Dacă nu toate, atunci majoritatea femeilor își doresc, mai devreme sau mai târziu, să devină mame. Însă, din păcate, nu toate pot avea un copil pe cale naturală. Vestea bună este că multe femei care au probleme de fertilitate pot rămâne într-un final însărcinate.

mamaplus.md

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este cea mai des întâlnită cauză a infertilităţii feminine. Afecţiunea se caracterizează printr-un dezechilibru hormonal, apărut din cauză că ovarele produc mai mulţi hormoni masculini androgeni decât în mod normal. Nivelul ridicat al acestor hormoni perturbă ciclul menstrual. Foliculii ovarieni nu se maturizează iar ovulaţia apare mai rar sau chiar deloc (anovulaţie).

Cauza acestui sindrom este încă necunoscuta, dar cercetări recente sugerează că boala ar apărea ca urmare a unei combinaţii de factori genetici şi de mediu.

În afară de ciclul menstrual neregulat (abundent, dar rar) sau chiar absent, printre simptomele SOP se numără şi prezenţa unei pilozităţi excesive în zone precum faţă, abdomen, piept sau pe barbă. De asemenea, un alt simptom este pielea grasă şi apariţia acneei inclusiv pe spate sau decolteu.

Fără tratament adecvat, sindromul ovarelor polichistice reduce semnificativ capacitatea de a concepe un copil şi, de multe ori, duce la infertilitate. Însă cu tratament corespunzător (chirurgical în unele situaţii), ovulaţia se poate restabili în majoritatea cazurilor, iar şansele de a rămâne însărcinată cresc până la 70%.

Endometrioza

Endometrioza este o altă afecţiune des întâlnită, din cauza căreia şansele de rămâne însărcinată scad semnificativ. Este o problemă ginecologică progresivă, cronică, cel mai adesea întâlnită la femeile cu vârste între 25 şi 35 de ani. Adică exact acea perioadă care ar trebui să fie cea mai fertilă din viaţa ta.

Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele care în mod normal se află în mucoasa uterului (endometriale) cresc în afara uterului. Cauzele endometriozei sunt încă necunoscute.

Printre simptomele frecvente ale endometriozei se numără sângerările menstruale neregulate, durerile pelvine înainte sau în timpul menstruaţiei, dureri în timpul actului sexual, diaree sau constipaţie, prezenţa sângelui în urină.

Diagnosticul cert de endometrioză se realizează prin laparoscopie.

Chiar dacă suferi de această afecţiune, asta nu înseamnă că nu vei putea avea niciodată copii. Potrivit Asociaţiei pentru Endometrioză din SUA, infertilitatea afectează aproximativ 30-40% dintre paciente. Şi există tratamente cu ajutorul cărora să îţi creşti şansele de a deveni mamă.

Insuficienţa ovariană primară

Insuficienţa ovariană primară apare atunci când activitatea ovarelor încetează prematur, înainte de vârsta de 40 de ani.

Femeile cu insuficienţă ovariană primară au o ovulaţie neregulată, sau chiar deloc în multe cazuri. Boala este mai rară şi seamănă oarecum cu menopauza prematură, doar că în acest caz există totuşi o şansă (foarte mică, ce-i drept) de-a rămâne însărcinată.

Cauzele insuficienţei ovariane primare nu sunt pe deplin cunoscute.

Simptomele seamănă cu cele ale menopauzei şi includ menstre neregulate sau absenţa menstrelor, bufeuri, transpiraţii nocturne, uscăciune vaginală.

În general, femeilor care suferă de insuficienţă ovariană primară li se recomandă fertilizarea in vitro cu ovule donate.

Citește continuarea pe totuldespremame.ro