E vară, e momentul insectelor, iar mușcăturile unora dintre ele pot provoca boli grave. Căpușele și țânțarii sunt declanșatori ai unor boli despre care nu toți cunosc. Află care este modul corect de îndepărtare a căpușei, dar și ce trebuie să faci pentru ca țânțarii să te ocolească.

Parazitologul Carmen Crețu a enumerat care sunt cele mai grave afecțiuni care se pot declanşa în organism după ciupiturile de țânțar.

„Parazitul malariei, plasmodium este cea mai severă! Poate să declanşeze sfârşitul pacientul în câteva ore de la debut!”

Parazitul malariei, plasmodium, cu diverse specii este un parazit sever care se transmite prin înțepătura unui țânțar şi care se găseşte în sânge, se multiplică ciclic şi la fiecare 48 sau 72 de ore declaşnează nişte accese febrile, iar infecția cu plasmodium este chiar cea mai severă, putând să declanşeze sfârşitul pacientul în câteva ore de la debut.

E o parazitoză care trebuie tratată cu foarte mare atenție şi considerată ca o urgență. Țânțarii mai sunt responsabili şi de transmiterea unor viroze, cum este de exemplu, virusul care generează infecția West Nile, care dă meningo-encefalite severe şi care iarăşi reprezintă o urgență. Țânțarii, din cauza ploilor care au tot fost pe la noi sunt numeroşi şi înțeapă, nu se joacă.

O altă boală transmisă de țânțari se numeşte dirofilaria. „Este un parazit al câinelui: Țânțarul înțeapă câinele şi după aceea înțeapă omul. La om se dezvoltă o larvă care poate ajunge în plămâni şi da noduli pulmonari.”

Tot țânțarii mai transmit o boală care se numeşte dirofilaria. Este un parazit al câinelui. Infecția câinelui este de foarte multe ori severă, pentru că parazitul se dezvoltă în inima câinelui şi duce la decesul acestuia, dar microfilariile parazitului circulă în sângele cățelului şi atunci țânțarul înțeapă câinele şi după aceea înțeapă omul şi la om se dezvoltă o larvă care fie ajunge în plămâni şi dă noduli pulmonari, fie migrează pe sub țesuturi, pe sub piele, pe la rădăcina nasului, trece pe sub conjuctivă, de la un ochi la celălalt, se cantonează în țesuturile moi.

Parazitologul Carmen Crețu explică cum trebuie să ne protejăm de insecte, dar mai ales, cum îndepărtăm corect o căpuşă înfiptă în piele.

Dacă după înțepăturile de țânțar apar simptome, fie local. Pot fi semne minore, o alergie la înțepătura de insecte şi atunci apar semne locale cu prurit. Dacă apare febra şi se modifică starea generală deja ne gândim că am fost înțepați de țânțar. Timpul fiind limitat, trebuie să nu uităm de căpuşe. Suntem în sezonul în care căpuşele se înmulțumesc şi ele transmit boala Lyme. Ne protejăm folosind repelentele de piele. Trebuie să ne îmbrăcăm cu haine subțiri, dar cu mânecă lungă, pantaloni lungi de culoare deschisă.

Fiolele de vitamina B sunt cele care țin țânțarii la distanță: Dacă dăm pe piele, țânțarul nu se apropie, nu le place mirosul vitaminei B. Nu e scris prin cărți, dar funcționează!

De țânțari ne protejăm cu repelente, cu aparatele în priză. Niciun mijloc de protecție nu este 100% eficient, aşa că trebuie să combinăm repelentele pe care le folosim, cu celelalte aparate, brățări. În natură, fiole de vitamină din grupul B, din cauza mirosului pe care îl au. Dacă dăm pe piele, țânțarul nu se apropie, nu le place mirosul vitaminei B. Ei sunt atraşi de PH-ul pielii, de aia unii sunt mai mullt înțepați de țânțari. Nu e scris prin cărți, dar funcționează.