În ciuda credinței populare conform căreia expunerea la mucegai reprezintă un pericol serios pentru sănătate, cum ar fi dezvoltarea cancerului sau a bolilor de plămâni, nu există cercetări convingătoare în acest sens.

Cu toate acestea, o serie de afecțiuni, care pot sau nu necesita tratament, pot apărea pe fondul expunerii la mucegaiul negru, a cărui denumire exactă este Stachybotrys. Află, mai jos, care sunt acestea și cum le poți trata.  

Mucegaiul face parte din familia fungilor și este prezent peste tot, inclusiv în aer. În general, cantitățile de mucegai existente în mediul înconjurător nu reprezintă un pericol pentru sănătatea persoanelor cu un sistem imunitar sănătos. 

Așadar, există persoane mai sensibile la sporii de mucegai față de altele, în funcție de reziliența sistemului imunitar, iar cei afectați pot dezvolta simptome respiratorii chiar și după inhalarea unei cantități foarte mici de spori. În cantități însemnate și expunere îndelungată, sporii de mucegai reprezintă un pericol pentru sănătatea oricărei persoane, deci eliminarea depunerilor de mucgeai este o măsură de prevenție importantă pentru bunăstarea ta și a membrilor familiei. 

Micotoxicoză

Efectele nocive ale mucegaiului sunt date de micotoxine, substanțe toxice produse și eliberate de fungi. Micotoxinele specifice mucegaiului sunt, în special, dăunătoare, iar, prin expunerea îndelungată la acestea, te poți îmbolnăvi de micotoxicoză, sau intoxicația cu mucegai. Simptomele acestei afecțiuni includ: tuse, respirație șuierătoare, durere în gât, nas înfundat, prurit la nivelul ochilor sau al pielii. 

Alte simptome ale intoxicației cu mucegai pot cuprinde: durere de cap, schimbări de dispoziție, sângerări nazale, pierderea temporară a memoriei. 

Alergii și iritații 

Persoanele alergice pot fi mai sensibile la mucegai față de ceilalți. La contactul cu sporii de mucegai, acestea pot manifesta următoarele simptome: secreții nazale sau nas înfundat, ochi apoși și înroșiți, tuse seacă, iritații cutanate, durere în gât, sinuzită, respirație șuierătoare. Alergiile severe la mucegai pot cauza apariția mai multor simptome, inclusiv tăierea respirației. De asemenea, expunerea la mucegai poate agrava simptomele de astm sau cele ale bolilor pulmonare. 

Infecții

Deși, pentru majoritatea persoanelor, mucegaiul nu reprezintă un pericol, atunci când vorbim de un sistem imunitar slăbit, apare riscul de infecții. Așadar, în cazul celor care suferă de boli cronice sau sunt supuse unor tratamente invazive, precum pacienții de cancer sau HIV, expunerea la mucegai poate fi foarte periculoasă și trebuie de evitat, pentru a preveni infecțiile fungice care le pot agrava bolile preexistente. 

Alte efecte toxice:

Mucegaiul ingerat poate duce la micotoxicoză mai des decât atunci când este inhalat, așadar atenția la mâncarea consumată se impune mereu, mai ales dacă manifești reacții alergice la mucegai sau ai sistemul imunitar slăbit. 

Tratament:

Tratamentul pentru alergia la mucegai este foarte asemănător cu cel pentru celelalte tipuri de alergii, cum ar fi alergiile alimentare sau respiratorii. În principiu, se apelează la medicamente antihistaminice, pentru oprirea secrețiilor nazale, a strănutului, tusei și mâncărimilor. Pentru decongestionare și reducerea inflamației se pot folosi și decongestionante nazale, tip spray, sau orale, precum și corticosteroide nazale, care au acțiune antiinflamatoare. 

Spray-urile cu rol de curățare nazală, precum cele cu apă marină, sunt adesea folosite pentru eliminarea sporilor de mucegai prinși în interiorul nărilor. Cea mai importantă măsură rămâne, însă, prevenția, așadar este bine de evitat orice mediu cu mucegai, pe cât posibil. 

În cazul în care tratamentele locale nu funcționează, se poate folosi o terapie de termen lung, mai precis – imunoterapia, care presupune injectarea repetată de substanțe imunizante, în anumite perioade ale anului.

Pentru un asemenea tip de tratament este necesar să te consulți cu medicul alergolog. Imunoterapia poate fi foarte eficientă, dar se aplică doar la anumite tipuri de alergii.

Cum scapi de mucegai:

Pentru a evita expunerea la sporii de mucegai, este important să îi elimini complet din spațiul locuit, unde petreci cel mai mult timp. În acest sens, poți lua următoarele măsuri:

  • Elimină mucegaiul vizibil din casă, de pe suprafețe, cu ajutorul produselor anti-mucegai sau cu apă fierbinte cu săpun sau detergent. Clorul este la fel de eficient în combaterea mucegaiului. 
     
  • Elimină materialele poroase care pot adăposti mucegaiul, precum tapetul, linoleumul sau lambriurile. 
     
  • Dacă nu reușești să scapi de mucegai, apelează la servicii specializate, care folosesc substanțe foarte puternice pentru eradicarea fungilor de mucegai.