Mai mult de jumătate dintre femeile căsătorite sau aflate în coabitare utilizează metode de contracepție. Metodele moderne sunt mai frecvent utilizate decât cele tradiționale. Utilizarea contraceptivelor este mai mică în rândul femeilor necăsătorite – 36 %, potrivit studiului „Generații și Gen”, realizat de UNFPA Moldova. Prezervativul masculin este plasat pe locul întâi în topul celor mai frecvente metode de contracepție utilizate de către toate cuplurile, cele căsătorite, aflate în concubinaj sau necăsătorite, indiferent de grupa de vârstă.

O altă metodă modernă de contracepție care se bucură de popularitate este dispozitivul intrauterin. Acesta este utilizat de 10% din femeile căsătorite sau aflate în concubinaj. Femeile necăsătorite, după cum era de așteptat, utilizează mai rar dispozitivul intrauterin.

Circa 5% femei căsătorite și aflate în concubinaj folosesc pilula contraceptivă, mai frecvent cele cu vârsta între 20-24 și 25-29 de ani.

Pentru a limita nașterile, femeile căsătorite sau aflate în concubinaj utilizează metode de contracepție de lungă durată, precum dispozitivul intrauterin, sau permanente – sterilizarea chirurgicală feminină – 4,3%.

Odată cu înaintarea în vârstă a femeilor, crește utilizarea sterilizării chirurgicale, atingând 10% printre femeile de 45-49 de ani.

Alte femei rămân fidele metodelor tradiționale, deși, cele din urmă au o eficiență mult mai mică. 

Circa 13% dintre femeile căsătorite și aflate în concubinaj utilizează metodele de contracepție tradiționale cum ar fi actul sexual întrerupt, folosit de către 11,2% femei căsătorite sau aflate în coabitare.

Un număr nesemnificativ de femei utilizează abstinența periodică – mai puțin de 2%, metode vaginale, cum ar fi diafragma/spumă/gel – mai puțin de 1%, injectabile – mai puțin de 1%.

Sterilizarea masculină deocamdată nu se bucură de popularitate printre bărbații din Republica Moldova, iar implantul hormonal nu a ajuns până la acest moment pe piața autohtonă.

Femeile căsătorite sau aflate în coabitare din centrul țării utilizează mai frecvent metode de contracepție, mai ales cele din Chișinău, în mod special metodele moderne.

În nordul țării se utilizează mai frecvent dispozitivul intrauterin și pilula.

Cu referire la utilizarea metodelor tradiționale, se observă o situație inversă, și anume: 17% femei din sudul țării folosesc aceste metode, îndeosebi pe cea a actului sexual întrerupt – 15,9%.

Femeile de la oraș utilizează mai frecvent metodele moderne de contracepție decât cele din localitățile rurale.

Dispozitivul intrauterin se bucură de popularitate în egală măsură printre femeile căsătorite sau aflate în concubinaj, atât din mediul urban, cât și rural.

Actul sexual întrerupt rămâne o metodă tradițională aleasă de 11% din femei din ambele medii.

Există o interdependență între nivelul de studii și utilizarea contracepției și anume: pe măsura creșterii nivelului de studii al femeilor, crește gradual și ponderea contracepției, atingând valoarea maximă la femeile cu studii superioare – 64,3%. 

Statutul ocupațional joacă un rol decisiv în utilizarea contracepției.

Această realitate este confirmată de faptul că rata cea mai înaltă de prevalență a contracepției se constată printre femeile salariate – 58%, comparativ cu femeile șomere – 48,2%.

Studiul „Generații și Gen” este  realizat de UNFPA Moldova, pe un eșantion de mai bine de zece mii de participanți din 153 de localități. În cadrul cercetării, a devenit posibilă și evaluarea impactului pandemiei COVID-19 asupra intențiilor și comportamentului reproductiv în Republica Moldova. Rezultatele indică faptul pandemia COVID-19 a redus semnificativ accesul la serviciile de planificare familială și contracepție.