mamaplus

Bolile pe care le poți lua de la pisică. Cei mai predispuși sunt copiii și femeile gravide

-
//
12.06.2020

Nu sunt multe boli pe care le poți lua de la pisică, însă dacă nu acorzi suficientă atenție acestea pot fi periculoase. În majoritatea cazurilor, bolile pe care le poți lua de la pisică se răspândesc la oameni prin mușcături, zgârieturi sau chiar contactul direct cu fecalele animalului. Pentru a evita situațiile neplăcute, trebuie să fii atent la câteva aspecte.

Cele mai comune boli care ajung de la pisică la oameni sunt:

  • toxoplasmoza;
  • rabia;
  • boala zgârieturii de pisică;
  • salmonela;
  • campylobacter;
  • giardia;
  • viermii intestinali.

Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un parazit unicelular care se reproduce doar în intestinul pisicii.

Femeile însărcinate sunt predispuse la această boala. Infecția poate fi transmisă fătului prin placentă. Afecțiunea poate duce la avort spontan, la nașterea unui copil cu toxoplasmoză congenitală sau chiar la nașterea unui copil mort, potrivit Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică ginecologie.

Aceasta se transmite la oameni doar atunci când nu se spală cum trebuie pe mâini după ce au intrat în contact cu fecalele pisicii, după ce lucrează în grădină sau după ce copiii umblă la litiera pisicii.

Însă se mai poate răspândi și prin consumul de fructe și legume nespălate care au crescut într-un sol contaminat cu fecale de pisică.

Rabia afectează creierul și coloana vertebrală. Virusul se răspândește la oameni prin mușcături de animale, iar boala, destul de rară, este cel mai adesea întâlnită la câini și pisici.

Se transmite la om atunci când animalul îl mușcă și odată ce simptomele apar, rabia este fatală pentru animal, dar și pentru om.

Simptomele acestui virus se manifestă după 20-26 de zile, însă nu trebuie să așteptați ca să apară. Este indicat să faceți vaccinul anti-rabic imediat după ce ați fost mușcat.

Boala zgârieturii de pisică este o infecție care apare în zona în care v-a zgâriat pisica și este cauzată de o bacterie.

Simptomele se prezintă sub formă de blistere cu cruste, bubițe ce se formează în jurul zgârieturii. Pot să apară noduli limfatici, febră și dureri de cap. Boala se poate identifica printr-un test de sânge și se poate recurge la tratament antibiotic.

Salmonela se găsește în intestinul și fecalele oamenilor și animalelor, dar și în carnea crudă. Poate duce la contaminarea mâncării ceea ce produce diaree și vomă. Oamenii se pot infecta cu această bacterie atunci când nu se spală corespunzător pe mâini.

Infecția cu salmonela trece de la sine, dar în cazul copiilor sau bătrânilor care nu au un sistem imunitar puternic este nevoie de o mai mare atenție.

Giardia și criptosporidium sunt paraziți care pot cauza boli intestinale, iar pisicile pot fi infectate cu acești paraziți fără să știți fiindcă nu prezintă niciun simptom.

Simptomele la oameni sunt: diaree, crampe, greață, stări de vomă. Boala trece de la sine în 3 zile.