Mamografia este examinarea radiologică a sânului făcută cu ajutorul unui echipament special care poate evidenția frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi depistate prin palpare, explică Mona Zvâncă, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializată în medicină materno-fetală din România.
Majoritatea afecțiunilor sânului nu sunt maligne, iar dintre toate afecțiunile ce pot fi diagnosticate prin mamografie, 90% sunt curabile dacă sunt indentificate în stadii incipiente. Pentru detectarea cancerului de sân în stadiu precoce, mamografia este cea mai complexă și sigură metodă radiologică disponibilă.
Mamografia se face anual după 45-50 ani.
Se poate face mai devreme la femeile cu risc crescut de cancer de sân sau aceste femei pot face ecografie mamară, deși ecografia nu este la fel de eficientă în depistarea cancerului de sân în stadii incipiente.
Medicii prescriu mamografii femeilor cu antecedente personale sau familiale de cancer la sân sau la alte organe. Mamografiile au o acuratețe de 100%, iar repetarea regulată în funcție de indicațiile medicului reprezintă cea mai sigură metodă de prevenție pentru cancerul de sân. Statisticile arată că mai mult de o treime dintre femeile care au făcut mamografii și au identificat în stadiu incipient cancerul la sân, au reușit să se trateze.
Mamografia se realizează prin comprimarea sânului într-un aparat de imagistică numit mamograf. Prin compresie, aparatul poate studia în amănunt țesutul mamar și poate identifica toate celulele dezvoltate anormal care nu pot fi identificate prin palpare sau ecografie.
Mamografia nu este o procedură dureroasă. Singurele momente de disconfort pot fi resimțite atunci când sânul este presat în aparat.
Pentru vizualizarea structurii interne a sânului se fac 2 expuneri pentru fiecare sân: craniocaudală și mediolaterală. Aceste expuneri arată clar structura sânului și a glandei mamare.
Singurul caz în care acuratețea acestei metode scade este cel în care pacienta are implant de sân, care poate scădea acuratețea imaginilor deoarece conținutul implantului sau cicatricile rezultate în urma implantului pot bloca vederea.