Probabil că nu o singură dată ai auzit despre faptul că nu e bine să bei apă în timpul mesei. Unii specialiști în digestie afirmă că acest obicei prost ar putea să fie motivul din care te confrunți cu dureri abdominale, balonare și alte probleme digestive. Dar câte de adevărată e această informație?

Află din articolul ce urmează dacă e bine sau nu să bei apă în timp ce mănânci.

Ce se întâmplă dacă bei apă în timpul mesei?
Cei care afirmă că nu e bine să bei apă în timpul mesei au câteva argumente. În primul rând, că dacă bei apă în timpul mesei se diluează sucurile gastrice și enzimele digestive, îngreunând astfel procesul de digestie. În al doilea rând, se spune că lichidele consumate în timpul mesei ar împiedica absorbția substanțelor nutritive din alimente și ar grăbi eliminarea acestora. Aceste informații însă nu au nicio dovadă științifică.

Studiile nu au descoperit nicio legătură între faptul că bei apă în timpul mesei și impactul negativ asupra digestiei.
Din contră, lichidele ajută digestia, în sensul că „împing” mai ușor alimentele pe esofag și ulterior, în stomac. Astfel sunt prevenite simptome nedorite precum balonarea sau constipația.

În plus, dacă bei apă în timpul mesei, e foarte probabil să reduci semnificativ cantitatea de alimente consumate și astfel să slăbești. „Pauza de apă” îi poate oferi creierului un moment de respiro în care să decidă dacă mai e cazul să mănânci sau ești deja sătul.

Un studiu a arătat că participanții care beau 500 de mililitri de apă înainte sau în timpul mesei au slăbit cu 2 kilograme mai mult decât cei care nu făceau acest lucru. În plus, s-a constatat că metabolismul acestora era mult mai activ, deci procesul de ardere a caloriilor este mai eficient.

Dacă până acum nu obișnuiai să bei apă în timpul mesei și vrei să încerci, ține cont de următoarele aspecte:
Să bei înghițituri mici de apă, să sorbi din când în când, nu să dai peste cap 1-2 pahare de apă la o masă!

  • Apa să nu fie niciodată rece!
  • Dacă apa e puțin călduță, cu atât mai bine, ajută la emulsificarea grăsimilor.
  • Dacă mănânci bucăți mari, apa ajută să alunece mai ușor pe esofag.
  • Dacă mănânci sau îi dai copilului piureuri, texturi păstoase, lipicioase, cum ar fi terci de ovăz cu banana sau avocado cu brânzică de vaci, dă-i câte o guriță de apă când vezi că devine iritat și că nu mai vrea să mănânce, ca să clătești gurița și să îl ajuți să se relaxeze.
  • Dacă mănânci prea repede și riști să mănânci, astfel, prea mult, apa te ajută să faci pauze, încât să reușești să îți dai seama ce semnale - de foame sau de sațietate – îți transmite corpul tău.
  • Dacă vrei să slăbești, bea până la 500 ml de apă înainte de fiecare masă și o să vezi scăderi semnificative în greutate.

Ține cont însă că aceste informații sunt valabile pentru consumul de apă în timpul mesei. Nu înlocui apa cu: sucuri, alcool sau alte băuturi alcoolice ori îndulcite, bogate în calorii și deloc indicate, nici în timpul mesei, nici după, mai ales dacă suferi de reflux gastroesofagian!