mamaplus

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice în funcție de vârsta femeii

-
//
24.11.2020

Dr. Mona Zvânca, medic primar obstetrică – ginecologie, detaliază care sunt afecțiunile ginecologice cele mai frecvente pe grupe de vârstă.

Afecțiuni ginecologice frecvente între 18–29 de ani

Odată cu începerea vieții sexuale, cele mai frecvente acuze ale femeilor sunt legate de problemele infecțioase ale tractului genital. Aici poate să fie vorba despre:

  • modificarea florei vaginale;
  • colonizarea cu ciuperci de tip candida sau paraziți cum este trichomonas vaginalis, herpesuri;
  • boli cu transmitere sexuală și cu impact mai mare al tractului genital și inclusiv al organelor interne: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma, Ureaplasma și Gonococ;
  • virusuri: HPV, cu impact pe termen lung și cu risc de cancer de col uterin și HIV.

Alături de problemele infecțioase există o serie de afecțiuni care țin de funcția ovariană. În mult mai mică măsură pune probleme de funcționare uterul, poate doar în relație cu nivelul hormonal.

Totul se reduce la modul de funcționare a ovarelor. Întâlnim foarte des chisturi ovariane, chisturi benigne, așa-numitele chisturi funcționale, care au un conținut lichidian. Sunt rezultatul unor tulburări ocazionale și foarte frecvente de funcție a ovarelor. Rolul principal al ovarelor este acela de a produce ovule. Ovulul rezultă în interiorul unei structuri lichidiene care poartă numele de folicul. Foliculul crește până la 2 cm – 2,5 cm după care se rupe și eliberează ovulul. Uneori acest fenomen nu se produce corect și foliculul continuă să crească atingând dimensiuni de până la 7 cm.

Aceste chisturi nu necesită neapărat tratament. Pot crea un disconfort, o durere pelvină localizată în dreapta sau stânga, care se accentuează la efort sau contact sexual. La un moment dat se rezolvă spontan, fie prin ruptură, ceea ce poate crea simptomatologie destul de neplăcută, sau prin resorbția lichidului. Este o patologie frecventă care necesită urmărire.

O problemă mai serioasă de funcție a ovarelor și nu tocmai rară, pentru că între 5 și 10% dintre femei o au, sunt ovarele polichistice. Denumirea nu este întru totul corectă pentru că nu este vorba neapărat de chisturi de data aceasta, nu vorbim de nimic de ordinal centimetrilor. Este tot un eșec de ovulare, în care foliculii nu cresc foarte mult, rămân de dimensiuni milimetrice și sunt incapabili să mai producă ovule. Deci sunt ovare cu foarte mulți foliculi de mici dimensiuni, care produc hormoni, îi produc aleator și nu se împlinește ovulația.

Afecțiuni ginecologice frecvente după vârsta de 30 de ani

După vârsta de 30 de ani se presupune că funcția organelor genitale este deja stabilizată. De asemenea, viața sexuală este mai așezată și apare problema unei familii. În acest context pot apărea problemele de infertilitate și aici putem întâlni mai multe cauze:

  • cele care vin din prima parte a vieții – sechelele bolilor cu transmitere sexuală și bolii inflamatorii pelvine;
  • o boală nouă – endometrioza.

Endometrioza se caracterizează prin prezența de țesut endometrial, adică mucoasa uterină, în afara locului normal. Nu este în interiorul uterului și ajunge să populeze alte zone, în mod particular cavitatea peritoneală – pe trompe, pe ovare, în interiorul peritoneului, așa-numitul fund de sac Douglas, în spatele uterului. Ea creează disconfort, dureri în timpul menstruației și în timp creează aderențe și infertilitate.

Afecțiuni ginecologice frecvente după vârsta de 40 de ani

După 40 de ani

Uterul începe să aibă propriile sale probleme de structură prin apariția nodulilor miomatoși sau fibromatosis.

Aceștia sunt tumorete dezvoltate din musculatură și țesutul conjunctiv al uterului și sunt foarte frecvente, aproximativ 40% dintre femeile de peste 40 de ani având fibroame uterine. La unele populații, cea afro-canadiană, de exemplu, procentul este mult mai mare și aparitia lor e mult mai precoce.

Probleme pun doar acele cazuri în care nodulii au tendința de creștere, atingând dimensiuni de ordinal a mulți centimetri sau cazurile în care nodulii sunt localizați fie către interiorul cavității uterine când pot determina sângerări, în primul rând menstruații abundente, în al doilea rând sângerări intermenstruale, ori noduli de dimensiuni foarte mari care se dezvoltă spre exteriorul uterului, dar ajung să comprime vezica urinară, rectul, vasele de vecinătate și determină simptome din partea acestora.

După 45 de ani

După această vârstă începe patologia neoplazică. Cea mai frecventă afecțiune neoplazică feminină este cancerul de col uterin.

Din păcate astăzi asistăm la o devansare a vârfului de incidență. Nu mai vorbim despre perioada 45-50 de ani, care are tendința de a se muta un pic mai devreme. Sunt cazuri care apar la 30-35 de ani, dar acestea sunt o raritate.

Rolul urmăririi regulate a femeii de-a lungul vieții sale este pe de o parte de a ajuta la împlinirea familiei, de a avea copii și, pe de altă parte, de a preveni apariția acestor probleme neoplazice. Testarea și vizitele anuale la medic au rolul de a depista din timp cancerul de col uterin, de dinainte de a deveni cancer.

Între 50–55 de ani

Într-o etapă ulterioară, în zona de instalare a menopauzei, vorbim de anii 50-55, apare cancerul de endometru, urmare a modificărilor fluctuațiilor hormonale din această perioadă mucoasă uterină poate suferi o serie de transformări mergând inclusiv spre procese de malignizare. În puține situații cancerul endometrial se mai întâlnește și după 60-65 de ani.