În general, femeile au tendinţa de a considera greutatea ideală la un nivel foarte mic, motiv pentru care recurg adesea la diete inutile. În schimb, bărbaţii consideră greutatea ideală una mai mare decât cea recomandată.

mamaplus

De exemplu, dacă o persoană are o înălţime de 1,65 metri, greutatea ei ideală ar fi 55 de kilograme, potrivit ideii larg răspândite că ar trebui să cântărim cu zece kilograme mai puţin decât numărul de centrimetri peste un metru al înălţimii. Acest calcul nu corespunde realităţii însă, deoarece nu ia în calculi factori precum vârstă, sex sau constituţie.

Cum se determină, aşadar, greutatea ideală a femeilor, în funcţie de înălţimea lor? Iată câteva răspunsuri:

Greutatea ideală la femei, în funcţie de înălţime - controverse

Multă vreme s-a vehiculat ideea potrivit căreia un adult trebuie să cântărească cu 10 kilograme mai puţin decât numărul de centimetri peste un metru al înălţimii pe care o au. Adică, pentru o femeie de 1,65 m, greutatea ideală ar fi de 55 de kilograme.

Greutatea ideală la femei, în funcţie de înălţime - indicele de masă corporală

În schimb, mai valoros este calculul indicelui de masă corporală (IMC, în engleză BMI), pentru că oferă o arie mai largă în care ne putem încadra greutatea normală.

IMC-ul reprezintă raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii exprimată în metri. Această formulă se aplică la ambele sexe şi la toate vârstele, exceptând vârstele foarte mici, când există alte repere.

Potrivit standardelor medicale, greutatea normală, în cazul adulţilor, este greutatea ce corespunde unui indice de masă corporală între 18.5 şi 24.9.

Depăşirea acestui interval, atât cu plus cât şi cu minus, reprezintă un risc pentru starea de sănătate. Valorile indicelui de masă corporală de peste 25 coincid cu o creştere proporţională a problemelor de sănătate - cu cât greutatea este mai mare, cu atât creşte riscul apariţiei problemelor de sănătate. Dar şi deficitul ponderal excesiv reprezintă un risc de apariţie a unor probleme de sănătate.

Deci, cu cât indicele de masă corporală se „îndepărtează” de intervalul 18,50 - 25, cu atât creşte riscul apariţiei problemelor de sănătate.

Indicele de masă corporală nu este o metodă de calcul a greutăţii potrivită pentru copii, femei însărcinate, persoane cu masă musculară mare (sportivi) şi vârstnici şi nu este menită stabilirii procentului de grăsime corporală, a masei musculare sau osoase.

Greutatea ideală la femei, în funcţie de înălţime - un concept depăşit

Totuşi, definirea unei greutăţi „normale” luând în calcul doar factori precum înălţimea are nişte limitări, deoarece există greutate nesănătoasă chiar şi la un IMC normal.

Un exemplu este obezitatea abdominală, ce poate fi prezentă chiar la IMC normal şi care se defineşte printr-o circumferinţă abdominală de peste 80 de cm la femei.

Sursa