Masca de protecţie chirurgicală ajută nu doar la limitarea răspândirii noului coronavirus în comunitate, ci reduce şi riscul purtătorului de a contracta virusul SARS-CoV-2 cu până la 65%, sunt de părere specialiştii. Doctorul Dean Blumberg, medic infecţionist la UC Davis Children’s Hospital, a făcut această afirmaţie şi spune că şi măştile din bumbac sunt destul de eficiente în acest sens.

Măştile de tip N95 sunt cele mai eficiente, dar acestea ar trebui folosite doar de personalul medical, care este cel mai expus la contractarea noului coronavirus, a adăugat el.

Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că purtarea obligatorie a măştii de protecţie este un atac la drepturile fundamentale ale omului şi că inspirarea propriului dioxidului de carbon „prins” între mască şi faţă ar duce la probleme respiratorii.

Dovezile ştiinţifice arată însă că nu există niciun risc în ceea ce priveşte inhalarea de dioxid de carbon pentru persoanele care poartă mască de protecţie.

„Nu există risc de hipercapnie (n.red. – acumularea excesivă de dioxid de carbon în sânge) în cazul purtării măştii chirurgicale sau din bumbac, nici în cazul măştii N95. Moleculele de dioxid de carbon expirate se disipă prin spaţiile libere dintre mască şi piele, iar cele care rămân totuşi prinse şi inspirate sunt într-o cantitate nesemnificativă şi nu pun în pericol sănătatea, deoarece sunt rapid metabolizate şi eliminate din organism.

Mă tem de o mie de ori mai mult de transmiterea coronavirusului decât de aşa-zisele efecte negative ale purtării măştii de protecţie”, a adăugat medicul.”, spune dr. Robert Glattner, medic urgentist la Spitalul Lenox Hill din New York.

Există, în schimb, şi excepţii la purtarea măştii de protecţie. De exemplu, persoanele care suferă de boli pulmonare severe sau de apnee în somn trebuie să ceară opinia medicului înainte de a purta mască pentru că, într-adevăr, există riscul ca aceasta să favorizeze tulburările respiratorii, ca urmare a sensibilităţii crescute a acestor persoane la nivelul de dioxid de carbon.

De asemenea, masca nu este recomandată în timpul alergării sau atunci când purtătorul face efort fizic intens.