital ca în fiecare zi să ai câteva momente pentru tine (chiar dacă e vorba doar de 15 minute) în care să te poți deconecta de la factorii externi și să te poți conecta la tine însuți.
Învață permanent - curiozitatea îți este cel mai bun prieten
Se spune că omul cât trăiește, învață, iar acest lucru ar trebui să ne ghideze zi de zi. Caută mereu să-ți extinzi orizonturile și lasă-te purtat de curiozitate. Indiferent că vrei să afli mai multe legat de domeniul tău de activitate sau de alte domenii, citește permanent, urmărește documentare la televizor sau pe internet, poartă discuții profunde cu prietenii sau cu colegii. Antrenează-ți cu această ocazie atenția și memoria: cât de multe informații poți să înțelegi și să reții, pe termen lung?
Ai grijă la alimentație și profită de beneficiile suplimentelor
Știm cu toții cât de importantă este alimentația, iar sănătatea creierului nu este mai prejos atunci când vorbim despre toate vitaminele și mineralele de care beneficiem în urma unei alimentații sănătoase și echilibrate. Obișnuiește-te ca alimentația ta să conțină mai multe fructe și legume și mai puțină carne, grăsimi și dulciuri și hidratează-te corespunzător pentru a întreține sănătatea creierului tău (cam 8 pahare cu apă zilnic sau mai multe dacă faci efort intens sau lucrezi în căldură mare). Alcoolul este un inamic al memoriei, așa că nu exagera: un pahar cu vin sau unul cu bere pe zi este suficient pentru femei și cel mult două pahare pentru bărbați.
Suplimentele pentru memorie sunt de asemenea o opțiune potrivită, mai ales dacă te simți obosit, nu te poți concentra sau ai nevoie de un ajutor în plus într-o perioadă mai stresantă din viața ta. Acidul folic (sau vitamina B9) contribuie la funcționarea normală a creierului, iar suplimentarea cu acid folic, în asociere cu alte vitamine din complexul B, are efecte dovedite în prevenția declinului cognitiv și a demenței asociate înaintării în vârstă.
Un alt exemplu este vitamina B12, care contribuie la producerea globulelor roșii și la menținerea sănătății sistemului nervos central. La persoanele cu deficit de vitamina B12 (la risc de carență sunt în special veganii și vârstnicii), apar pierderi de memorie, stări de oboseală accentuată, chiar și depresie și anxietate. Extractele din plante au și ele beneficii, unul dintre cele mai populare fiind ginsengul. De folos pot fi și acizii grași Omega 3 din uleiul de pește, la fel luteina și zeaxantina.
Joacă-te și fii creativ
Completează rebusuri, cumpără-ți un puzzle (sau mai multe), antrenează-ți creierul folosind aplicații speciale pe telefon, apucă-te să înveți o limbă străină care îți sună bine sau, de ce nu, învață să cânți la un instrument. Când ai învățat ultima dată o poezie? Sau când ai încercat să îți amintești versurile cântecului preferat? Profită de revederile cu familia și prietenii și povestește întâmplări amuzante din adolescență sau tinerețe. Este un exercițiu excelent atât pentru memorie, cât și pentru concentrare. În plus, te vei și binedispune cu aceste ocazii. De asemenea, nu te da în lături de la a te juca cu copiii din familie: cei mici sunt o sursă de bună dispoziție și una inepuizabilă de creativitate și energie.
Ascultă-ți din timp simptomele
Declinul cognitiv poate să apară la orice vârstă, de aceea este important să te observi cu atenție. Dacă brusc ai mai multe pierderi de memorie, momente în care îți este greu să te concentrezi sau atenția îți zboară în altă parte, cere sfatul medicului de familie.